Volledig aflossingsvrije hypotheek verdwijnt

De volledig aflossingsvrije hypotheek verdwijnt. Kopers van huizen moeten straks minimaal de helft van de waarde van hun woning aflossen op de hypotheek.

Minister De Jager van Financiën (CDA) wil de regels voor hypotheken aanscherpen. In de toekomst kan een huizenkoper ook minder lenen. Een hypotheek mag niet hoger zijn dan 110 procent van de waarde van de woning. Ook wordt het moeilijker om af te wijken van de inkomensnorm. De Jager wil consumenten hiermee beschermen tegen overkreditering, zo schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

De nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financiering van de Nederlandse Vereniging van banken en het Verbond voor Verzekeraars van De Jager volgt op een gedragscode die banken in februari opstelden en kan op 1 augustus ingaan.

De Jager verwacht niet dat de strengere normen ertoe leiden dat minder mensen een huis kopen. Huizenkopers kunnen nog steeds voldoende lenen, meent hij.

“Deze code biedt een goed evenwicht tussen het beschermen van de consument en het openhouden van de woningmarkt.” - De Jager

De Autoriteit Financiële Markten gaat streng toezien op de naleving van de gedragscode.