Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Uitzonderlijke situatie in Syrië: 20.000 man protesteert

Twintigduizend inwoners van de Syrische stad Deraa gedenken in een massale begrafenisstoet de dodelijke slachtoffers van hardhandig politieoptreden. Dat is een enorm aantal, want de stad heeft in totaal 100.000 inwoners. De betogers schreeuwen “Syrië, vrijheid!” terwijl ze marcheren in de richting van een van de belangrijkste begraafplaatsen in de stad. NRC Midden Oosten-expert Carolien Roelants noemt de schaal van de protesten “heel bijzonder”:

“De situatie escaleert. Vrijdag protesteerden een paar schoolkinderen, daar werd door de geheime politie op geschoten. Vervolgens is elk daaropvolgend protest met vuur van de geheime politie beantwoord.”

Deraa ligt in een straatarme regio in het zuiden van Syrië. Verschrikkelijke droogtes teisteren de stad en het regime is er nóg repressiever dan in de rest van de totalitaire staat. Voorlopig blijven de protesten beperkt tot deze regio en hebben de demonstranten alleen lokale eisen. Zo eisten ze het vertrek van de gouverneur - dat inmiddels is ingewilligd - en een einde aan het strikte regime van de geheime politie. Het straatbeeld wordt nu bepaald door zwaarbewapende autoriteiten en schreeuwende demonstranten. Als het tot een confrontatie komt, kan de situatie volledig uit de hand lopen.

Roelants: “Volgens diverse bronnen, onder wie activisten, bestaat er wel veel verzet tegen de repressie en corruptie,  maar is Assad wegens zijn nationalistische opstelling relatief geliefd. Maar hij moet nu wel oppassen.”

Beelden van protesten

Gisteren schoten de veiligheidstroepen op de demonstranten die in Deraa een moskee bestormden. Vervolgens werd het vuur geopend op honderden jonge demonstranten die de straat opgingen uit protest tegen de dood van zes mensen tijdens deze bestorming. Op Facebook dook een schokkende video op. Het kan niet bevestigd worden of deze beelden echt zijn.