Portugese premier biedt ontslag aan na wegstemmen bezuinigingen

De Portugese premier Socrates (links) en zijn minister van Financiën vanavond in het Portugese parlement. Foto: Reuters / Rafael Marchante.

De Portugese premier Jose Socrates heeft zijn ontslag aangeboden aan de president. De stap van de premier komt nadat het Portugese parlement woensdagavond had geweigerd akkoord te gaan met een voorstel van zijn minderheidsregering om drastische financiële hervormingen door te voeren.

Alle oppositiepartijen in het parlement stemden tegen de plannen van Socrates, die had aangegeven dat hij niet langer zou kunnen doorgaan met regeren als zijn voorstellen voor bezuinigingen en belastingverhogingen niet werden aangenomen.

Socrates verklaarde woensdagavond in een toespraak:

“Deze politieke crisis op dit moment zal ernstige gevolgen hebben voor het vertrouwen dat Portugal geniet bij instellingen en financiële markten. Vandaag hebben alle oppositiepartijen de door de overheid voorgestelde maatregelen afgewezen die moeten voorkomen dat Portugal zijn toevlucht moet nemen tot een buitenlands steunprogramma. De oppositie heeft aan de regering alle middelen om te regeren onttrokken. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden aan de president.”

Onze Portugal-correspondent Merijn de Waal legde woensdag in NRC Handelsblad uit waarom de belangrijkste oppositiepartij PSD niet tegen bezuinigingen is, maar  toch tegen Socrates’ plannen stemde:

“De belangrijkste oppositiepartij, de centrumrechtse PSD, is niet tegen het op orde brengen van de overheidsfinanciën, maar verzet zich tegen de wijze waarop de socialistische minderheidsregering dit wil doen. De PSD heeft grote problemen met de solitaire regeerstijl van Sócrates. Zij noemen hem „deel van het probleem, niet van de oplossing”.

De situatie in Portugal verhoogt de druk op de top van Europese regeringsleiders, die donderdag en vrijdag in Brussel wordt gehouden. Daar willen de leiders afspraken maken over een sterker bestuur van de eurozone en over de oprichting van een permanent crisisfonds om probleemlanden in de toekomst te kunnen helpen. Als Portugal zonder regering komt te zitten, schatten velen de kans hoger in dat het land aanspraak zal moeten maken op het Europese noodfonds.