Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Eén dode, dertig gewonden bij aanslag op bussen Jeruzalem

Israel Rescue workers and paramedics clean a pool of blood at a bus stop in Jerusalem, Wednesday, March 23, 2011. A bomb exploded near a crowded bus, wounding at least eight people in what appeared to be the first militant attack in the city in several years. (AP Photo/Ariel Schalit)
Israel Rescue workers and paramedics clean a pool of blood at a bus stop in Jerusalem, Wednesday, March 23, 2011. A bomb exploded near a crowded bus, wounding at least eight people in what appeared to be the first militant attack in the city in several years. (AP Photo/Ariel Schalit) Reddingswerkers en ambulancebroeders op de plek waar een ontploffing veel gewonden veroorzaakte in twee volle bussen. (Foto AP / Ariel Schalit)

Bij een bomaanslag bij een bushalte in Jeruzalem zijn één dode en zeker dertig gewonden gevallen. De politie in Jeruzalem spreekt van een terroristische aanslag. De bom zat in een koffer die op de stoep gelegd was, aldus de Israëlische minister voor Veiligheidszaken.

De aanslag was in de buurt van het centraal station tegenover het Internationaal Congrescentrum in een joodse wijk in Jeruzalem. Veel slachtoffers zaten in twee volle bussen nabij de bushalte. Op de plaats van de aanslag lagen veel glasscherven en plassen bloed. De aanslag is niet opgeëist maar Israëlische autoriteiten zeggen volgens persbureau AP dat het de eerste Palestijnse aanslag in Jeruzalem is “sinds jaren”.

Premier Benjamin Netanyahu heeft een reis naar Rusland, die voor vandaag gepland stond, uitgesteld. Leiders van de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever veroordeelden de aanslag “in de sterkste bewoordingen”. Ook Barack Obama veroordeelde de aanslag. “In geen enkel geval is terrorisme ooit te rechtvaardigen.”

Niet te bewijzen is of de aanslag verband houdt met het recent opgelaaide geweld in de Gazastrook, zegt correspondent Guus Valk. Wel zal het drama “gevolgen hebben”.

“Hoewel aanslagen tijdens bijvoorbeeld de Tweede Intifada [Palestijnse opstand 2000-2005] doorgaans bloediger en gerichter waren, is het een feit dat een aanslag van deze omvang al jaren niet meer heeft plaatsgevonden. Ook moet je vaststellen dat er recentelijke weer een escalatie van geweld is geweest in de Gazastrook, waar vandaag ook weer een Palestijnse strijder is omgekomen. Of dit nu een reactie is op bijvoorbeeld de luchtaanvallen daar door Israël, dat is niet te bewijzen. Wel valt te verwachten dat deze bomaanslag gevolgen gaat krijgen voor het geweld op de Gazastrook. Simpelweg omdat de roep vanuit de Israëlische regering om harder in te grijpen zal toenemen.”