Eis zes jaar cel tegen Demjanjuk

John Demjanjuk in de rechtszaal op 17 maart. Foto AFP / Sebastian Widmann

Het Duitse Openbaar Ministerie eist zes jaar cel tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk, meldt AFP. Het OM is ervan overtuigd dat Demjanjuk in 1943 diende als kampbewaker in het vernietigingskamp Sobibor. Hij wordt beschuldigd van deelname aan 28.060 gevallen van moord.

Demjanjuk ontkent de aanklacht. De 90-jarige Oekraïner lag op een bed in de rechtszaal vandaag met honkbalpet en zonnebril. In 1940 werd hij opgeroepen voor dienst in het Sovjetleger. Nadat hij als krijgsgevangene in Duitse handen was gevallen werd hij gerekruteerd als kampbewaker, al is onduidelijk hoe dat precies in zijn werk is gegaan, schreef het Historisch Nieuwsblad eerder in een reconstructie.

Voor de Duitse Officier van Justitie, Hans-Joachim Lutz, was de vraag alleen of Demjanjuk ook werkelijk aanwezig was in Sobibor. Eind vorig jaar schreef NRC-correspondent Joost van der Vaart vanuit Berlijn:

De aanklagers willen aan de hand van documenten aantonen dat Demjanjuk van maart tot oktober 1943 in Sobibor was. „Hun lijn is: aanwezigheid is schuld, omdat Sobibor nu eenmaal een moordfabriek was. Wie als bewaker deelnam, was per definitie medeplichtig aan moord”, zegt een bij de zaak betrokken Duitse jurist.

Zes documenten zouden Demjanjuks aanwezigheid aantonen, aldus Lutz. De uistpraak wordt in mei verwacht.