Het Libië-liveverslag van 22 maart

Nederland gaat actief meedoen aan de militaire acties tegen Libië. Het kabinet-Rutte heeft dit vanavond besloten tijdens een extra ministerraad. Felle gevechten vandaag tussen opstandelingen en regeringsgezinde troepen rond Benghazi, Misrata, Zintan en Ajdabiya. Een Amerikaanse F-15E Strike Eagle is neergestort, vermoedelijk door een technisch mankement.

Update (23:16) Met de toespraak van Gaddafi en de Amerikaanse geruchten over zijn vertrek sluiten we dit liveblog af. Op woensdagmorgen 07:00 uur hervatten we onze nieuwsvoorziening. Al Jazeera zendt hier vrijwel de hele nacht live uit.

Update (23:09)
Hillary Clinton zegt dat de VS geloven dat Gaddafi mogelijk vertrekopties aan het verkennen is, maar het is onduidelijk of Gaddafi dit serieus meent. (ABC)

Update (22:59)
Het Libische volk is de “luchtverdediging” van Libië, aldus Gaddafi in zijn toespraak.

Update (22:55)
In een live toespraak op de Libische staatstelevisie zei Gaddafi dat hij zal blijven vechten en dat hij uiteindelijk zal overwinnen in de oorlog tegen de opstandelingen en de internationale troepen.

Update (22:51)
Gaddafi zojuist in een speech: (Reuters)

“We will be victorious in the end”

Update (22:49)

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal Clinton suggereert dat Khadafi z’n knopen al telt, her en der bondgenoten consulteert over volgende stap http://tinyurl.com/6jc65ee #ABCNews

Update (22:47)
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer waarin het kabinet een toelichting geeft op het besluit om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad.

Update (22:46)

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal Obama met nieuw argument net in pc: “threat of Libyans fleeing to Egypt or Tunisia at this crucial time was another reason to intervene”

Update (22:45)
President Obama twijfelt er niet aan dat hij de leiding over de militaire operatie in Libië binnenkort kan overdragen aan een internationale coalitie. (AP)

Update (22:40)
Lees hier over de Nederlandse deelname aan de militaire acties tegen Libië.

Update (22:35)

Twitter avatar SultanAlQassemi Sultan Al Qassemi I caught a few seconds: Gaddafi was speaking from Bab Al Aziziya, he said: I am here, see, I am here. We will resist, resist, resist. #Libya

Update (22:33)
Hillen: Voorlopig zijn we alleen bezig met het wapenembargo. Op zee controleren of er wapens doorkomen. Als we overgaan op de no-flyzone dan controleren we de lucht.

Update (22:32)
Rutte: Wij zoeken naar een zo breed mogelijk draagvlak in de Kamer voor deze operatie.

Update (22:32)
Hillen: De F-16’s houden toezicht op het luchtruim. Daar hoeven ze in eerste instantie niet voor te schieten.

Update (22:31)
Rutte:

“Einddoel is dat de Libische bevolking in veiligheid verder kan leven. En ik kan me niet voorstellen dat dit gebeurt met Gaddafi aan de macht. [...] Over drie maanden is er een nieuw afwegingsmoment.”

Update (22:30)
Rutte:

“Deze operatie past het beste binnen inbedding in NAVO-structuur.”

Update (22:28)
Hillen, minister van Defensie:

“Defensie zal ongeveer 200 militairen ter beschikking stellen. De F-16’s kunnen binnen enkele dagen beschikbaar zijn. [...]De totale kosten bedragen ongeveer 20 miljoen euro.”

Update (22:18)
Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken:

“Nederland heeft een sterke voorkeur om in NAVO-verband de VN-resolutie uit te voeren. [...] Nederland hecht ook aan grote betrokkenheid van de Arabische landen. [...]”

Update (22:15)
Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken:

“VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met resolutie-1973. Deze vraagt de lidstaten om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de Libische burgerbevolking te beschermen. [...] De operatie zal maximaal drie maanden duren. Deze kan alleen verlengd worden met instemming van de NAVO-lidstaten. Het is van groot belang dat de NAVO een wapenembargo afdwingt.”

Rutte:

“Het is belangrijk om te zeggen ‘tot hier en niet verder’. Gadaffi is zijn aangekondigde staakt-het-vuren niet nagekomen. Onschuldige Libische burgers zijn het slachtoffer.”

