Edwin Benne is nieuwe bondscoach volleyballers

Niet alle volleybalinternationals zijn blij met de keus voor Edwin Benne. Ze vinden hem niet ervaren genoeg.

Edwin Benne, die gisterochtend door de volleybalbond (Nevobo) werd gepresenteerd als de nieuwe coach van het nationale mannenteam, is relatief onbekend. Maar toch ook weer niet.

De 45-jarige oud-international behoorde als speler tot de generatie van Peter Blangé en Ron Zwerver. Hij maakt twee Olympische Spelen mee: in Seoul (1988) en Barcelona (1992). In de Spaanse stad was hij basisspeler in het team dat de zilveren medaille won. Buiten Nederland speelde hij in clubverband in Italië, Frankrijk, Japan, Turkije en Duitsland.

Als trainer was Benne vooral actief in het buitenland. In Nederland werkte hij vijf jaar bij het later ter ziele gegane VC Omniworld. Hij was er drie jaar trainer en twee jaar technisch manager. Benne vertrok naar het buitenland, waar hij als trainer redelijk succesvol was als coach van vrouwenploegen in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Zijn grootste succes behaalde Benne in 2009 toen hij Duits kampioen werd met de volleybalsters van Schweringer SC.

De naam Benne zong al lang rond als kandidaat-bondscoach. In die zin is zijn aanstelling geen verrassing. De keus voor hem strookt echter niet met de wens van alle internationals. Een aantal heeft zich nogal laatdunkend over zijn kwaliteiten als coach uitgelaten. Benne zou niet ervaren genoeg zijn. Hij heeft echter 382 interlands gespeeld en een erelijst opgebouwd waar geen van de huidige internationals in de verste verte aan kan tippen.

Benne kreeg als bondscoach de voorkeur boven Gido Vermeulen, die de ontslagen Peter Blangé graag had willen opvolgen. Hij was ook eerste keus van de bond, maar Vermeulen kon zich niet losmaken van de Spaanse bond, waar hij bondscoach van de vrouwenploeg is. (NRC)