Vorm na spectaculaire acties met vertrouwen naar Oranje

Michel Vorm is bij de twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije de doelman van Oranje. „Ik ben er wel aan toe hogerop te spelen.”

Michel Vorm meldde zich vanmiddag vol zelfvertrouwen bij het Nederlands elftal in het Noordwijkse Hotel Huis ter Duin. De 27-jarige doelman van FC Utrecht én Oranje maakt zich op voor twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije. De vervanger van de aan zijn duim geblesseerde Maarten Stekelenburg kende gisteren een uitstekende generale repetitie tegen PSV. „Ik groeide steeds verder in de wedstrijd. Bij PSV ontstond toch twijfel omdat het tweede doelpunt uitbleef”, stelde Vorm. „Met het oog op de komende interlands is het van belang met een goed gevoel naar Oranje te gaan.”

Vorm maakte de afgelopen jaren zo’n goede ontwikkeling door bij FC Utrecht, dat hij uitgroeide tot de tweede doelman van het Nederlands elftal. In de aanloop naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika won Vorm de concurrentiestrijd van Piet Velthuizen. Hij speelde tot dusver vijf interlands met een optreden in een WK-kwalificatiewedstrijd in Glasgow tegen Schotland als voorlopig hoogtepunt. Nederland won mede door zijn sterke optreden met 1-0. Vorm liet in september 2009 zien dat hij onder grote druk kan presteren. Bondscoach Bert van Marwijk selecteerde voor de duels met Hongarije naast Vorm ook routinier Sander Boschker van FC Twente en Jelle ten Rouwelaar van NAC.

In het competitieduel met PSV hield Vorm zijn club tot en met de laatste minuut met enkele spectaculaire reddingen in de wedstrijd. Maar de keeper ging na ruim een half uur spelen ook één keer in de fout – bij een hoge bal. Vorm tastte mis en Marcus Berg tikte de bal voor een leeg doel tegen de paal. Het pakken van hoge ballen is niet het sterkste punt van de eerste keeper van FC Utrecht.

Hans van Breukelen, de oud-doelman van FC Utrecht en PSV, vindt Vorm „een geweldige lijnkeeper”. „Hij speelde een uitstekende wedstrijd, op dat ene moment na. Als je voor de bal gaat, moet je hem hebben”, stelde Van Breukelen. „Vorm maakt een goede ontwikkeling door. Het zou logisch zijn als hij de stap naar een hoger niveau zou maken.”

Vorm staat nog tot medio 2012 onder contract bij FC Utrecht, maar stuurt aan op een vertrek naar het buitenland. „Het is een moeilijke tijd voor keepers om weg te komen. Je hoeft wat dat betreft alleen maar te kijken naar [Ajacied] Stekelenburg”, zei Vorm in de catacomben van het Philips Stadion. „Mijn voorkeur zou uitgaan naar de Spaanse of Duitse competitie. Gezien mijn lengte ben ik wat minder geschikt [1.81 meter] voor Engeland. Ik ben er wel aan toe hogerop te spelen. Ik heb het WK meegemaakt, heb vijf interlands gespeeld en daar komen er nu weer twee bij.”