Update (22:10)

Rutte: “We hebben zojuist een artikel-100 brief aan de Kamer gezonden. Kern van die brief is dat Nederland actief een bijdrage in Libië gaat leveren. Om daartoe een wapenembargo af te dwingen.”

Update (22:10)
NRC-politiek redacteur Mark Kranenburg over de militaire deelname van Nederland:

“Formeel hoeft het kabinet geen instemming te hebben voor militaire acties in het buitenland. In de Grondwet staat slechts dat het parlement geïnformeerd dient te worden. Maar de gegroeide praktijk is dat Nederlandse kabinetten geen militairen op missie sturen, als men niet van tevoren weet dat een meerderheid van de Tweede Kamer hierachter staat.”

Update (22:05)
De operatie waaraan Nederland nu gaat meedoen, wordt onder NAVO-vlag uitgevoerd.

Update (21:58)
NRC-politiek redacteur Mark Kranenburg vanuit Den Haag:

“De bijdrage van Nederland bestaat uit het sturen van zes F-16 gevechtsvliegtuigen, een tanktoestel waarmee vliegtuigen in de lucht van brandstof kunnen worden voorzien en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem die nu al in de Middellandse Zee vaart. Langs deze weg wil het Nederlandse kabinet een aandeel leveren in het toezien op naleving van het tegen Libië afgekondigde wapenembargo.”

Update (21:47) Ron Fresen (NOS) vanuit Den Haag:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Persconferentie #Rutte cs gaat zo beginnen. Nederland zet 4 F16’s in die boven Midd. zee patrouilleren. Ter bescherming van Navo schepen

Update (21:45) Tweet van de voormalige Britse ambassadeur in Washington:

Twitter avatar SirSocks Christopher Meyer Unless Gaddafi implodes, sooner or later there’ll be a need for boots on the ground to police a ceasefire. Better be Arab or Turkish boots.

Update (21:36)
Deze beelden tonen bombardementen van Gaddafi-troepen in het oosten van Libië:

Update (21:30)
Duitsland haalt 600 militairen terug die momenteel nog onder NAVO-bevel in het Middellandse Zee-gebied dienen. Duitsland was onder NAVO-vlag in de regio actief om toe te zien op sancties tegen Libië en anti-terreuracties. Naast de troepen gaat het om twee fregatten en twee andere schepen.

Update (21:26)
Terwijl Frankrijk oproept tot een orgaan buiten de NAVO die toezicht houdt op de militaire operatie in Libië, verzet Turkije zich hevig.

Premier Erdogan:
Turkije zal “nooit een wapen richten op het Libische volk”.

Update (21:22)
De VS verwachten meer Arabische participatie in Libië in de komende dagen. (Reuters)

Update (21:12)

Een Libische opstandeling laat zijn munitie zien in Ajdabiya. Foto AP / Anja NiedringhausEen Libische opstandeling laat zijn munitie zien in Ajdabiya. Foto AP / Anja Niedringhaus

Update (21:03)
Er komen meer meldingen binnen vanuit Misrata. Volgens een getuige hebben de pro-Gaddafi troepen en “huurlingen” een ​​voedselopslag in brand gestoken in de buurt van de snelweg in het zuiden van de stad. Dit is dichtbij een opstandelingenbolwerk. (BBC)

Update (20:55)
Er zijn steeds meer tekenen dat de coalitie uitbreidt. Roemenië stuurt een fregat naar de Middellandse Zee om deel te nemen in het NAVO-wapenembargo van Libië. Dat heeft president Traian Basescu gezegd. (AFP).

Update (20:50)
Na afloop van de extra ministerraad volgt een persconferentie die live te zien is op Politiek24. De NOS verwacht dat de vergadering een half uur à drie kwartier duurt. De persconferentie is na 21.00 uur.

Update (20:42)
Het ziet er steeds meer naar uit dat de toekomstige coalitie de NAVO-structuur zal gebruiken, maar ook landen buiten de alliantie zal bevatten. (BBC)

Update (20:36)
Een arts in een ziekenhuis beschrijft de situatie in Misrata als “rampzalig”. (Reuters)

“Artsen en medische teams zijn uitgeput …en sommigen kunnen het ziekenhuis niet bereiken door tanks en sluipschutters op de weg,” zegt hij.

