Opnieuw avond van aanvallen op troepen Gaddafi - Kamer steunt bijdrage NAVO-missie Libië

ATTENTION EDITORS: CAPTION CORRECTION - CORRECTING TYPE OF VEHICLE. People celebrate atop a destroyed mobile artillery piece belonging to forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi after an air strike by coalition forces, along a road between Benghazi and Ajdabiyah March 20, 2011. Western forces pounded Libya's air defences and patrolled its skies on Sunday, but their day-old intervention hit a serious diplomatic setback as the Arab League chief condemned the "bombardment of civilians". REUTERS/Suhaib Salem (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
ATTENTION EDITORS: CAPTION CORRECTION - CORRECTING TYPE OF VEHICLE. People celebrate atop a destroyed mobile artillery piece belonging to forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi after an air strike by coalition forces, along a road between Benghazi and Ajdabiyah March 20, 2011. Western forces pounded Libya's air defences and patrolled its skies on Sunday, but their day-old intervention hit a serious diplomatic setback as the Arab League chief condemned the "bombardment of civilians". REUTERS/Suhaib Salem (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) Feestvierende mensen op een vernietigd stuk zelfrijdend geschut in de buurt van Benghazi. Foto Reuters

Nederland gaat meedoen aan de militaire acties tegen Libië. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de bijdrage aan de NAVO-missie, bleek woensdagavond bij het afsluitende debat. Ondertussen blijven troepen van Gaddafi onder meer Misrata en Ajdabiyah aanvallen. Tripoli wordt gebombardeerd door de geallieerden. NRC hield woensdag een liveblog bij:

Update 23.04: Voor vanavond sluiten we het liveblog. Bedankt voor het lezen en mochten de ontwikkelingen in Libië er morgen weer aanleiding toe geven, zijn we er live bij.

Update 22.52: Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië. Dat bleek woensdagavond tegen het einde van een Kamerdebat over de missie. Lees het bericht hierover op nrc.nl.

Update 22.50: Vanavond zijn opnieuw luchtaanvallen gepleegd op regeringstroepen in Misrata. Dit heeft niet kunen voorkomen dat sluipschutters vanaf daken zestien mensen doodschoten. (Reuters)

Update 22.32: Ruim de helft van de bevolking (54 procent) steunt de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië. De steun is het laagst onder PVV-aanhangers: van hen is 42 procent tegen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond via Peil.nl onder ruim 1500 Nederlanders.

Update 22.29: Ooggetuigen melden een “enorme inslag” bij een militaire basis in het Tajura-district, zo’n 30 kilometer ten oosten van Tripoli. Het officiële persbureau in Libië, Jana, berichtte eerder vandaag al dat Tajura tweemaal doelwit was van aanvallen. (BBC)

Update 22.19: Diverse correspondenten melden dat vuur van luchtafweergeschut te zien is boven Tripoli. Maar het zou een stuk minder zijn dan in voorgaande nachten. (BBC)

Update 22.12: Het Huis van Afgevaardigden in de VS is niet blij met de steun van Amerika aan de missie in Libië. “Het is onvoldoende duidelijk wat de doelen van de missie zijn, hoe onze nationale veiligheid erbij gebaat is en hoe het past in ons overkoepelend beleid in het Midden-Oosten. Het Amerikaanse volk heeft recht op antwoorden.”

Update 22.08: De aanval op een compound van Gaddafi vond niet plaats in Tripoli (21.18) maar in Ajdabiyah. (Reuters)

Update 22.02: Al Jazeera heeft een reportage gemaakt over Gaddafi’s verzet ondanks de geallieerde aanvallen.

Update 21.52: De Libische staats-tv toont nu beelden van Tripoli dat onder vuur ligt. “De hoofdstad wordt onderworpen aan een luchtaanval van een imperialistische kruisvaarder tegen burger- en militaire doelen.”

Update 21.48: De Kamer doet het debat vanavond verder af zonder premier Rutte. Hij is niet uitgenodigd voor dit slotdebat.

Update 21.47: Bekijk hier het debat live via Politiek24.

Update 21.43: “Onzinnige missie. Mijnenveger sturen zonder dat er mijnen zijn. Motie om de regering de missie niet te laten uitvoeren.” Hero Brinkman - PVV

Update 21.40: “Een missie om de bevolking te beschermen verdient de steun van de PvdA. Een missie die het moorden stopt. Het is een eerste stap op een lange weg die we met andere Europeanen zullen begaan ten behoeve van de Arabische wereld.” Frans Timmermans - PvdA

Update 21.38: Het afsluitende debat in de Tweede Kamer over Libië is begonnen.

Update 21.37: Tanks van Gaddafi aan zowel de oostelijke als westelijke ingang van de stad Ajdabiyah. (Al Arabiya)

Update 21.22: Het Witte Huis is nog steeds van plan om het commando over de geallieerde acties binnen enkele dagen over te dragen aan een coalitie met daarin een hoofdrol voor de NAVO (19.26). (Reuters).

