Uitgelicht

Film

The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008, VS). Verschillende recensenten zagen in het succes van deze film een commentaar op de wereld na de aanslagen van 11 september 2001. Batman (Christian Bale) zou staan voor George Bush en zijn tegenstrever The Joker (de jong gestorven Heath Ledger) voor de moderne terrorist, model Mohammed Atta, de voorman van de kapers van 11 september.SBS6, 20.30-23.30u.

Am Ende kommen Touristen (Robert Thalheim, 2007, Duitsland). Gelaagd drama over de morele groei van een wat verloren jongeman die vrijwilligerswerk verricht in het Auschwitzmuseum als assistent van een Pool die het kamp overleefde. ZDF, 23.45-1.05u.

Cabaret (Bob Fosse, 1972, VS). Fameuze musical met Liza Minnelli als de zorgeloos ambitieuze Amerikaanse nachtclubzangeres Sally Bowles, die in het vooroorlogse Berlijn Engelsman Michael York moet delen met de perverse Duitse baron Helmut Griem. Onvergetelijke liedjes weerspiegelen het politieke en private leven buiten de nachtclubdeuren. Oscars voor Fosse, Minnelli en Joel Grey.BBC 2, 00.20-2.20u.

A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). Charmant regiedebuut van De Niro naar de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri. Negenjarige zoon van vlijtige buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (gespeeld door Palminteri zelf). BBC 1, 00.35-2.25u.

Informatief

This World: Nicolas Sarkozy - president bling-bling? Flamboyant, populistisch, volgens sommigen vulgair – de Franse president was bij zijn aantreden populair en zijn huwelijk met Carla Bruni maakte van het paar internationale beroemdheden. Maar vier jaar later is er van de beloofde hervormingen niet veel terechtgekomen en is er van zijn populariteit, één jaar voor zijn ambtstermijn verstrijkt, weinig meer over. Emily Maitlis ging naar Parijs om uit te zoeken waarom de Fransen genoeg hebben van de man die ze ‘president bling-bling’ noemen.BBC 2, 20.00-21.00u.

Bang goes the theory. Populair-wetenschappelijk programma. Vanavond over veelbelovende nieuwe technieken voor IVF, een poging om met een schommel over de kop te gaan en een bijzondere spiegel waar winkelbezoekers confuus van worden. BBC 1, 20.30-20.57u.

Im Reich der Bücher: Gallimard. Documentaire over de honderdjarige Franse uitgeverij Gallimard. Het bedrijf werd opgericht op initiatief van o.a. André Gide, die ook de eerste chef-redacteur was. Aan de hand van het archief met correspondentie tussen uitgever en schrijvers wordt in deze film de geschiedenis verteld van het huis dat talloze grote auteurs uitgaf: Proust, Simenon, Sartre, de Beauvoir, Camus, Céline, Genet, Aragon en vele anderen.Arte, 21.45-23.15u.

Amusement

Les mariées de l’Isle Bourbon. Tweede, laatste deel van drama over de lotgevallen van twee vrouwen die verbannen werden naar Réunion. Blancpain lokt Penmach in een hinderlaag en denkt hem gedood te hebben. Dan probeert hij Alix te dwingen tot een huwelijk, maar zij is inmiddels verliefd geworden op Penmach. Nederlands ondertiteld. TV5, 18.35-20.10u..

Memories. Mensen van alle leeftijden vertellen over een bijzondere liefde die ze nooit zijn vergeten. Vanavond: de Spaanse Emilia voelde zich verschrikkelijk in Nederland totdat Manolo zich over haar ontfermde. Maar dat was van korte duur. En oud-schaatskampioene Stien Kaiser (twee bronzen, een zilveren en een gouden medaille bij Winterspelen, wereldkampioene ’67 en ’68, zes nationale titels en negen wereldrecords) onthult aan Anita Witzier dat er na de Winterspelen in 1968 in Inzell ook tijd was voor de liefde. Ned.1, 21.15-22.10u.

The Border. Canadese actieserie over de ICS (Immigration and Customs Security), die de vijfduizend kilometer lange grens tussen Canada en de Verenigde Staten bewaakt. In de aflevering van vanavond bereidt het team zich voor op een grote terroristische aanslag in Toronto.Veronica, 22.25-23.15u.

Radio

Componist van de week: Tan Dun. Het Shanghai Symfonie Orkest o.l.v. de componist, met Yo Yo Ma, cello, in de titelmuziek van de film Crouching Tiger, Hidden Dragon (Ang Lee, 2000); A Sinking Love, stuk voor solostem en viola’s da gamba, uitgevoerd door countertenor Michael Chance en Fretwork; en On Taoism, door het BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Tan Dun. Presentatie: Jan Rot.Radio 4, 19.30-20.00u.

Radio 6 live. Opname van het concert door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw op 24 februari in het Bimhuis. Speciale gast is Jurre Haanstra. Het orkest speelt onder meer zijn bewerking voor Bernsteins West Side Story.Radio 6, 23.02-01.00u.