Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Oppositie kritiseert kabinetsbrief over mislukte evacuatie uit Libië

De oppositiepartijen PvdA, SP en D66 hebben zeer kritisch gereageerd op de kabinetsbrief over de mislukte evacuatie van een werknemer van ingenieursbureau Royal Haskoning uit de Libische plaats Sirte.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans noemt de operatie “een foutenfestijn”. Met de drie bemanningsleden en de evacué op vrije voeten “kunnen we er nu wel een beetje om lachen, maar je moet er niet aan denken dat de helikopter neergeschoten was of dat ze nu nog vastzaten”. Dat het allemaal goed afgelopen is, is volgens Timmermans “meer geluk dan wijsheid. Het kabinet is met de schrik vrij gekomen.”

De belangrijkste vraag is volgens Alexander Pechtold (D66) nog niet beantwoord: wat was de noodzaak dat het “zo overhaast” moest gebeuren? De werknemer vond het zelf namelijk niet nodig. Pechtold wil verdere uitleg waarom drie Nederlandse militairen toch hun leven hebben moeten riskeren. Volgende week volgt een debat over de brief.

Libische autoriteiten wisten ervan
In de brief staat dat er geen alternatieven waren voor de evacuatie. Toen de situatie in Libië langzaam verslechterde, het fregat de Hr. Ms. Tromp in het bereik van Sirte kwam en er telefonisch contact was gelegd met de evacué ontstond volgens de ministers een mogelijkheid om tot actie over te gaan. Er was op dat moment ook niet bekend of er opnieuw telefonisch contact kon worden gelegd.

In het antwoord op Kamervragen stellen de ministers Hillen (Defensie, CDA) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) dat de directe overmeestering na de landing het vermoeden wekt dat de Libische autoriteiten wisten dat de Nederlandse helikopter bij Sirte zou landen. Het verrassingelement, zeer belangrijk in de missie, was verdwenen. Hoe de voorkennis is verkregen, kan volgens de ministers niet met zekerheid worden vastgesteld.

Uit een reconstructie van Nieuwsuur bleek bovendien dat de mislukte Nederlandse operatie de evacuatie van 80 Bosniërs uit Sirte heeft gedwarsboomd omdat een Bosnisch toestel dat toestemming had gevraagd niet meer mocht landen na de actie van de Nederlanders.