Update (20:34)
De extra ministerraad is inmiddels begonnen. NOS-verslaggever Ron Fresen is ter plaatse:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Vergadering kabinet over #Libië begint nu. #Rosenthal bij binnenkomst; “wie a zegt moet ook b zeggen en b komt er misschien vanavond uit”

Update (20:30)

Twitter avatar REUTERSFLASH ReutersBreakingNews Sarkozy, Obama agree on how NATO command structure should be used in backing coalition - French govt

Update (20:24)
De Nederlandse F-16’s gaan niet bombarderen in Libië, ze gaan alleen helpen met het handhaven van het wapenembargo tegen Libië dat de NAVO heeft ingesteld. Dat zei Dominique van der Heyde zojuist in het NOS 8 uur Journaal. De NAVO wil het wapenembargo handhaven. De organisatie praat hier morgen over verder.

Update (20:13)
The New York Times zegt dat Libische militairen de vier vastgehouden journalisten hebben misbruikt en bedreigd om hen te doden in de zes dagen dat ze gevangen hebben gezeten. De vier werden gisteren vrijgelaten. Hun chauffeur is nog steeds vermist. De journalisten werden door de Libische militairen vastgemaakt met draad, een elektrische snoer, een sjaal en veters. (AP)

Update (20:13)
Een woordvoerder van het Amerikaanse leger ontkent de berichten dat Amerikaanse militairen zes inwoners hebben beschoten nadat zij de piloot van de gecrashte F-15 probeerden te redden. (The Guardian)

“It didn’t happen, I can deny this 100%,” aldus Captain Richard Ulsh.

Update (20:09) France24 schrijft over de strijd in Zintan en komt met deze video:

Update (20:02)
De aanvallen van Gaddafi-troepen op de westelijke stad Misrata houden ondertussen aan, ondanks de militaire operaties van de westerse coalitie in Libië. Misrata is het laatste opstandelingenbolwerk in het westen van Libië.

Update (19:57)
In Tripoli is het luchtafweergeschut weer afgegaan. Gisteravond ging het luchtalarm ook af rond deze tijd.

Update (19:48)
Zware luchtaanvallen en luide explosies gehoord in de Libische hoofdstad Tripoli na zonsondergang. (AP)

Update (19:40)

Twitter avatar BreakingNews Breaking News Hussein el Warfali, a head of a Gadhafi battalion, killed near Tripoli -al Jazeera via Reuters

Update (19:32)
De coalitietroepen hebben 24 extra Tomahawk raketten ingezet tegen Libische militaire doelen. Op die manier wordt de no-flyzone boven Libië verder uitgebreid. (Reuters)

Update (19:28)
Libische minister van Buitenlandse Zaken:

"Het is 'helder' dat de Westerse coalitietroepen proberen om Gaddafi te vermoorden."

Update (19:15)
De Libische regering wil dat stammen helpen met het starten van een dialoog met de opstandelingen. Dat zegt de Libische plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken. (Reuters)

Update (19:18)

Twitter avatar BBCWorld BBC Global News Air strikes could be ended any time if Libya meets UN demands, says French Foreign Minister: AFP

Update (19:13)
Amerikaanse militairen hebben op inwoners in de buurt van Benghazi geschoten toen zij bezig waren de piloot te redden van de F-15 die vanochtend neerstortte. Alle zes gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn nog geen doden gemeld. (The Daily Telegraph/BBC)

Update (19:07)
Frankrijk heeft voorgesteld om een politieke stuurgroep in het leven te roepen buiten de NAVO die verantwoordelijk is voor het toezicht op de militaire operatie in Libië.
Juppé, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat het nieuwe orgaan de ministers van Buitenlandse Zaken van de deelnemende staten bijeen zal brengen - zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten - evenals de Arabische Liga. Naar verwachting komt de groep in de komende dagen, in Brussel, Londen of Parijs, bijeen, aldus Juppé.

Update (18:59)

Update (18:33) Eerdere geruchten over burgerslachtoffers bij de Amerikaanse reddingsmissie voor de bemanning van een neergestorte F-15, worden ontkend door het Amerikaanse leger. "It didn't happen. I can deny this 100%," zei een woordvoerder van de Amerikaanse marine. (The Guardian)

Update (18:30) De Russische president Medvedev heeft bij Robert Gates (minister van Buitenlandse Zaken VS) zijn zorgen uitgesproken over hoe de VN-resolutie wordt uitgevoerd. De Russische president maakt zich zorgen over burgerslachtoffers. (Reuters)

Update (18:10) Meer beelden van de neergestorte Amerikaanse F-15:

Update (18:03) Tweet van een NOS-verslaggever in Den Haag:

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen BREEK: #Nederland levert #F-16's, vliegtuig om F16's bij te tanken in de lucht, en de mijnenjager Haarlem. #Libië

Update (17:51) De Amerikaanse commandant admiraal Samuel Locklear zegt dat hij zich ervan bewust is dat troepen van Gaddafi burgers in Misrata aanvallen en dat de coalitie 'alle opties' aan het bekijken is. Ook zegt hij dat de coalitie Gaddafi's 32e brigade, zijn beste militairen, scherp in de gaten houdt. De meesten daarvan zijn rond Tripoli gestationeerd. (The Guardian)

Update (17:27) Servië wil dat er een einde wordt gemaakt aan de gevechten in Libië. De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, pleit voor een stop op alle militaire handelingen. Hij verwijst naar de NAVO-bombardementen van 1999 in zijn land en Montenegro tegen het regime van Milosevic. "Wij zijn een land dat een bittere ervaring heeft. Als zodanig pleiten wij voor een einde aan alle gewapende acties en het buitensporig gebruik van geweld door alle deelnemers aan het conflict." (AFP)

Update (17:24)

Twitter avatar ANPVideo ANP Video Vice-ambassadeur neemt afstand van Kaddafi http://goo.gl/fb/2vJxZ

Update (17:23) Het Pentagon laat weten dat de VS 'alle mogelijke middelen' in zullen zetten om militaire actie's van Gaddafi te stoppen. (AP)

Update (17:14)

Twitter avatar RT_com RT RT's Paula Slier in Tripoli: Looks like there are flights out of here – a few journalists left today #news #libya

Update (17:12) De persconferentie van het kabinet, gegeven door premier Rutte, wordt vanavond live uitgezonden op het digitale kanaal Politiek24. (NOS)

Update (17:11) Bij bombardementen op Zintan zijn zeker tien mensen omgekomen. (Reuters)

Update (17:10) Dertien tanks van Gaddafi hebben zich overgegeven aan de revolutionairen in Ajdabiya. (Libyafeb17.com)

Update (17:08) De Franse minister Buitenlandse Zaken Juppé wil een speciale commissie van ministers van Buitenlandse Zaken binnen de coalitie om de operaties te overzien. Ook zegt hij dat de operatie elk moment kan eindigen als Gaddafi een staakt-het-vuren accepteert. (AFP)

Update (17:03) Premier Mark Rutte (VVD) liet dinsdagmiddag weten dat hij het liefst aan de operatie meedoet in NAVO-verband. Eerder gaf hij aan dat Nederland pas een bijdrage kan leveren als hiertoe een verzoek is gedaan door de NAVO. Het lijkt er op dat dit verzoek nu is gekomen.

Update (16:58) Nu op nrc.nl: 'Nederland levert militaire bijdrage aan operatie Libië'.

Update (16:40) Vanavond wordt in een extra ministerraad om 20.00 uur gesproken over Nederlandse deelname aan de oorlog in Libië, maakt de RVD bekend. Nadat de NAVO bereidheid heeft uitgesproken deel te nemen, zal Nederland volgen, is de verwachting. Nederland heeft eerder de bereidheid uitgesproken een bijdrage te willen leveren, zodra dat onder de NAVO-vlag kan.

De verwachting is dat vanavond bekend wordt gemaakt welke bijdrage Nederland gaat leveren. De algemene vewachting is dat Nederland enkele F-16's beschikbaar gaat stellen.

In het verleden heeft Nederland een fregat beschikbaar gesteld bij vergelijkbare operaties.

Update (16:39) De kosten van de Britse deelname aan de militaire operaties in Libië worden geschat op tientallen miljoenen Britse ponden. Eerder werd gedacht aan honderden miljoenen ponden. Dit zegt de Britse minister van Financiën, George Osborne. (Reuters)

Update (16:37)

Twitter avatar AJELive AJELive Reuters: Resident says at least 10 people killed in bombardment of west #Libya town of Zintan http://aje.me/fNKyvB

Update (16:35) De gevechten bij Zintan, vlakbij de Tunesische grens, zouden zijn stilgevallen. Dat meldt een ooggetuige aan BBC Arabic. De man zegt dat de troepen van Gaddafi zich hebben teruggetrokken, maar dat er zo'n 50 tot 60 tanks nog bij de noordelijke ingang van de stad zijn verzameld. Ook de elektriciteit is afgesloten. (BBC)

Update (16:25) Een video van de neergestorte Amerikaanse F-15 van The Guardian:

Update (16:21) Een militair Libisch vliegtuig is beschoten door westerse gevechtsvliegtuigen. Het Libische vliegtuig was op weg naar Benghazi. (Al Jazeera)

Update (16:16) Poetin heeft verklaard dat zijn opmerking (dat de missie van de coalitie deed denken aan de roep om de kruistochten) zijn persoonlijke mening was, en dat alleen de verklaringen van president Medvedev de officiële positie van Rusland weergeeft. (Reuters)

Update (16:13)

Twitter avatar melissarfleming Melissa Fleming At Liberian border where villagers give refugees every last corner of their homes, last bits of their food. Nothing left.

