Hommen en hele ING-top zien af van bonus

Nederland, Amsterdam, 27-04-2009 Jan Hommen de nieuwe bestuursvoorzitter van ING op de Algemene Aandeelhouders vergadering in de Rai te Amsterdam PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Nederland, Amsterdam, 27-04-2009 Jan Hommen de nieuwe bestuursvoorzitter van ING op de Algemene Aandeelhouders vergadering in de Rai te Amsterdam PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Bestuursvoorzitter van ING Jan Hommen ziet af van zijn bonus over het jaar 2010 nu ophef is gerezen over de beloning. Dat schrijft hij in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Ook zijn medebestuurders zien af van de bonussen die hun zijn toebedeeld door de raad van commissarissen van de bank die staatssteun ontvangt.

De ophef rond de bonussen voor de top van het bedrijf dreigt volgens Hommen “hernieuwde schade” toe te brengen aan het “herstellende vertrouwen van de klanten en de samenleving” in de bank-verzekeraar. Hommen schrijft dat hij en zijn medebestuurders “onvoldoende hebben ingeschat welk signaal van de beloning uitgaat naar de Nederlandse samenleving”.

Hommen, begin 2009 benoemd om ING uit de crisis te loodsen, zou over 2010 een bonus uitgekeerd krijgen van 1,25 miljoen euro, waarvan de helft in voorwaardelijke aandelen. Alleen omdat zijn vaste salaris met ruim 46 procent is opgetrokken (tot 1,35 miljoen euro) past deze bonus binnen de afspraken die ING met de Staat maakte: de variabele beloning mag niet meer dan 100 procent van het basissalaris beslaan.

Zijn twee medebestuurders, Patrick Flynn en Koos Timmermans, kregen eveneens voor het eerst in twee jaar weer een bonus toebedeeld: 600.000 respectievelijk 690.000 euro. Het vaste salaris van beide bestuursleden steeg tot 750.000 euro per persoon. Ook zij zien hier nu van af.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) reageerde op Twitter verheugd:

Twitter avatar JCdeJager Jan Kees de Jager Zeer goede stap van ING top om van bonus en salarisverhoging af te zien. Daarmee lopen ze vrijwillig al vooruit op mijn aangekondigde…
Twitter avatar JCdeJager Jan Kees de Jager ..wetgeving. Gaat dus verder dan de in verleden gemaakte afspraken. Is signaal dat zelfregulering/publieke reactie wel degelijk kan werken.

De bonussen voor de top van ING vallen binnen de afspraken, zei De Jager vorige week. Maar als de banken de bonussen niet zelf inperken, komt er een wettelijk verbod op bonussen voor bestuurders van banken die in de toekomst aankloppen voor staatssteun. Banken die geen staatssteun hebben ontvangen, krijgen eerst nog de kans zelf hun bonusbeleid aan te passen.