Elizabeth Taylor overleden

De actrice Elizabeth Taylor (79) is overleden,  meldt ABC News. Haar kinderen zaten aan haar sterfbed in een ziekenhuis in Los Angeles, waar ze in februari was opgenomen om hartproblemen. Taylor laat verder tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen achter.

Omdat ze zich verveelde op het ziekbed, twitterde ze veel. Zo berichtte ze vorig jaar aan haar 315.591 volgers:

Twitter avatar DameElizabeth Elizabeth Taylor Not at least until I’m dead, and at the moment I’m having too much fun being alive…and I plan on staying that way. Happiness to all.

Twee Oscars, zeven echtgenoten

Elizabeth Taylor werd op 27 februari 1932 geboren in Hampstead, Londen. Wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog besloten de ouders van Elizabeth te verhuizen naar de Verenigde Staten. Op 7-jarige leeftijd zag de actrice voor het eerst haar nieuwe woonplaats Los Angeles.

Hier begon de jonge Taylor haar acteercarrière. Op 10-jarige leeftijd debuteerde ze in de komediefilm There’s One Born Every Minute. Haar echte doorbraak kwam echter in 1944 door haar hoofdrol in National Velvet. Ook verwierf Taylor bekendheid met haar rollen in Giant en The Flintstones. De actrice won twee Oscars door haar aandeel in de films Butterfield 8 en Who’s Afraid of Virginia Woolf. In 1994 was ze voor het laatst in de bioscoop te zien, in The Flintstones.

De Oscarwinnares was de eerste actrice die een miljoen dollar verdiende. Dit bedrag kreeg ze voor de film Cleopatra. De ster verdiende ook bakken met geld met haar twee parfumlijnen. Naar schatting verdiende ze hiermee tweehonderd miljoen dollar per jaar. Taylor gaf veel van haar geld aan liefdadigheidsinstellingen, voornamelijk de organisaties die zich inzetten tegen kanker.

Taylor stapte acht keer in het huwelijksbootje met zeven verschillende mannen. Geen van de trouwerijen kende een goed einde. Haar derde echtgenoot stierf  een jaar na het huwelijk. De overige huwelijken eindigden in een scheiding. De actrice kreeg vier kinderen, van wie ze er een heeft geadopteerd.

Fotoserie:

Elizabeth Taylor in 1959 in de film Suddenly Last SummerElizabeth Taylor in 1959 in de film Suddenly Last Summer

Ongedateerde publiciteitsfoto van TaylorOngedateerde publiciteitsfoto van Taylor

Taylor in CleopatraTaylor in Cleopatra

Taylor en Richard Burton, met wie ze twee keer getrouwd wasTaylor en Richard Burton, met wie ze twee keer getrouwd was

Taylor en Burton in Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)Taylor en Burton in Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)

Elizabeth Taylor en Richard Burton in 1962Elizabeth Taylor en Richard Burton in 1962

Taylor met Burton in 1983Taylor met Burton in 1983

Taylor en Michael Jackson in 1993. Foto AFP Taylor en Michael Jackson in 1993. Foto AFP

Elizabeth Taylor in 2008 voor Harper's BazaarElizabeth Taylor in 2008 voor Harper's Bazaar

Taylor op haar vijfenzeventigste verjaardag. Foto Reuters / Steve MarcusTaylor op haar vijfenzeventigste verjaardag. Foto Reuters / Steve Marcus