Drinkwater Tokio radioactief besmet - werkzaamheden kerncentrale bemoeilijkt

An evacuee drinks from a bottled water at a shelter in Koriyama city in Fukushima prefecture, 60km west of Tokyo on March 23, 2011. The Japanese government told people not to drink tap water in a village near the quake-hit nuclear power plant after high levels of radioactive iodine were detected. AFP PHOTO / Ken SHIMIZU
An evacuee drinks from a bottled water at a shelter in Koriyama city in Fukushima prefecture, 60km west of Tokyo on March 23, 2011. The Japanese government told people not to drink tap water in a village near the quake-hit nuclear power plant after high levels of radioactive iodine were detected. AFP PHOTO / Ken SHIMIZU Een vrouw die gevlucht is uit de zwaar getroffen prefectuur Fukushima drinkt uit een fles mineraalwater. (Foto AFP / Ken Shimizu)

Het drinkwater in Tokio is door de aanhoudende radioactieve straling afkomstig van de kerncentrale Fukushima Dai’ichi verontreinigd geraakt. De hoeveelheid radioactief jodium-131 overschrijdt de hoeveelheid die voor kleine kinderen als gezond wordt beschouwd, zo maakte het Tokyo Water Bureau vandaag bekend.

Woordvoerders lieten vandaag weten dat er 210 becquerel per liter water van het schadelijke jodium-131 in het drinkwater zit. De becquerel is een maat voor de hoeveelheid radioactieve stof in een monster. Hij zegt weinig over de hoeveelheid straling die wordt uitgezonden, al valt die er wel uit af te leiden. Voor volwassenen zijn deze waarden niet schadelijk, maar aangeraden wordt om kinderen tijdelijk geen kraanwater te laten drinken.

Wetenschapsredacteur Margriet van der Heijden van NRC schreef eerder al over de besmetting door jodium-131.

Jodium-131 kan zich ophopen in de schildklier. Het vluchtige jodium verspreidt zich in de eerste dagen en weken in de omgeving. Mensen kunnen het binnenkrijgen door inademen en het drinken van besmet water of besmette melk. In Tsjernobyl zorgde dit bij kinderen voor een toename van schildklierkanker: in totaal waren er bij die ramp 4.000 extra gevallen. Om het risico te verkleinen worden jodiumtabletten uitgedeeld. Als mensen die slikken raakt hun schildklier met jodium verzadigd zodat er weinig plaats is voor de radioactieve variant.

De Amerikaanse voedsel- en waterautoriteit heeft inmiddels een importverbod opgelegd voor voedsel uit de regio van de getroffen kerncentrale. Bij melk, water en elf verschillende groentesoorten is verontreiniging aangetroffen. Volgens persbureau Yonhap overweegt Zuid-Korea inmiddels ook een importverbod.

Herstelwerkzaamheden Dai’ichi ondervinden nog steeds problemen
De koelingswerkzaamheden bij de Dai’ichi-centrale blijven ondertussen met tegenslagen kampen. De stralingsniveau’s in reactor 2 maakten het eerder vandaag onmogelijk om verder te gaan met werkzaamheden daar. Ook waren enkele naschokken te voelen in de buurt van de zwaar beschadigde kerncentrale. De zwaarste had een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Of hierdoor extra schade is aangebracht aan de reactoren, is onbekend.

Regelmatig moeten zij het werk onderbreken als radioactieve rook of stoom ontsnapt. Nog steeds is men het meest bezorgd over oververhitting van oude splijtstof die in afkoelbassins hoog in de reactorgebouwen staat opgeslagen.

In reactor 1 loopt volgens een woordvoerder van beheerder Tepco de druk langzaam op. “Deze kan tot gevaarlijke waarden oplopen”, zei hij op de Japanse zender NHK, maar “er is geen reden tot paniek.”

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving