Fijn, Toepolev die noodlanding maakte is weer opgelapt

Herinnert u zich deze nog? September vorig jaar moest de piloot van een lijnvlucht Jakoetsk - Moskou een noodlanding maken in een naaldwoud ten oosten van Moskou. Tachtig passagiers kwamen met de schrik vrij.

Maar het is natuurlijk zonde om het licht beschadigde toestel zomaar af te danken. Het was tenslotte slechts een elektronisch mankement dat de piloot dwong tot de noodlanding. En dus koos de bewuste Toepolev TU-154 vandaag weer het luchtruim. Alsof er niets gebeurd is.

De Toepolev TU-154 heeft geen beste naam. Sinds 1973 zijn er meer dan dertig Toepolevs uit de TU-154 serie verongelukt. Het laatste ongeluk vond plaats op Nieuwjaarsdag dit jaar, toen op het vliegveld van het Siberische Soergoet een toestel in brand vloog: 3 doden, 33 gewonden. Op 10 april vorig jaar kwam de Poolse president Kaczynski om bij een crash van een Toepolev onderweg naar Smolensk. Alleen al sinds het jaar 2000 zijn ten minste tien Toepolevs TU-154 neergestort. Daarbij kwamen 922 mensen om het leven. In totaal zijn bij ongelukken met dit vliegtuig ruim 2900 mensen overleden.

Moskou-correspondent Michel Krielaars deelde naar aanleiding van het ongeluk in Soergoet zijn ervaringen met het beruchte model:

De nachtmerrie in de TU-154 begint steevast bij het opstijgen. Een zwevende kermisattractie is er niets bij. Nadat het toestel zich ongemerkt heeft losgemaakt van de startbaan, klimt het langzaam omhoog volgens een variatie op de Processie van Echternach: twee stappen omhoog, een stap terug. Bij een onervaren TU-154-passagier leidt dit steevast tot een wanhopig verlangen naar het kotszakje, want menige maag draait zich om tijdens deze opwaartse beweging.

Als dan ook nog een technicus zenuwachtig van de cockpit naar de staart begint te rennen, met wat gereedschap in zijn handen, en je daaruit meent te kunnen opmaken dat bij een van de motoren een essentiële moer is losgeraakt, kan je paniek een absoluut hoogtepunt bereiken. Je kunt je dan niet voorstellen dat je ooit nog ergens veilig zult landen.