Update 21.18: Luchtaanvallen op een compund van Gaddafi in Tripoli. (Al Arabiya)

Update 21.09: Het debat in de Tweede Kamer over de bijdrage van Nederland aan de geallieerde missie in Libië is uitgesteld tot 21.30 uur.

Update 20.58: Een eventuele stuurgroep van landen die de militaire interventie in Libië steunen zal toegankelijk zijn voor alle landen die willen toetreden en kan binnen enkele dagen worden opgezet. Dat zegt een Franse presidentiële bron vandaag.

“Het idee is om ook landen uit te nodigen die niet op de top van afgelopen zaterdag waren maar wel geïnteresseerd zijn in deelname”, zei de bron. “We moeten een plek hebben waar degenen die zich willen committeren aan het helpen van de Libiërs daarvan het politieke kader kunnen bespreken.” (Reuters)

Update 20.53: Volgens Sergei Prikhodko, Ruslands adviseur voor Buitenlandse Zaken van president Medvedev, is een invasie over de grond in Libië “vrijwel een zekerheid”. Hij zegt dat er geen gecoördineerd plan is waardoor de geallieerde actie “zich zullen voortslepen”.

Update 20.36: Gevechten in Ajdabiyah blijven hevig. Bekijk hier een fotoserie door The Guardian.

Update 20.34: Geallieerde landen hebben vandaag zowel militaire als burgerdoelen aangevallen in Tripoli, zegt de Libische staats-tv. Details werden niet gegeven. Reuters bericht dat inwoners melding maken van acht bominslagen en opstijgende rook.

Update 20.29: Een arts van een ziekenhuis in Misrata meldt dat tanks van Gaddafi’s strijdkrachten het gebouw naderen en granaten afschieten. (Reuters)

Update 20.27: Libië laat een gevangengenomen crew van Al Jazeera binnen 24 uur vrij, meldt het nieuwsstation. De ploeg werd vorige week bij Benghazi opgepakt.

Update 20.15: Hillary Clinton heeft Moammar Gaddafi opgeroepen Libië “zo snel mogelijk te verlaten”. Volgens de Amerikaanse minister van BuZa moeten zijn naaste de “juiste beslissing” nemen.(AP)

Update 20.04: Noorwegen houdt misschien haar zes F-16 gevechtsvliegtuigen aan de grond die zouden gaan deelnemen aan de geallieerde acties in Libië. De Noorse minister van Defensie zegt daartoe te beslissen zodra de missies te gevaarlijk blijken voor burgers in het Noord-Afrikaanse land.

Update 19.59: Irak-correspondent voor The Guardian Martin Chulov:

Twitter avatar martinchulov Martin Chulov #Libya campaign reaching a ‘now what’ point. Can civilians ever be safe without 2 words Obama wants never to utter - regime change?

Update 19.38: Canada heeft haar eerste aanvallen geplaatst onder de vlag van de VN-campagne in Libië. Vier lasergestuurde bommen werden gedropt boven een munitiedepot. Hiervoor werden vier CF-18 gevechtsvliegtuigen (wiki) gebruikt die, in paren en vergezeld van een tankvliegtuig, gisteravond en vanochtend bombardementen uitvoerden. De eerste aanval werd geplaatst nabij Misrata, wat de andere als doel had is niet bekend.

Update 19.31: NRC-webredacteur Pim van den Dool heeft zojuist een round-up bericht gepubliceerd over de stand van zaken na een nieuwe dag van gevechten in Libië en een nieuwe dag van praten bij de NAVO.

Update 19.28: Foreign Policy magazine heeft een fotoserie gemaakt over de mensen die het dichtst bij kolonel Moammar Gaddafi staan; zijn familie. ‘Keeping Up With The Qaddafis’.

Update 19.26: Na drie dagen praten in Brussel tussen de 28 lidstaten zei een NAVO-diplomaat tegen Reuters: “Nog geen beslissing over wat dan ook.” Het euvel is volgens de diplomaat de lengte van de missie in Libië en hoe enerzijds de no-fly zone kan worden afgedwongen, en tegelijkertijd de veiligheid van Libische burgers kan worden gewaarborgd.

Update 19.22: Dat de NAVO het niet eens is geworden over het overnemen van het commando zal de Amerikaanse defensieminister Gates niet lekker zitten. Hij zei vandaag nog dat de VS zaterdag al de controle over had willen geven.

Update 19.18: NAVO-gezanten zijn het niet eens geworden over de overname van het commando over de militaire acties in Libië. (Reuters)

Update 19.16: Nu Misrata bevrijd zou zijn van Gaddafi’s troepen resten in elk geval nog Ajdabiya in het oosten en Zintan in het westen.

Update 19.11: Samenvatting van vandaag:

Luchtaanvallen van de geallieerde landen hebben de strijdkrachten van Gaddafi zo goed als helemaal verdreven uit Misrata. Hierdoor is een einde gekomen aan vijf dagen van bloedvergieten waarbij bijna honderd doden vielen.

Het anti-regimebolwerk Benghazi heeft een regering geformeerd. Mahmoud Jibril, een in Amerika opgeleide planoloog die van Gaddafi regime overliep naar de opstandelingen, is benoemd tot hoofd.