Update (16:11) Een screenshot van de Libische staatstelevisie, waar de presentator met een geweer in de hand verklaart door te zullen vechten tot 'de laatste druppel bloed'. (zie 10:28)

Update (16:06)

Twitter avatar RT_com RT RT's Paula Slier in Tripoli: Devastation! Facility completely destroyed. Smoke is still rising #news #libya

Update (16:03) Een Mirage 2000 van de luchtmacht van Qatar op de luchthaven van Cyprus, waar een tussenstop werd gemaakt alvorens verder te vliegen naar Kreta.

AP / Christos ThedoridesAP / Christos Thedorides

Update (16:00) Frankrijk zegt dat het bedreigingen heeft ontvangen voor de rol in de militaire actie in Libië. De Franse premier Francois Fillon zegt dat die rol 'binnenlandse repercussies' kan veroorzaken en dat de Franse geheime diensten gemobiliseerd zijn. (AP)

Update (15:59) De voormalige Amerikaanse legerleider en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zegt dat Moammar Gaddafi op moet stappen, na 'het vermoorden van zijn eigen volk'. "Ik hoop dat kolonel Gaddafi snel tot het besef komt dat het uitmoorden van zijn eigen volk niet de oplossing is, en dat het tijd is dat hij opstapt." (AP)

Update (15:56) Twee Tunesische journalisten, Fatma Ben Dhaou (van Le Quotidian) en Lofti Massoudi (Al Jazeera) worden vermist in Benghazi. (l'Express)

Update (15:54) Bij de luchtaanval van de coalitie vannacht op een marinecomplex in Tripoli zijn ook verschillende militaire voertuigen verwoest. Het zou gaan om vier vrachtwagens die raketten af kunnen vuren uit de Sovjet-tijd. (Reuters)

Update (15:49) De eerste Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen zijn zojuist vanaf het Charles de Gaulle-vliegdekschip vertrokken voor hun eerste missie. (Reuters)

Een Rafale-vliegtuigEen Rafale-vliegtuig

Update (15:41) De Libische autoriteiten zeggen dat een marinebasis in het oosten van Tripoli is gebombardeerd vannacht. (Reuters)

Update (15:41) Nu op nrcnext.nl: De onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten, in drie handige infographics.

Update (15:28) Spanje heeft in overweldigende meerderheid voor deelname aan de missie in Libië. Premier Jose Rodriguez Zapatero wilde formele toestemming van het parlement. Hij kreeg 336 stemmen voor, tegen 3 stemmen tegen. Er zijn eerder al Spaanse gevechtsvliegtuigen gezien in het Libische luchtruim. Madrid heeft ook een fregat en een onderzeeër gestuurd. (BBC)

Update (15:24) Er is een eerst contact tussen de Libische opstandelingen en een gezant van de VN in Tobruk. (VN)

Update (15:21) De opmerkingen van Juppé betekenen niet dat Frankrijk wil dat de NAVO het commando over de missie in handen neemt. Een vertegenwoordiger van de Franse regering zegt dat de NAVO de interventie niet heeft gestart en dat het commando wellicht naar een gedeeld Brits-Frans team zou kunnen gaan. (BBC)

Update (15:18) De NAVO kon het vandaag niet eens worden over hoe de 28-koppige alliantie de operatie zou moeten leiden. (The Guardian)

Update (15:15) De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé zegt dat de NAVO steun aan de militaire interventie kan verzorgen zodra de Verenigde Staten hun bijdrage terugschroeven. (Reuters)

Update (15:03) De Tweede Kamer wil volgende week met premier Rutte en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie in debat over de milsukte reddingsoperatie in Libië. (De Pers)

Update (14:59) Bewegend beeld van de neergestorte F15:

Update (14:52) Nu op nrc.nl: In beeld - neergestorte Amerikaanse straaljager in Libië.

