Nederland naar Libië: 200 militairen - 20 miljoen euro

Nederland gaat actief meedoen aan de militaire NAVO-acties tegen Libië. Het kabinet-Rutte heeft dit vanavond besloten tijdens een extra ministerraad. Het leger moet het wapenembargo tegen Libië handhaven. Nederland neemt niet deel aan het handhaven van de no-flyzone. Maar als de NAVO daar om vraagt, kan de missie wel uitgebreid worden.

In totaal zijn er 200 militairen met de missie gemoeid. De kosten bedragen volgens minister van Defensie Hans Hillen 20 miljoen euro.

Het kabinet stuurt zes F-16 gevechtsvliegtuigen, waarvan er vier direct inzetbaar zijn. Ook de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem, die nu al in de Middellandse Zee vaart, is onderdeel van de missie. Daarnaast is een tankvliegtuig een week beschikbaar.

Missie van drie maanden

De missie duurt maximaal drie maanden of korter. Verlenging kan alleen met instemming van de NAVO-lidstaten. “Het is van groot belang dat de NAVO een wapenembargo afdwingt”, zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Nederland heeft zich op diplomatiek vlak actief ingezet om onenigheden binnen de NAVO weg te nemen, deelde Rutte mee. Hij sprak onder andere met Turkije, dat zich gepasseerd voelde in de voorbereiding van de missie.

Brief aan de Tweede Kamer

De RVD maakte vanmiddag al bekend dat er vanavond een extra ministerraad zou zijn over de Nederlandse rol bij de militaire actie in Libië.

Het kabinet nam een een besluit over de zogenoemde artikel 100 brief, een artikel in grondwet over militaire operaties door Nederland in het buitenland.