Gaddafi heeft toch wel gevaarlijke luchtdoelraketten

Verreweg het meeste wapentuig van de Gaddafi-getrouwe troepen in Libië is te vinden in de catalogus van de Russische staatsdefensie-industrie. Maar niet de splinternieuwe SA-24 luchtdoelraketten, gemonteerd op een pick-uptruck in Tripoli, die opeens opdoken op een nieuwsvideo van CNN. De hittezoekende raket kan een gevaar zijn voor gevechtsvliegtuigen van de coalitie.

De SA-24 heeft bij de NAVO codenaam Grinch (een onaangenaam karakter uit een film), de Russen noemen de anderhalve meter lange raket Igla-Super (‘supernaald’). Zijn geschatte bereik is zes kilometer.

De SA-24 is vergelijkbaar met de bekendere Amerikaanse Stinger. Beide volgen met een warmtegevoelig „oog” in de neus uitlaatgassen van straalmotoren.

De SA-24 zou dankzij tegenmaatregelen nét de nieuwste generatie westerse defensiemiddelen de baas kunnen zijn

NAVO-jachtbommenwerpers vertrouwen op hete fakkels die ze automatisch lanceren wanneer sensoren op het toestel een raket opmerken.

Rusland zegt geen SA-24’s aan Libië te hebben geleverd. Rusland heeft wél grote aantallen van de raket aan Venezuela verkocht. Aangezien president Hugo Chavez verklaard vriend is van Gaddafi, voedt dit de verdenking dat dit land de SA-24 naar Libië heeft gesmokkeld.