‘Nederland levert militaire bijdrage aan operatie Libië’

F-16. Foto Ministerie van Defensie

Nederland gaat een militaire bijdrage leveren aan de operatie in Libië. Dat wordt naar verwachting vanavond bekendgemaakt na een extra ministerraad om 20.00 uur.

De RVD maakte vanmiddag bekend dat er vanavond een extra ministerraad is over de Nederlandse rol bij de militaire actie in Libië. Het kabinet neemt dan een besluit over de zogenoemde artikel 100 brief, een artikel in grondwet over militaire operaties door Nederland in het buitenland. De verwachting is dat na afloop bekend wordt gemaakt welke bijdrage Nederland gaat leveren.

Volgens Mark Kranenburg, politiek redacteur van NRC, gaat het waarschijnlijk om enkele F-16′s. In het verleden heeft Nederland ook een fregat beschikbaar gesteld bij vergelijkbare operaties. Volgens bronnen van de NOS stuurt Nederland F-16’s, een tankervliegtuig en een mijnenjager, de Hr. Ms. Haarlem.

Nederland heeft eerder de bereidheid uitgesproken een bijdrage te willen leveren, zodra dat onder de NAVO-vlag kan. In het NAVO-communiqué valt te lezen dat de NAVO-landen een wapenembargo willen handhaven.

Volg ons liveblog over Libië