Zwaargewicht Klitsjko behoudt wereldtitel

Vitali Klitsjko sloeg zijn uitdager al snel knock-out in het gevecht om de wereldtitel van de WBC.

Zwaargewicht Vitali Klitsjko heeft zijn wereldtitel in de World Boxing Council (WBC) zaterdag met succes verdedigd. De 39-jarige Oekraïense bokser sloeg zijn Cubaanse uitdager Odlanier Solis in de Keulse Lanxess Arena in de eerste ronde knock-out. Solis stond nog wel op, maar kon door een knieblessure niet meer vechten. Het Duitse publiek liet daarop zijn ongenoegen blijken met een hevig fluitconcert.

Solis vocht ondanks de snelle nederlaag een sterke eerste ronde. De Cubaan nam het initiatief en trof zijn opponent met enkele goede rechterstoten. Klitsjko bewerkte de olympisch kampioen van 2004 met stoten met zijn linker. In de slotseconden van de eerste ronde deelde Solis een tik op de kin uit, waarna Klitsjko de Cubaan in de tegenstoot met rechts vol op de slaap trof. Solis wankelde even en ging toen naar de grond. Hij stond na acht seconden weer op, maar scheidsrechter José Guadaloupe Garcia beëindigde het gevecht.

Ahmet Oner, de manager van Solis, verklaarde dat een knieblessure – en niet de rechter van Klitsjko – Solis fataal was geworden. Het was de eerste nederlaag voor de dertigjarige oud-wereldkampioen bij de amateurs.

Klitsjko behoudt zijn wereldtitel bij de WBC, de oudste internationale boksbond. Zijn jongere broer Wladimir is wereldkampioen zwaargewicht bij de International Boxing Federation (IBF) en de World Boxing Organization (WBO). Hij neemt het eind juni, eveneens in Duitsland, op tegen de Brit David Haye. (Novum)