Zakenman vraagt om getuigenis ex-premier

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen wil oud-premier Balkenende en oud-minister Annemarie Jorritsma als getuigen oproepen in zijn strafzaak, die vandaag voor de rechtbank Rotterdam is begonnen. Hij wordt onder meer verdacht van faillissementsfraude en corruptie.

Balkenende (minister-president van 2002 tot 2010) en Jorritsma (minister van Economische Zaken in het tweede kabinet-Kok van 1998 tot 2002) kunnen in de ogen van Van den Nieuwenhuyzen een juiste achtergrond schetsen van de relatie tussen zijn gevallen RDM-concern en de overheid over levering van onderzeeboten aan Taiwan. RDM zag eind 2002 onder druk van de overheid af van deze levering. China had volgens de RDM-topman gedreigd een boycot tegen Nederland in te stellen.

De regering weigerde RDM te compenseren. Het Rotterdamse Havenbedrijf deed dit vervolgens wel, door via toenmalig directeur Willem Scholten in het geheim voor meer dan 180 miljoen euro garanties voor bankleningen aan RDM te geven. Die geheime garanties vormen de basis van de beschuldiging dat Van den Nieuwenhuyzen Scholten destijds heeft omgekocht. Scholten werd hiervoor vorig najaar veroordeeld tot 1 jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Van den Nieuwenhuyzen vindt dat hij onschuldig is aan alle acht ten laste gelegde beschuldigingen. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie het strafdossier onevenwichtig heeft samengesteld. „Het is eenzijdig, negatief, onvolledig en tendentieus”, zei zijn advocaat David Schreuders vanochtend. Hij wil 29 getuigen laten horen.

Het OM maakte vanochtend bekend dat met één medeverdachte, Van den Nieuwenhuyzens voormalige secretaresse Marieke van G., een schikking is bereikt. Zij betaalt een bedrag van 140.000 euro en krijgt een taakstraf. In ruil hiervoor is haar strafzaak van de baan.