Weer sieraad gestolen op kunstbeurs Tefaf

Voor de derde keer in vier jaar is gisteren een sieraad gestolen op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Uit een stand van een Italiaanse juwelier verdween een kostbaar sieraad. Onmiddellijk daarna, rond 15.00 uur, gingen de deuren dicht. Bezoekers werden extra gecontroleerd. Normaal gesproken worden bij de uitgang voornamelijk tassen geïnspecteerd. Op de beursvloer lopen geüniformeerde en niet geüniformeerde beveiligers rond.

Politie en beursorganisatie doen geen verdere mededelingen over de diefstal. Ook geven ze geen details over het sieraad en de waarde ervan.

In 2008 en 2010 verdwenen sieraden op de Tefaf-stand van Hancocks uit Londen. De eerste keer werd een diamanten collier ter waarde van 1,2 miljoen euro gestolen, de tweede keer een ring met hanger van 860.000 euro.

„Zulke diefstallen horen bij grote evenementen als de Tefaf”, zegt Ton Cremers, veiligheidsexpert van Museum Security Consultancy. „De beurs is erg goed beveiligd. Ik heb begrepen dat in het MECC Maastricht tweederde van de zeventiende-eeuwse schilderijen hangt die op dit moment wereldwijd in de handel zijn. Daarmee naar buiten lopen, lukt niet. Het zijn steeds weer sieraden die verdwijnen.”

Dat stemt wel tot nadenken, vindt Cremers, voormalig hoofd beveiliging van het Rijksmuseum in Amsterdam. „Je zou de stands met sieraden ook kunnen afsluiten met een glazen wand en een deur. Slechts een heel select publiek kan zulke dure juwelen kopen. Dan mag je best wat extra controle neerzetten.”

Cremers mist ook bewijs van de diefstal. „Klopt het allemaal wel? Is er echt iets gestolen? Of gaat het hier om verzekeringspremies?”

De kans dat het ontvreemde sieraad nog terugkomt is volgens Cremers klein: „Slechts twee procent van de gestolen juwelen wordt teruggevonden.”