Kortkolom media

Betaalmuur website NY Times nu al lek

Rotterdam. - Al een week na de introductie van een ‘betaalmuur’ voor de website van de New York Times, blijkt deze eenvoudig te omzeilen. Dat bericht het Nieman Journalism Lab van de Harvard universiteit. Na gratis twintig artikelen op de website te hebben gelezen, verschijnt een bericht dat er betaald moet worden voor toegang tot verdere artikelen. Met het door de Canadese programmeur David Hayes ontwikkelde programma NYTClean is dat bericht in een klik te ontwijken. De betaalmuur is sinds een week van kracht in Canada; vanaf aanstaande maandag zou het voor alle gebruikers gaan gelden. Volgens persbureau Bloomberg heeft de ontwikkeling van de betaalmuur 40 tot 50 miljoen dollar gekost. (NRC)

Kantoor Al Jazeera in Jemen gesloten

Sana’a. - De Jemenitische autoriteiten hebben gisteren het kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in het land gesloten. Ook zijn de journalisten hun persaccreditatie kwijt. Dat heeft de zender laten weten. De regering van Jemen uitte eerder al kritiek op de wijze waarop Al Jazeera over de protesten en onlusten in het land bericht. Twee weken geleden meldde de zender al dat Jemenitische autoriteiten een deel van hun zendapparatuur in beslag hadden genomen. (AFP)

Senatoren VS tegen dronkenrijden-app

Rotterdam. - Vier Amerikaanse senatoren hebben aan telecombedrijven gevraagd om geen apps meer te verkopen waarmee dronken chauffeurs controleposten van de politie kunnen ontwijken. De bedrijven waar het om gaat zijn Apple, Google en Research in Motion, dat apparatuur voor Blackberry’s maakt. Met de apps kunnen gebruikers elkaar waarschuwen voor locaties waar de politie alcoholcontroles uitvoert. Volgens de senatoren hebben de apps ruim 10 miljoen gebruikers. De senatoren hebben de bedrijven gevraagd de apps niet meer te verkopen. Die hebben nog niet gereageerd. (BBC)

Ophef in VS om homozoen in Glee

Rotterdam. - De Amerikaanse actrice Victoria Jackson vindt een homozoen die te zien was in tv-serie Glee „misselijkmakend”. Dat schrijft zij in een column van de conservatieve website Worldnetdaily. Jackson verdenkt de makers van een „geheime agenda van eenrichtingstolerantie”. Haar column leidt tot breed protest.