Espresso met Vladimir Poetin

Situatie De espressobar van het Kremlin bevindt zich achter de open haard van de werkkamer van Vladimir Poetin. Na een druk op de pook draaien we de geheime bar binnen. ‘James Bond is hier nooit geweest,’ zegt de Russische premier. ‘Moammar Gaddafi wel.’ We nemen plaats aan een tafeltje met uitzicht op het Rode Plein.


Situatie

De espressobar van het Kremlin bevindt zich achter de open haard van de werkkamer van Vladimir Poetin. Na een druk op de pook draaien we de geheime bar binnen. ‘James Bond is hier nooit geweest,’ zegt de Russische premier. ‘Moammar Gaddafi wel.’ We nemen plaats aan een tafeltje met uitzicht op het Rode Plein. Als er twee espresso’s op tafel worden gezet, breng ik de fittie met Medvedev ter sprake. ‘Dmitri houdt niet van beeldspraak en stijlfiguren,’ zegt Poetin. ‘Hij heeft een hekel aan de allegorie en krijgt woedeaanvallen van asyndetische vergelijkingen.’ De premier neemt een slokje van zijn espresso. ‘Overigens was de vergelijking met middeleeuwse kruistochten een hyperbool. Ik houd van de hyperbool.’ Hij denkt even na en zegt: ‘Ik schaam me dood voor de VN-resolutie in Libië.’

Gisteren zei de Amerikaanse minister van defensie dat sommigen in Rusland de leugens van Gaddafi over burgerslachtoffers als gevolg van Odyssey Dawn voor waar aannemen. Voelt Poetin zich aangesproken? Hij schudt resoluut zijn hoofd. ‘Amerikanen houden van repressie. Clinton bombardeerde Joegoslavië, George Bush stuurde troepen naar Afghanistan en Irak. Obama richt nu zijn pijlen op Libië.’ Ik vraag hem hoe de situatie zou kunnen worden opgelost. Poetin geeft geen antwoord. In plaats daarvan pakt hij een rode telefoon uit zijn binnenzak en toetst een drie in. ‘Moammar,’ hoor ik hem zeggen. ‘Kun je mij je lievelingshyperbool laten horen?’ De telefoon wordt op de luidspreker gezet: ‘Ik zal vrees brengen in de harten van hen die van u zijn overgebleven, in de landen hunner vijanden, zodat het geluid van een opgewaaid blad hen opjaagt.’ Leviticus, zegt Poetin. En dan: ‘Medvedev zou ontploffen.’