Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

PvdA voor missie Libië - debat nog slechts formaliteit

Frans Timmermans.
Frans Timmermans. Foto Peter Hiltz

De PvdA is positief over de Nederlandse bijdrage aan de missie in Libië. Dat heeft PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vandaag gezegd.

“Nietsdoen is geen optie”, zei Timmermans. Hij benadrukte dat er alles aan gedaan moet worden om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken. De internationale missie draagt daaraan bij.

Met de steun van de PvdA is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor de Nederlandse bijdrage. Het gegeven dat de acties zijn gelegitimeerd door een uitspraak van de VN-Veiligheidsraad is voor de meeste fracties doorslaggevend. De SP is tegen. Voor de PVV wordt het ‘erg moeilijk’ om de missie te steunen, zei PVV-leider Geert Wilders.

Gisteren besloot het kabinet zes F-16’s, een KDC-10 tankvliegtuig en een mijnenjager te sturen. Hiermee levert Nederland een bijdrage om het wapenembargo tegen de Libische leider Moammar Gaddafi te handhaven.

De Tweede Kamer bespreekt de missie vandaag. De Kamerleden krijgen vanmiddag eerst een technische briefing, en daarna gaan de vaste commissies van Buitenlandse Zaken en Defensie over het voorstel praten. Het plenaire debat wordt waarschijnlijk vanavond gehouden.

Het is niet zo dat de Tweede Kamer hierbij om toestemming wordt gevraagd, zegt NRC-redacteur Mark Kranenburg.

“Het debat is dan ook vooral voor de Kamer om ‘for the record’ standpunten te laten horen. Het is een formaliteit, want de Kamer kan niets tegenhouden. Maar het is wel de gegroeide praktijk dat de regering op zoek gaat naar een zo breed mogelijk draagvlak, zoals bij de Kunduz-missie. Anders dan toen is deze missie niet controversieel.”