Luyendijk beschouwt ‘The City’ in antropologisch blog The Guardian

Nederland, Amsterdam, 08-04-09 Joris Luyendijk. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Amsterdam, 08-04-09 Joris Luyendijk. © Foto Merlin Daleman Joris Luyendijk. (Foto Merlin Daleman)

The Guardian verwelkomt een nieuwe blogger: oud-correspondent van NRC Handelsbald (sic) Joris Luyendijk. Hij begint op 1 juni aan een ‘antropologische’ beschouwing van het Londense financiële district, The City.

Zijn doel?

“I’m going to discover the City like an anthropologist going off to do field work amongst a tribe.”

Luyendijk werkte tussen 1998 en 2003 voor achtereenvolgens De Volkskrant en NRC Handelsblad in verschillende standplaatsen in het Midden-Oosten. Zijn ervaringen leidden tot het bekroonde journalistieke standaardwerk Het zijn net mensen (2006), een boek over de onmogelijkheid van verslaggeving in totalitaire staten in het Midden-Oosten. Niet iedereen in de wereld van de buitenlandverslaggeving kon zich vinden in zijn cynische voorstelling van zaken.

Voor het inmiddels opgeheven NRC Weekblad probeerde hij in 2009 en 2010 een nieuwe vorm van journalistiek uit met als ‘hang-up’ de elektrische auto. In nrc.next publiceerde hij, na een periode van studie op het Binnenhof, in 2010 een reeks artikelen getiteld ‘Hoe Den Haag werkt’. Het blog voor The Guardian lijkt een combinatie te gaan worden van die twee meta-journalistieke projecten:

“The Guardian is experimenting with the ways it delivers online content and I am looking forward to working with them to create this new blog about London’s financial heartland… I hope to demystify it and trigger a conversation with readers about how the City operates,” zegt Luyendijk op de site van The Guardian.