Wat staat er in de VN-resolutie?

Met tien stemmen voor en vijf onthoudingen nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag resolutie 1973 aan.

De raad „herinnert aan de verantwoordelijkheid van de Libische autoriteiten om de Libische bevolking te beschermen” en „meent dat de systematische aanvallen die in Libië tegen de burgerbevolking hebben plaats gevonden mogelijk beschouwd kunnen worden als misdaden tegen de menselijkheid”.

Verder eist de raad „een onmiddellijk staakt-het-vuren en een volledig einde aan het geweld en alle aanvallen op burgers”.

De raad „machtigt de lidstaten [van de Verenigde Naties, red.] om alle noodzakelijke maatregelen te nemen die nodig zijn ter bescherming van burgers, en gebieden bevolkt door burgers, die bedreigd worden door aanvallen in de staat Libië, waaronder ook Benghazi. Een buitenlandse bezettingsmacht in enige vorm, of in enig deel van Libië, sluit de Veiligheidsraad uit”.

De raad „erkent de belangrijke rol van de Arabische Liga bij het bewaren van de internationale vrede en veiligheid in de regio, en vraagt de lidstaten van de Liga om samen te werken met andere lidstaten” bij de uitvoering van de maatregelen die nodig zijn om de burgers te beschermen [en dus bij de militaire operatie, red.].

De raad „besluit een verbod in te stellen op alle vluchten in het Libische luchtruim, om zo de burgers te beschermen”. De raad „machtigt de lidstaten om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om naleving van het vliegverbod af te dwingen”.