Gaddafi beloofde vandaag tijdens zijn eerste publieke verschijning in een week tijd de overwinning aan een enthousiaste menigte. Hij zei dat er “geen overgave” zou zijn aan de machten die thuishoren in de “stofstapel der geschiedenis”.

Update 19.01: Grondtroepen van Gaddafi die een steden in handen van anti-regimestrijders willen aanvallen, zijn nu het doelwit van de geallieerde luchtaanvallen. Dat meldt het Amerikaanse leger. (AFP)

Update 18:42: Een inwoner van de stad Zintan, die onder vuur ligt van Gaddafi’s troepen, zegt tegen de BBC dat niemand de stad in of uit kan:

“Zintan lag twee keer onder vuur vandaag, eerst rond het middaguur en vanmiddag opnieuw. Iedere keer duurden de aanvallen ongeveer een uur. Er zijn ongeveer 30.000 tot 40.000 mensen in Zintan en de stad ligt onder vuur. Niemand kan erin of eruit en de stad kampt met water-, voedsel-, brandstof- en medicijnentekorten.”

Update 18:35: Het Kamerdebat over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië gaat overigens om 19.30 uur verder.

Update 18:32: Nederland moet meer doen om de beginnende democratisering in de Arabische wereld te ondersteunen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, zo bleek vanavond tijdens een debat over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië.

“Dit gaat niet alleen om zes vliegtuigen en een boot”, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. “Als je zegt: wij willen een betere toekomst voor de Arabische wereld, dan moet je ook het beleid aanpassen”, stelde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. Er moet dus meer ontwikkelingsgeld naar de Arabische wereld, vinden ook CDA, GroenLinks en ChristenUnie.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei het ermee eens te zijn dat de Europese Unie en Nederland ‘alles op alles moeten zetten’ om te zorgen voor hervormingen in de Arabische wereld. Dat er meer ontwikkelingsgeld naartoe moet, is voor Rosenthal ‘een zekerheid’. (Novum)

Update 18:25: De Libische staatstelevisie bericht dat “een groot publiek van burgers - mannen, vrouwen, jongeren en kinderen” blijft toestromen naar het paleis van Gaddafi, waar zij al dagenlang een menselijk schild vormen. (BBC)

Update 18:05: Scherpschutters van Gaddafi zouden vandaag in Misrata zestien burgers hebben gedood. Dat zegt althans Hafiz Ghoga, de officiële woordvoerder van de nationale rebellenraad. Bij een bombardement van het Libische leger op de stad Zintan zouden vandaag ook nog eens zes mensen om het leven zijn gekomen. (Reuters)

Update 18:02: Groot-Brittannië heeft meer details bekend gemaakt over de Libië-top die volgende week dinsdag in Londen gehouden zal worden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague verklaarde zojuist schriftelijk:

“Op de conferentie zullen we de situatie in Libië bediscussiëren met onze bondgenoten en partners en maken we de balans op wat betreft de VN-resoluties 1970 en 1973. We zullen de humanitaire noden van het Libische volk bespreken en manieren proberen te vinden om de Libische bevolking te steunen in hun wensen voor een betere toekomst.”

Update 17:53:

Tegenstanders van Gaddafi bidden in Benghazi. Foto: AP / Anja Niedringhaus.Tegenstanders van Gaddafi bidden in Benghazi. Foto: AP / Anja Niedringhaus.

Update 17:46: Meer van admiraal Hueber: hij zegt geen inlichtingen te hebben dat troepen van Gaddafi zich aan het terugtrekken zijn uit Misrata en de oostelijke stad Ajdabiyah. Daarnaast meldde hij dat de no-flyzone inmiddels van kracht is boven de gehele Libische kust. (Reuters)

Update 17:35: De Amerikaanse admiraal Hueber zegt dat hem geen berichten hebben bereikt over burgerslachtoffers die zijn gevallen als gevolg van de luchtaanvallen van de coalitie. Een opstandelingenleider in Misrata zei eerder vanmiddag (update 16:09) hetzelfde. (Reuters)

Update 17:32: Het ten val brengen van het Libische regime is niet het doel van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie bij Libië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zojuist gezegd tijdens een Kamerdebat over de Nederlandse missie naar Libië. Het kabinet vindt wel dat de Libische leider Moammar Gadhafi het veld moet ruimen, maar dat is niet het doel van de missie, zei Rosenthal:

“De inzet van deze missie is bescherming van de burgerbevolking. Wij willen ook bijdragen aan regime change, maar dat verloopt via andere wegen.”

Rosenthal zei verder dat de missie drie maanden duurt. Als het langer wordt, zal het kabinet de Kamer eerst om toestemming vragen. Rosenthal houdt het ook voor mogelijk dat de missie, die het wapenembargo tegen Libië moet afdwingen, al binnen drie maanden ten einde komt. Dat kan als de burgerbevolking niet langer wordt gebombardeerd door het regime. (Novum)

Update 17:25: Meer van de Amerikaanse admiraal Hueber: hij zegt dat de coalitie op dit moment vooral artillerie, mobiele raketbases en communicatiecentra van het Libische leger aanvalt. De afgelopen 24 uur zijn er volgens Hueber 175 aanvallen uitgevoerd door de coalitie: 113 daarvan werden uitgevoerd door de VS, de rest door de andere coalitielanden. (Reuters)

Update 17:21: Poetin heeft opnieuw kritiek geuit op de luchtaanvallen op Libië. Hij zei vanmiddag op een Russische staatszender:

“Hoe kan het doel van het beschermen van de burgerbevolking bereikt worden als daarvoor middelen worden ingezet die slachtoffers maken onder de burgerbevolking? Dat is iets dat tot niets anders dan bezorgdheid kan leiden.”