Update (14:51) Erdogan en Obama hebben hun volledige support aan VN-resolutie 1973 herhaald. (Reuters)

Update (14:39) Tijdens een persconferentie van de Libische consul in Den Haag schreeuwde een man 'Weg met Gaddafi, Weg met Gaddafi. Moge Allah de martelaren zegenen, laat hun bloed niet verloren gaan. Allah is groot, Allah is groot!' De consul nam afstand van het regime van Gaddafi, schrijft de NOS. Hij riep de Nederlandse regering op zich meer in te spannen voor humanitaire hulp in Libië. (NOS)

Update (14:36) De piloot van de neergestorte Amerikaanse F-15 kreeg een warm welkom bij de opstandelingen. Hij stak zijn handen in de lucht en zei 'ok ok'. Hij werd geknuffeld en de 27-jarige Younis Amruni zei 'wees niet bang, wij zijn je vrienden'. Er werd een rij gevormd om de piloot de hand te schudden om hem te bedanken voor zijn rol in de aanvallen. (The Daily Telegraph)

Update (14:28) Bronnen melden dat Ajdabiya zwaar wordt beschoten. Vooral woonwijken zouden het doel zijn, wellicht uit wraak. (LibyaFeb17.com)

Update (14:25) Nu op nrc.nl: Gaddafi ideale schurk voor Sarkozy.

Update (14:25) Een verslag van Al Jazeera:

Update (14:21) Twee Mirage's en een C-17 vrachtvliegtuig van Qatar zijn op weg naar Kreta. Dat is het eerste teken dat ook Qatar zich roert in het handhaven van de no-fly zone boven Libië. (AP)

Update (14:14) De NOS schrijft hoe de aanvallen in Libië op de voet te volgen zijn via Twitter.

Update (14:12) De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de bombardementen op Libië 'disproportioneel' zijn. (AFP)

Update (14:09) Nog een beeld van de neergestorte F-15:

Reuters / Suhaib SalemReuters / Suhaib Salem

Update (14:06) Infographic-redacteur Erik van Gameren van NRC heeft de interactieve kaart over onrust in de Arabische wereld bijgewerkt, onder meer met informatie over Libië. Klik op onderstaande afbeelding:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

Update (14:04) Op de voorpagina: een foto van de neergestorte F-15E Strike Eagle van de Amerikaanse luchtmacht.

Update (13:59) Slate heeft een mooie infographic gemaakt waarin je vanaf 17 december, de dag dat Mohammed Bouazizi zichzelf in brand stak in Tunesië, de onrust in de Arabische wereld kan volgen. Bekijk de kaart door op onderstaande afbeelding te klikken.

Update (13:58) Een Libische dokter zegt vanuit Misrata tegen de BBC: "De kinderen van een collega zijn gedood door troepen van kolonel Gaddafi. Twee jongens en twee meisjes. De situatie is zo serieus. In mijn ziekenhuis hebben we geen elektriciteit en werken we met een generator." De Dokter vertelt dat hij in het ziekenhuis woont, waar water en medicijnen aan het opraken zijn. "Wij zijn opgelucht dat we luchtaanvallen van de coalitie horen, maar op de grond sterven we." (BBC)

Update (13:36) Robert Gates zegt dat "sommigen" in Rusland de "leugens" van Gaddafi over burgerslachtoffers als gevolg van militaire operatie Odyssey Dawn voor waar aannemen. De Amerikaanse minister van Defensie zei dit na een gesprek met zijn Russische collega. Premier Poetin baarde gisteren opzien door te zeggen dat de aangenomen VN-resolutie, die als basis dient voor Odyssey Dawn, taferelen mogelijk maakt "die doen denken aan de kruistochten."

Update (13:17) De NAVO zal de de militaire operatie in Libië ondersteunen op het moment dat de Amerikanen hun inzet terugschroeven. Dat zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist. Gisteren was er nog geen overeenstemming binnen het bondgenootschap, omdat Turkije dwarsligt. De woordvoerder zei ook dat tijdens de zitting van de VN-Veiligheidsraad donderdag de Russische bezwaren tegen de missie Odyssey Dawn zullen worden besproken. (Reuters)

Update (13:01) Duitsland roept op tot een EU-embargo op olie en gas uit Libië. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. De minister vindt dat de EU een 'sterk signaal' af moet geven dat de EU niet langer zaken wil doen met Gaddafi. (AP)

Update (12:58) De Financial Times schrijft dat de kans groot is dat Gaddafi een grote goudvoorraad in handen heeft, waarmee hij nog lang een leger van huurlingen op de been kan houden. (NOS)

