Vroeger echt baanbrekend, maar nu vooral achterhaald

Game

Dreamcast Collection

Van Sega. Voor Xbox 360 en Windows-pc

Door slechte timing en piraatgevoelige techniek betekende de Dreamcast tien jaar geleden het einde van Sega als hardwarefabrikant. Daarmee liep een lange reeks charmante mislukkingen op zijn einde.

De Dreamcast Collection brengt je terug naar die tijd, vlak voor de teloorgang. En ook hier klinkt Sega’s historie van onhandigheid door.

Dit is een verzameling spellen die destijds baanbrekend waren. Sega Bass Fishing toonde realistisch bewegende vissen, Sonic Adventure overweldigde met zijn snel rennende 3D-egel en Crazy Taxi bevatte vrij te verkennen steden, jaren voordat de openwereldgame een populair genre werd.

Een decennium later zijn vooral de zwakke plekken zichtbaar. Bass Fishing, een hengelspel voor ADHD’ers dat er achteraf mat uitziet, vist nu naar bestaansrecht. Sonic Adventure blijkt een frustrerend platformspel dat onherroepelijk is ingehaald door de tijd. En Crazi Taxi is al te vaak opnieuw uitgebracht en geïmiteerd om nog interessant te zijn.

Er zit één pareltje tussen, Space Channel 5 Part 2. Een obscure en absurde dansgame, die heden ten dage nog steeds speelbaar en om aan te zien is.

Maar, alsof Sega je het geluk gewoon niet gunt, blijkt de Xbox 360 met zijn losse richtingknop er niet het ideale platform voor te zijn.

Rogier Kahlmann