Update 17:17: De Tweede Kamer praat nog altijd over de Nederlandse bijdrage aan het militaire ingrijpen in Libië. Volg het debat live via Politiek24 of bekijk hieronder een NOS-samenvatting met de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe:

Update 17:11: De troepen van Gaddafi schenden nog altijd de resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die een onmiddelijk staakt-het-vuren in Libië eist. Dat zegt de Amerikaanse admiraal Hueber. (Reuters)

Update 17:08:

Vrouwen demonstreerden vanmiddag in Benghazi voor de westerse luchtaanvallen op Libië. Foto: Reuters / Finbarr O’Reilly.Vrouwen demonstreerden vanmiddag in Benghazi voor de westerse luchtaanvallen op Libië. Foto: Reuters / Finbarr O’Reilly.

Update 17:04: Niemand weet wat de uitkomst van de militaire acties in Libië zal zijn en hoe lang ze zullen duren. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Gates zojuist in Kairo, waar hij vandaag nog een ontmoeting heeft met de militaire raad die Egypte nu bestuurt. (Reuters)

Update 17:00: De Deense luchtmacht heeft de afgelopen 24 uur voor het eerst precisiebombardementen uitgevoerd op doelen in Libië. Dat maakte het Deense leger zojuist bekend. (AFP)

Update 16:58: Een dokter uit Misrata zegt dat de luchtaanvallen van de coalitie geleid hebben tot het terugtrekken van tanks door de troepen van Gaddafi. “Vandaag, voor het eerst in een week tijd, openden de bakkerijen weer hun deuren”, aldus de dokter. Wel zei hij bang te zijn dat de tanks terug zullen keren wanneer de luchtaanvallen rond en in Misrata stoppen. (AP)

Update 16:51: De Verenigde Naties willen met de Libische autoriteiten over “humanitaire corridors” onderhandelen zodat de volkerenorganisatie meer hulp kan bieden aan de tienduizenden vluchtelingen in Libië. Dat zei de VN-coördinator voor Libië Rashid Khalikov zojuist op een persconferentie. Khalikov was van 12 tot en met 16 maart in Libië om de situatie ter plekke te onderzoeken. (Reuters)

Update 16:46: Er zijn geen burgerslachtoffers gevallen door de luchtaanvallen van de coalitie op doelen van Gaddafi. Dat zegt een woordvoerder van de opstandelingen in Misrata tegen de BBC. Hij zegt verder dat de westerse aanvallen op een goed moment kwamen:

“Misrata was in een desperate staat gisteren, we hadden bijna alle hoop verloren, maar de aanvallen kwamen op een goed moment, met een goede intensiteit en frequentie. Ze zijn er in geslaagd een aantal konvooien in de stad uit te schakelen, wat zeer indrukwekkend was. [..] De aanvallen maakten zo’n verschil - Gaddafi’s troepen zijn er bang voor. Ik wil onze dankbaarheid en waardering voor deze acties uiten, we zullen ze nooit vergeten!”

Update 16:31: Drie journalisten die dit weekend in Libië werden gearresteerd zijn in Tunesië gearriveerd. Ze kwamen afgelopen nacht vrij. Twee van de journalisten zijn van het Franse persbureau AFP. (AFP)

Update 16:28:

Een Brits Tornadovliegtuig op de Gioia Dell Colle luchtmachtbasis in Italië. Foto: Reuters.Een Brits Tornadovliegtuig op de Gioia Dell Colle luchtmachtbasis in Italië. Foto: Reuters.

Update 16:20: De SP gelooft niet dat de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie bij Libië werkelijk bedoeld is om het wapenembargo te handhaven. Het eigenlijke doel is de val van de Libische leider Moammar Gadhafi, stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel zojuist tijdens een debat in de Tweede Kamer over de missie.

Het kabinet wil formeel nog niet besluiten tot een bijdrage aan de no-flyzone boven Libië, omdat de NAVO het daar vooralsnog niet over eens is, zei Van Bommel:

“Maar het druipt van de brief af: als de NAVO het eens is, kan het materieel ook worden ingezet voor de no-flyzone. Daarmee wordt de internationale gemeenschap de luchtmacht van de opstandelingen. Dat is niet de bedoeling.”

Update 16:18: Volgens de Britse commandant die we zojuist aanhaalden (update 16:09) zijn er nog geen Britse gevechtsvliegtuigen aangevallen in Libië. De gevechtsvliegtuigen, de Tornado’s, hebben daarom het vuur nog niet hoeven openen. (BBC)

Update 16:14:

Italiaanse Eurofighters bereiden zich voor op hun landing op basis Trapani-Birgi op Sicilië. Foto: AFP / Alberto Pizzoli.Italiaanse Eurofighters bereiden zich voor op hun landing op basis Trapani-Birgi op Sicilië. Foto: AFP / Alberto Pizzoli.