Update (12:53) Volgens een bewoner van de kuststad Sirte zijn veel mensen omgekomen bij luchtaanvallen van de coalitie in die stad. (The Guardian)

Update (12:38) Libische rebellen trekken zich terug bij Ajdabiya, nadat ze zijn beschoten met mortiervuur:

AP / Anja NiedringhausAP / Anja Niedringhaus

Update (12:37) Drie journalisten die afgelopen week verdwenen, blijken door soldaten van Gaddafi te zijn gearresteerd. Het gaat om Dave Clark (38, AFP), fotograaf Roberto SChmidt (45, AFP) en Joe Raedle (45, Getty Images). (AP)

Update (12:30) Bekijk een fotogalerij van de neergestorte F-15 bij The Telegraph. Klik op de link of op onderstaande afbeelding.

Update (12:29) De Verenigde Arabische Emiraten zeggen geen troepen in Libië in te willen zetten vanwege onenigheid met de Westerse landen over Bahrein. Dat zegt de voormalig stafchef van de luchtmacht van de VAE vandaag. (The National)

Update (12:27) Zware gevechten in Ajdabiya. (Feb17.info)

Update (12:25) De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zegt dat de coalitie er alles aan doet om burgerslachtoffers te voorkomen. (Reuters)

Update (12:24) NRC-correspondent in Frankrijk, Dirk Vandenberghe, schrijft over de relatie tussen Sarkozy en Gaddafi.

Update (12:19) Met het in veiligheid brengen van de twee Amerikaanse piloten kan de tweet van 12:00 (oorspronkelijk gepubliceerd door de BBC) als onzin worden beschouwd.

Update (12:12) Beide piloten van de neergestorte F-15 zijn veilig, meldt het Amerikaanse leger. (Reuters)

Update (12:12) Nu op nrc.nl: Amerikaanse F-15 neergestort in Libië.

Update (12:00)

Twitter avatar DarrylMason Darryl Mason Okay, looks like US will be going with crashed warplanes/missing pilots that must be rescued mission to justify ground troops in #Libya.

Update (11:57) Redacteur van nrc.nl David Haakman heeft een fotogalerij samengesteld van de opstandelingen in Libië. Bekijk die hier.

Update (11:56) Volgens de Amerikanen hebben de piloten van de neergestorte F-15E 'lichte verwondingen' opgelopen. (The Guardian)

Update (11:51) De Amerikaanse legerleiding in Afrika ('Africa Command') zegt dat het er niet op lijkt dat de neergestorte F-15E is neergeschoten door 'vijandige actie'. (BBC)

Update (11:50)

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Sources: Government expecting further Arab countries to back military commitment to police no-fly zone in Libya

Update (11:48) De Italiaanse sleepboot (de Asso 22) die door het Libische leger in beslag was genomen is nu in de haven van Tripoli. De bemanningsleden (acht Italianen, twee Indiërs en een Oekraïner) zijn ongedeerd. De zaak is echter 'niet gesloten', zegt de eigenaar van het schip, Augusta Offshore SrL. (AP)

Update (11:45) "Turkije zal nooit zijn wapens richten op Libiërs" - Turkse premier Erdogan (Reuters)

Update (11:42) De Britse minister van Defensie, Nick Harvey, zegt tegen de BBC dat het verwijderen van Gaddafi geen doel is van de militaire operatie in Libië. Hij zei ook dat het vertrek van Gaddafi wel 'very much' tot de politieke doelen van de Britse regering hoort. (The Guardian)

Update (11:40) De piloten van de neergestorte F-15E van de Amerikaanse luchtmacht zouden hun schietstoel hebben gebruikt. (AP)

Update (11:39)

Twitter avatar SultanAlQassemi Sultan Al Qassemi Erdogan now speaking live in parliament: What's happening in Libya is an attempt to take control of the oil assets. #LosingThePlot

Update (11:33) Het Amerikaanse leger bevestigt het neerstorten van een Amerikaans gevechtsvliegtuig. Één inzittende is terecht, de andere wordt nog in veiligheid gebracht. (BBC)

Update (11:30) Een verslaggever van The Guardian is bij Ajdabiya. Hij zegt dat hij een uur lang vliegtuigen hoorde overvliegen en 'zeer grote' explosies hoorde. Hij ziet zwarte rook uit de stad en de omgeving komen. "We kunnen aannemen dat coalitie-vliegtuigen troepen van Gaddafi rond Ajdabiya aanvallen." (The Guardian)

Update (11:25) Een Franse reddingshelikopter van het Franse vliegdekschip Charles de Gualle voert een testlanding uit op het amfibische commandoschip USS Mount Whitney:

Reuters / US Navy / Gary KeenReuters / US Navy / Gary Keen

Update (11:24) Het dodental van de aanvallen in Misrata vanmorgen staat op veertig, melden ooggetuigen. (Reuters)

Update (11:12) De F-15E Eagle, het neergestorte Amerikaanse gevechtsvliegtuig, op Wikipedia.

