Twijfels bij memoires Fragoso

Is Tijger, Tijger, over de relatie tussen een pedofiel en zijn slachtoffer, feit of fictie?

Tijger, Tijger van Margaux Fragoso, het boek waarin zij haar relatie met een pedofiel beschrijft, leidt tot discussie op boekensites. Is het non-fictie, of betekent ‘memoir’ hier dat gebeurtenissen zijn aangedikt of zelfs verzonnen?Hoe kan het bijvoorbeeld dat Fragoso zich zoveel dialogen en gebeurtenissen uit haar getraumatiseerde jeugd zo letterlijk herinnert? Is de taal die zij toeschrijft aan een meisje van tussen de zeven en de dertien jaar niet veel te volwassen?

Die vraag bij een slachtoffer van kindermisbruik stellen gaat ver, maar de geschiedenis van gehypete gruwelmemoires kent nu eenmaal meer ontnuchterende ervaringen, zoals die met ‘oorlogsslachtoffer’ Jerzy Kosinski, ‘alcoholverslaafde’ James Frey en ‘slachtoffer van loverboys’ Maria Mosterd. Fragoso krijgt het voordeel van de twijfel, al hielden sommige recensenten wel een slag om de arm: ‘Of het nu fictie of non-fictie is, Fragoso’s boek is indrukwekkend’, schreef bijvoorbeeld de Canadese National Post. De Sunday Times ging te rade bij Fragoso’s uitgever Farrar, Straus & Giroux, die in bezit bleek van haar dagboek, plus brieven van pedofiel ‘Peter Curran’. Een vriendin van Fragoso zei dat ze haar relaas eerder ‘heeft afgezwakt dan overdreven’. (NRC)