Update 16:09: De Britse luchtmacht heeft Libische grondtroepen onder “constante observatie” en valt ze aan wanneer zij Libische burgers bedreigen. Dat zegt een Britse commandant. Ook functioneert de Libische luchtmacht niet langer, aldus de commandant. (Reuters)

Update 16:06: Meer over het hoe en waarom van het bombardement van de VS op het wrak van het neergestorte F15-gevechtsvliegtuig: een Amerikaanse functionaris zegt dat het wrak is gebombardeerd “om te voorkomen dat materialen in verkeerde handen komen”. (Reuters)

Update 16:02: Op de Libische televisie liet een presentator vandaag wel heel duidelijk merken aan welke kant hij staat. (NOS)

Update 15:59: De opstandelingenregering in Benghazi heeft zijn eigen “onafhankelijke, vrije” tv-station opgezet. Het zendt uit vanuit Qatar en wordt gestreamd in Libië. (The Guardian)

Update 15:57: Het Libische regime schijnt sms’jes te versturen naar inwoners van Tripoli die op het oog afkomstig zijn van de opstandelingen in Benghazi. In de sms’jes zou het regime de Libiërs willen doen geloven dat de opstandelingen naar het westen van het land trekken om te plunderen en vrouwen te verkrachten. (The Guardian)

Update 15:52: De Libische Nationale Raad van de rebellen wil van Libië een seculiere democratie maken en de oliedeals die Gaddafi gesloten heeft respecteren. Dat zeiden leden van de raad vanmiddag in Parijs. De raad sprak de verwachting uit dat het regime van Gaddafi binnen tien dagen ten val gebracht kan worden als de luchtaanvallen van de coalitielanden doorgaan. (Reuters)

Update 15:48: Zoals de correspondent van The Daily Telegraph eerder vandaag (update 13:01) al meldde, hebben de VS afgelopen nacht het wrak gebombardeerd van het Amerikaanse F-15 gevechtsvliegtuig dat neerstortte in Libië. Dat bevestigt een Amerikaanse functionaris. (Reuters)

Update 15:40: De PvdA vindt dat Nederland ook moet meedoen aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië. “Dat is wat helpt om te voorkomen dat Gadhafi z’n bevolking uitmoordt”, zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans in het Kamerdebat over de missie dat op dit moment gaande is. Lees meer in ons nieuwsbericht of volg het debat live via Politiek24.

Update 15:30: Meer van Juppé, die zojuist in het Franse parlement aankondigde dat de coalitielanden morgen in Londen over de militaire operaties gaan praten:

“Ik nam zojuist samen met mijn Britse collega het initiatief om komende dinsdag in Londen met alle coalitielanden bij elkaar te komen, plus de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga en de betrokken Europese landen.”

Update 15:25: Al Jazeera sprak met Nisan Gouriani, een woordvoerder van de oppositionele Nationale Transitieraad in Benghazi, die vandaag een regering gevormd die de opstandelingen moet vertegenwoordigen:

Update 15:17: De coalitielanden komen dinsdag bij elkaar in Londen om de militaire operaties in Libië te bespreken, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé. (Reuters)

Update 15:08: De Verenigde Naties maken zich ‘ernstige zorgen’ over het lot van burgers in Libië. De organisatie zegt alleen indirect informatie te krijgen over de humanitaire situatie in het land. Dat heeft Rashid Khalikov, VN-hulpcoördinator voor Libië, woensdag gezegd.

Update 15:03: De PVV wil niet dat Nederland F-16’s bijdraagt aan de NAVO-missie die moet voorkomen dat er wapens naar Libië worden gebracht. Dat heeft PVV-Kamerlid Hero Brinkman woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de missie. “Zes F-16’s, dat is tien procent van onze vloot”, zei Brinkman. “In Afghanistan hadden we al die jaren maar vier of vijf F-16’s vliegen.” Eerder op de dag had PVV-leider Geert Wilders al laten weten dat het ‘erg moeilijk’ zou worden voor de PVV om de missie te steunen. De PVV wil dat alle kosten van de missie worden betaald aan het budget voor ontwikkelingshulp.

Update 14:59: Een team van Defensie vertrekt vandaag naar het Middellandse Zeegebied om te onderzoeken vanaf welk vliegveld de Nederlandse F16’s het beste kunnen gaan opereren. (De Telegraaf)

Update 14:54: De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé voorspelt een conflict van korte duur. Dat zei hij op een persconferentie. (AFP)

Update 14:45: Ook uit de oostelijke stad Ajdabiya komen nu meldingen binnen van gevechten tussen de opstandelingen en het leger van Gaddafi. Opstandelingen melden dat er elf tanks van Gaddafi bij de oostelijke ingang van de stad. Een opstandeling zei: “Alles wat wij hebben zijn Kalashnikovs.” (AFP)

Update (14:37): De Italiaanse marine heeft een schip naar Lampedusa gestuurd om de situatie aldaar (zie update 09:25) niet uit de hand te laten lopen.

