Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duitsland veroordeelt geweld in Syrië

Syriërs demonstreren voor het Syrische consulaat in Dubai tegen het geweld in eigen land. Foto AFP / Karim Sahib

Duitsland heeft zich gevoegd bij de westerse landen die Syrië oproepen het geweld tegen demonstranten te beëindigen. In de Syrische stad Deraa zijn vandaag uitzonderlijk grote demonstraties tegen het bewind. Gisteren kwamen zeker 37 mensen om, aldus een ziekenhuisfunctionaris tegenover Reuters, door geweld van veiligheidstroepen tegen demonstranten, waarvan gruwelijke beelden op Facebook zijn verschenen, al is de herkomst niet te controleren.

Stabiliteit alleen door dialoog

“Het geweld moet onmiddelijk ten einde komen”, zei de Duitse minister Guido Westerwelle (Buitenlandse Zaken) vandaag in een verklaring. “De Syrische regering moet ervoor zorgen dat elementaire mensen- en burgerrechten in acht worden genomen, net als de rechtsstaat. De onrust in de Arabische wereld laat zien dat stabiliteit niet voortkomt uit geweld, maar alleen door dialoog en hervormingen.”

Frankrijk heeft al herhaaldelijk het geweld veroordeeld. “Wij dringen er bij Syrië op aan om te luisteren naar de stem van dialoog en democratie”, zei Minister Alain Juppé tegen verslaggevers. “Een grote verandering is aan de gang. Lange tijd was stabiliteit het doel van het Franse beleid aangaande de Arabische wereld. Vandaag is ons beleid om te luisteren naar de verlangens van de mensen, en dat geldt ook voor Syrië dat moet luisteren naar deze alomtegenwoordige beweging.”