Update (11:10) Hans Jaap Melissen (Wereldomroep) over anarchie in Benghazi bij de NOS:

Update (11:05) Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat is neergestort in Libië is een F-15E Eagle, schrijft The Telegraph. De piloot zou zijn gered door rebellen.

Update (11:02)

"De situatie is erg slecht. Tanks begonnen vanmorgen met schieten. Er zijn ook scherpschutters die mensen onder vuur nemen. Een auto van gewone burgers werd vanmorgen vernietigd. Daar zaten vier kinderen in, waarvan de oudste 13 jaar." - Een ooggetuige in Misrata (Reuters)

Update (11:01) Troepen van Gaddafi nemen rebellenstad Misrata onder vuur. Onder de doden in elk geval vier kinderen die in een auto zaten die werd geraakt. (Reuters)

Update (10:45) Voor Libiërs in Noord-Amerika is een petitie opgesteld, om Canada, de VS en de rest van de internationale gemeenschap op te roepen steun te betuigen aan het Libische volk en de obstakels die elke vorm van hulp kan vertragen weg te nemen. De tekst:

In the name of God, the most Compassionate, the most Merciful

For Immediate Release

Statement from Libyans residing in the U.S. and Canada

After more than 41 years of living under one of the worst totalitarian regimes in the world, the Libyan people have risen up to express their aspirations for freedom and democracy in peaceful demonstrations. The world has been shocked by the Gaddafi regime's response to these demonstrations, and by his public threats to eliminate all opponents using any means. Since the beginning of the protests on February 15th the unarmed demonstrators have been exposed to excessive force including the use of live ammunition, anti-aircraft guns, tanks and airplanes to murder innocent demonstrators and citizens in a manner which the world has not seen before.

We, the sons and daughters of Libya residing in the United States and Canada, as we pray for the souls of the martyrs and salute the struggle of our Libyan people for the sake of their legitimate rights, announce the following:

Gaddafi and his regime have no legitimacy, and are in no way entitled to remain in power.
We call for the complete and swift application of United Nations Security Council Resolution 1970.
We give our complete support for the February 17th Revolution represented by the Libyan National Transitional Council which was formed under the leadership of Mr. Mustafa Abduljalil and we consider the National Transitional Council the sole legitimate representative of the Libyan people.
We value France's recognition of the National Transitional Council and we call on the American government, the Canadian government, the Arab League, the Organization of the Islamic Conference, the United Nations, the African Union, and all nations of the world to recognize the National Transitional Council as the sole representative of the Libyan people and the sole agent responsible for its welfare.
The National Transitional Council is the only body authorized to make decisions pertaining to the political, security and military situation in Libya, and to its international relations; and to determine the type of requested international support.
We call on all governments and international organizations to provide support and urgent humanitarian aid to the Libyan people, who have been exposed to unprecedented war crimes at the hands of Gaddafi, his children, his cronies and his mercenaries.
We call on the American government, the Canadian government, Libya's neighboring countries, the international community, and all of the international organizations to take steps to minimize legal and procedural obstacles that hinder relief organizations so that they may provide urgent humanitarian aid to the Libyan people.

Long live Libya, free, sovereign and democratic, united under its capital, Tripoli.

7th March 2011 / 2nd Rabi' al-Thani 1432 AH

Update (10:43) Er zijn nieuwe luchtaanvallen op Ajdabiya gezien. (The Guardian)

Update (10:39) 65 procent van de Zweden is voor deelname aan militaire interventie in Libië. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Zweedse krant Expressen. Zweden laat deelname tot nu toe, net als Nederland, afhangen van een uitnodiging van de NAVO. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken wil wel eerst opheldering over het commando van de operatie en wil dat de NAVO het commando in handen neemt. Het leger van Zweden heeft indien nodig zes tot acht Gripen straaljagers beschikbaar gesteld. (AFP)