Update (14:02) De bijdrage die Nederland wil leveren aan de Navo-missie bij Libië heeft beperkte risico’s. Dat hebben commandant der strijdkrachten Peter van Uhm en plaatsvervangend directeur Rogé in ’t Veld van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) woensdag gezegd tijdens een briefing voor Kamerleden.

Het schip en de zes F-16’s die Nederland stuurt, blijven buiten de territoriale wateren van Libië. “De dreiging voor Nederlandse schepen is daardoor klein”, zei In ’t Veld. “De risico’s zijn acceptabel”, zei Van Uhm.

De taak van het Nederlandse schip, de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, wordt om schepen die mogelijk wapens aan boord hebben, te identificeren en desnoods te dwingen naar een haven te varen om te worden doorzocht. Andere schepen enteren kan de Haarlem niet, zei Van Uhm. Als dat nodig is, moet er een ander Navo-schip in actie komen. De Haarlem heeft ter zelfverdediging wel mitrailleurs aan boord.

De F-16’s moeten andere vliegtuigen identificeren en desnoods dwingen te landen, ook om te worden doorzocht op wapens. “In een ultieme situatie is het denkbaar dat er waarschuwingsschoten gelost zullen worden”, zei Van Uhm. De gevechtsvliegtuigen gaan zich niet bezighouden met schepen of doelwitten aan wal. Vooralsnog vliegen ze alleen over zee.

De Haarlem zal op zee geen vluchtelingen uit Libië oppikken, tenzij die dreigen te verdrinken. Normaal gesproken zal het schip alleen de Europese grensbewakingsdienst waarschuwen als er vluchtelingen worden gespot (NOVUM).

Update (13:52) Op de site van The Guardian start over acht minuten een vragenuurtje over Libië met drie experts:

Anthony Aust, former legal adviser at the Foreign Office who served at the UK mission to the United Nations and helped draft the resolution on Kuwait in 1990.
Paul Smyth, a RAF former wing commander and Tornado navigator.
Dr Laleh Khalili, a lecturer in Middle Eastern Politics at the School of Oriental and African Studies in London

Update (13:44) In de oostelijke frontstad Ajdabiya begraven opstandelingen hun doden:

Foto Reuters / Suhaib SalemFoto Reuters / Suhaib Salem

Foto Reuters / Suhaib Salem Foto Reuters / Suhaib Salem

Update (13:39): Lees ons nieuwsbericht: Het debat in de Tweede Kamer over de missie vanavond is slechts een formaliteit

Update (13:31): Koeweit en Jordanië leveren ‘logistieke steun’ aan de militaire acties in Libië, meldt de Britse premier David Cameron (AFP).

Update (13:30): Turkije stelt een duikboot en vijf schepen beschikbaar om het wapenembargo te handhaven (AFP).

Update (13:25): Er zijn in Misrata weer twee doden door scherpschutters gevallen, zegt een inwoner tegen Reuters.

Update (13:23): De EU schaart zich achter de sancties van de Verenigde Naties tegen vijf Libische oliebedrijven. Normaliter produceert Libië meer dan 1,6 miljoen vaten per dag (Reuters).

Update (13:21): Inwoners van Misrata melden dat de geallieerden een vliegveld ten zuiden van de stad bombarderen. Daar houden de troepen van Gaddafi zich op (Reuters).

Update (13:17): De PvdA is positief over de Nederlandse bijdrage aan de missie in Libië. Dat meldt PvdA-Kamerlid Frans Timmermans net. “Nietsdoen is geen optie”, zei Timmermans. Hij benadrukte dat er alles aan gedaan moet worden om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken. De internationale missie draagt daaraan bij. Met de steun van de PvdA lijkt er een meerderheid in de Tweede Kamer te zijn voor de Nederlandse bijdrage. Voor de PVV wordt het ‘erg moeilijk’ om de missie te steunen, zei PVV-leider Geert Wilders. Ook de SP is tegen. De Kamer debatteert vanavond over de missie (Novum).

Update (13:15)

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Cameron: Arab League met again yesterday and agreed no-fly zone over Libya is right move

Update (13:10) Scherpschutters van Gaddafi nemen het ziekenhuis van Misrata onder vuur. Een ooggetuige vertelt aan Reuters:

“It started half an hour ago. The snipers are … shooting at the hospital and its two entrances are under heavy attack. No one can get in or out,” said the resident, called Saadoun. “We have lost all communication with people inside. The last thing we knew is that three are killed and three are critically wounded.”

Update (13:08) De Britse premier David Cameron maakt zich grote zorgen over wat het Libische regime in Misrata doet. Lees ons nieuwsartikel over die slag hier.

Update 13:05 Infographics-man Erik van Gameren heeft de interactieve kaart over de onrust in Arabische landen bijgewerkt:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

Update 13:03 66 procent van de Fransen steunt Sarkozy in zijn strijd tegen Gaddafi.

