Wil Sarkozy de relatie verbeteren?

Sarkozy probeert alleszins betere relaties aan te knopen met de Arabische wereld. De lange handdruk die Amr Moussa, secretaris-generaal van de Arabische Liga, afgelopen zaterdag kreeg na de Parijse top over steun aan het Libische volk, sprak boekdelen. Zeker in vergelijking met het slappe handje waar Merkel zich mee tevreden moest stellen. Maar aan de Mediterrane Unie wordt Sarkozy op dit moment liever niet te veel herinnerd. Dat is een samenwerking van EU-lidstaten met alle landen rond de Middellandse Zee, behalve ‘waarnemend lid’ Libië. Het idee is om onder meer economische betrekkingen te verbeteren. Het was Sarkozy’s plan, en eigenlijk bedoeld om het ongeduldige Turkije in de wachtkamer van de EU te houden. De Turken wilden slechts deelnemen nadat uitdrukkelijk was vastgelegd dat het géén alternatief was voor het EU-lidmaatschap. Daarmee maakte de Unie in 2008 meteen een valse start. Daarna is er nog maar weinig van vernomen. Sarkozy nodigde vorige week Turkije niet uit op de Libië-bijeenkomst in Frankrijk.