Na Libië-resolutie vragen ook aanhangers Ouattara VN om actie

Protest in Ivoorkust. Foto AFP / Pius Utomi Ekpei

Honderden aanhangers van Alassane Ouattara hebben vandaag in Bouaké, de op een na grootste stad van Ivoorkust, geprotesteerd tegen de “passiviteit” van de VN. Enkele honderden demonstranten, vooral vrouwen, marcheerden van het centrum naar de lokale basis van de VN-veiligheidsoperatie in het land.

Op de grote borden stond te lezen “VN: Libië wel, waarom niet Ivoorkust? Verlos ons”. De demonstranten verwijten de VN te meten met twee maten. “Er is geen olie in Ivoorkust, maar er zijn wel mensenlevens.” Ivoorkust bevindt zich sinds eind november in een nieuwe crisis doordat de weggestemde president Laurent Gbagbo weigert plaats te maken voor de internationaal erkende verkiezingswinnaar Ouattara.

Jacqueline N’Guessan, een plaatselijke functionaris uit het kamp van Ouattara, heeft de VN gevraagd om “het recht toe te assen in te grijpen” en zo burgers te beschermen tegen de milities van Laurent Gbagbo.