Update 13:01 De correspondent van The Telegraph - de man die gisteren de neergestorte F15 ontdekte - twittert vanuit Libië:

Twitter avatar robcrilly Rob Crilly bloke who found downed US airman called to say there was air strike to destroy F15 wreckage last night - will try to find out more #libya

Update 12:54: Correspondent Titia Ketelaar meldt dat slechts 43 procent van de Britten Cameron steunt in zijn strijd in Libië.

Update 12:48: Ter uitbreiding van het bericht van 12:22: Juppé, minister van Buitenlandse Zaken, heeft bevestigd dat de Navo een technische rol zal spelen, en dus vooral zal plannen en coördineren (i.p.v. militairen ter plaatse laten opereren).

Update 12:45: Naar verluidt zijn troepen van Gaddafi nu de westelijke stad Zintan gaan beschieten. Zintan is in handen van opstandelingen. (Reuters)

Update 12:41: Nu de strijd zich concentreert rond Misrata, komen de beperkte mogelijkheden van de no-flyzone duidelijk naar boven, meldt een BBC-correspondent, namelijk: hoe bescherm je burgers in een stad?

One US commander acknowledged that international forces have been looking at options for Misrata, and reports of air strikes against Libyan government forces around the city may suggest a possible new phase of operations.

(BBC)

Update 12:38: De opstandelingen hebben Mahmoud Jabril, nu hoofd van het crisiscomité, benoemd tot interimhoofd van de oppositionele Libische regering: de nationale raad. Hij zal ministers gaan benoemen. (Al Jazeera)

Update 12:32: Lees hier meer over de slag om Misrata.

Update 12:26: OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) meldt dat de situatie in Misrata kritiek is: er is geen brandstof, water en elektriciteit. (BBC)

Update 12:22 Een woordvoerder van de Franse regering zegt dat de Navo een “technische rol” zal hebben bij de militaire operaties in Libië. (Reuters)

Update 12:20 Bij de beschietingen door troepen van Gaddafi op de stad Misrata zijn 17 mensen gedood. Onder hen zijn 5 kinderen. (AFP)

Update 12:16: Het wordt voor de PVV ‘erg moeilijk’ de Nederlandse bijdrage aan de missie in Libië te steunen. De Arabische landen doen onvoldoende mee, stelt partijleider Geert Wilders woensdag. Of de PVV instemt ermee instemt, is echter nog onduidelijk. (Novum)

Update 12:10: Vijf toestellen van de RAF, drie Typhoons en 2 Tornados, zijn opgestegen van een vliegveld in de buurt van het Zuid-Italiaanse Bari. (BBC)

Update 12:00: Inwoners van Misrata melden dat de troepen van Gaddafi zijn gestopt met vuren. (Reuters)

Update 11:55: Jachtvliegtuigen van de coalitie hebben twee aanvallen uitgevoerd op de troepen van Gaddafi in Misrata. (Reuters)

Update 11:53: Defensie-minister Robert Gates is zojuist geland in Kairo om te praten over Libië (en de machtswisseling in Egypte zelf).

Update 11:49: De Duitse regering heeft definitief ingestemd met een surveillance-missie in Afghanistan. Het gaat om 300 militairen die onder meer de AWACS-toestellen kunnen bemannen. Als gevolg van dit besluit worden de AWACS en hun bemanning teruggetrokken uit Libië, waar Duitsland geen bemoeienis wil hebben met de militaire acties.

Update 11:36: De Turkse president Gul zegt dat sommige landen gedreven worden door ‘opportunisme’ in hun houding ten opzichte van Libië. “Sommigen, die gisteren nog dikke vrienden waren met de dictator en probeerden voordeel te halen uit hun relatie met hem, reageren nu opvallend agressief en doen het vermoeden rijzen dat er geheime belangen spelen. (AFP)

Update 11:25 Een diplomaat die niet bij naam genoemd wil worden heeft gezegd dat de EU Libië sancties gaat opleggen. Het zou gaan om het staatsoliebedrijf. (AFP)

Update 11:22 Petraeus zei in Londen het volgende:

There was an examination of whether certain intelligence, surveillance, and reconnaissance assets of an actually quite limited nature might be needed to help out with the operation in Libya, but in the end there have been no assets taken from the effort in Afghanistan and I don’t foresee that happening at this point in time.

Update 11:11 De Duitse regering besluit vandaag waarschijnlijk om de AWACS-toestellen die nu het Libische luchtruim controleren terug te trekken. Het land wil geen verdere betrokkenheid bij militaire acties. (Reuters)

Update 11:03: De Amerikaanse Generaal Petraeus heeft zojuist gezegd dat hij niet bang is dat de acties in Libië de Amerikaanse activiteiten in Afghanistan zullen hinderen. (Reuters)

Update 10:55: The Washington Post heeft een leuke uitleg over de origine van de naam Odyssey Dawn.

Update 10:33: De Navo meldt dat oorlogsschepen vanaf vandaag gaan patrouilleren voor de Libische kust, om zo het wapenembargo dat de Verenigde Naties heeft afgekondigd uit te voeren. (AP)

Update 10:29: De Egyptische beurs is het eerste halfuur na opening ruim tien procent gezakt. (zie update 08:57)

Update 10:22: Al Jazeera heeft een video online gezet met beelden van jachtvliegtuigen:

Update 10:07: Oud Defensie-minister Joris Voorhoeve uit kritiek op de houding van het kabinet-Rutte, zegt hij in een interview in HP/De Tijd:

Premier Mark Rutte zegt dat hij wacht op een verzoek van de NAVO om eventueel een bijdrage te leveren.
“Dat vind ik een heel merkwaardige houding, want de luchtacties in Libië overstijgen het belang van de NAVO, waarvan de lidstaten Duitsland en Turkije in dit geval tegen militaire actie zijn. Het gaat om acties in VN-verband, inclusief de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie, waarvan Libië trouwens op dit moment de voorzitter is.”

Beetje dom van Rutte?
“Hij heeft niet goed nagedacht. Dit kabinet is sowieso niet internationalistisch ingesteld. Men is pro-Atlantisch, maar daarmee houdt het wel op. Hoe dat komt? De VVD is opgeschoven in de richting van de PVV, en die partij staat kritisch tegenover de Europese Unie, die wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking halveren, enzovoort.”

(HP/De Tijd)

Update 10:05: Voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn denkt dat Nederland de missie goed aankan. Wel maakt hij zich zorgen over de ’the chain of command’. “Er is geen eensgezindheid binnen de NAVO. Wel over het wapenembargo tegen Libië, maar niet over de no-flyzone. Bovendien willen de Amerikanen de Arabische Liga binnenboord houden. Daarom zeggen ze waarschijnlijk niet lang meer het voortouw te nemen. Wie heeft dan straks de leiding? Een NAVO-mandaat zou het beste zijn. Als dat er niet in zit, zou het mijn persoonlijke voorkeur genieten wanneer de Amerikanen de leiding hebben.” (De Telegraaf)

Update 10:00: De aandelenkoersen staan wereldwijd onder druk door de situatie in Japan en Libië. De Nikkei-index sloot 1,7 procent lager, en in Europa staan alle beurzen op verlies.

Update 09:43:

Een Canadese CF-18 Hornet fighter jet stijgt op van een vliegveld op Sicilië, vanmorgen vroeg. Foto ReutersEen Canadese CF-18 Hornet fighter jet stijgt op van een vliegveld op Sicilië, vanmorgen vroeg. Foto Reuters

Update: 0935: Libië heeft een kleine tien miljard euro aan goud in bezit. Nu de inkomsten uit olie zijn opgedroogd, kan het zijn dat het goud wordt ingezet om de strijd tegen de opstandelingen te bekostigen. (BBC)

Update (09:25): Verslagggeefster Barbie Nadeau van Newsweek is op Lampedusa, een Europees eiland waar veel vluchtelingen uit Afrika aankomen. Normaal zijn dat vaak mensen uit Tunesië en Egypte, de laatste dagen vooral mensen uit Libië. Er zijn nu 6.000 vluchtelingen op het eiland, er is plek voor 850. (BBC)

Update (09:19): Gisteravond hield Gaddafi een toespraak tot het Libische volk, waarin hij voorspelde dat de geallieerden zullen eindigen in de vuilnisbak van de geschiedenis:

Update (09:10): Al Jazeera heeft een filmpje online gezet waar de bombardementen van Gaddafi op rebellen te zien zijn.

Update 09:04:

Twitter avatar OnlyOneLibya ProudLibyan Since UN ops began, each night in #Libya brings hope that the “Great Leader” becomes an unfortunate victim of an accidental missile strike!

Update 08:59: Zweden maakt bekend dat ze bankrekeningen van Gaddafi met in totaal 10 miljard kronen (1 miljard euro) hebben bevroren. Er wordt nog gezocht naar meer geld van Gaddafi.

Update: 08:57: Na ruim twee maanden gaat straks de beurs in Egypte weer open. Een flinke koersdaling ligt in de verwachting (BBC).

Update 08:55: Lees hier een samenvatting van het nieuws - de aanval op Misrata, de bombardementen op Tripoli - van de afgelopen nacht.

Update 08:51: De Libische regering laat zeer binnenkort drie verslaggevers vrij die vorige week werden gearresteerd. Dat meldt het Franse persbureau AFP. AFP stelt in een verklaring dat de 38-jarige verslaggever Dave Clark, de 45-jarige fotograaf Robert Schmidt - beiden werkzaam voor AFP - en Joe Raedle (45) van Getty Images binnen enkele uren vrijgelaten zullen worden. In Libië wijst echter nog niets daar op.

Update 08:45: Defensiespecialist Ko Colijn heeft op Radio 1 zijn twijfels geuit over de Nederlandse inbreng waartoe het kabinet besloten heeft. “Wie A zegt, moet B zeggen, maar dit is wel een heel klein geschreven b. De inbreng van Nederland is nu wel heel zijdelings. Bovendien is het materieel niet geschikt. F16 zijn er om no-flyzone te handhaven, niet goed geschikt voor wapenembargo. Misschien dat de F16’s met het oog op een toekomstige bijdrage aan de no-flyzone zijn ingezet.”