Netanyahu: Israël zal krachtig op aanslag Jeruzalem reageren

Reddingswerkers behandelen een gewonde na de aanslag in Jeruzalem. Foto: AP / Bernat Armangue.

Israël zal krachtig, verantwoordelijk en wijs handelen om de rust en veiligheid in het land te bewaren. Dat zei premier Netanyahu vanavond in reactie op een bomaanslag in Jeruzalem woensdagmiddag, die tot nu toe aan één vrouw het leven kostte en voor tientallen gewonden zorgde.

De politie in Jeruzalem sprak vanmiddag van een terroristische aanslag. De bom zat in een koffer die op de stoep gelegd was en kwam  tot ontploffing toen de bus langsreed. De aanslag is nog niet opgeëist, maar het is de eerste grote aanslag in Jeruzalem sinds jaren.

De Amerikaanse defensieminister Robert Gates veroordeelde de aanslag vanmiddag al als een “verschrikkelijke daad”. Obama liet vanavond in een reactie weten dat “er nooit enige mogelijke rechtvaardiging is voor terrorisme”:

“De Verenigde Staten roepen de groepen die hiervoor verantwoordelijk zijn op hun aanvallen te stoppen en wij onderstrepen eens te meer dat Israël, net als alle andere landen, het recht heeft om zichzelf te verdedigen.”

Van Palestijnse zijde kwam ook een veroordeling van de aanslag. Premier Fayyad van de Palestijnse Autoriteit zei de aanval “in de sterkste bewoordingen” te veroordelen en president Abbas sprak woorden van vergelijkbare strekking. De Islamitische Jihad, een militante Palestijnse beweging, ontkende betrokkenheid bij de aanslag, maar zei “alle inspanningen die beantwoorden aan de dagelijkse misdaden tegen onze volk” toe te juichen.

Niet te bewijzen is of de aanslag verband houdt met het onlangs opgelaaide geweld in de Gazastrook, zegt onze correspondent in Israël Guus Valk. Wel zal het drama ,,gevolgen hebben”:

“Hoewel aanslagen tijdens bijvoorbeeld de Tweede Intifada [Palestijnse opstand 2000-2005] doorgaans bloediger en gerichter waren, is het een feit dat een aanslag van deze omvang al jaren niet meer heeft plaatsgevonden. Ook moet je vaststellen dat er recentelijke weer een escalatie van geweld is geweest in de Gazastrook, waar vandaag ook weer een Palestijnse strijder is omgekomen. Of dit nu een reactie is op bijvoorbeeld de luchtaanvallen daar door Israël, dat is niet te bewijzen. Wel valt te verwachten dat deze bomaanslag gevolgen gaat krijgen voor het geweld op de Gazastrook. Simpelweg omdat de roep vanuit de Israëlische regering om harder in te grijpen zal toenemen.”

Update vrijdag 25 maart 10.10u: In dit bericht hebben wij het woord ‘agressief’ in de kop en intro vervangen door ‘krachtig’. In onze eerste berichtgeving op woensdagavond hebben wij ons voor de uitspraken van Netanyahu gebaseerd op de vertaling van persbureau Reuters. Die blijken Netanyahu’s woorden echter niet volledig correct te hebben vertaald. Daar wees het CIDI ons op in een bericht op de eigen website. Daarom nu deze aanpassing.