Tweede nacht van geallieerde aanvallen • Compound Gaddafi geraakt • Geen consensus NAVO

De geallieerde landen zijn vannacht een tweede aanval tegen Libië begonnen. Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Italië en de VS probeerden vanuit de lucht Moammar Gaddafi’s luchtafweergeschut en luchtmacht te vernietigen. Ook zijn opnieuw Tomahawkraketten vanaf onderzeeboten afgevuurd.

Vice-admiraal Bill Gortney van de Amerikaanse marine zegt dat Benghazi nog niet compleet vrij is van Gaddafi’s dreiging. “Maar zijn troepen zijn in paniek en in verwarring, ze zijn geïsoleerd geraakt na de luchtaanvallen.” Hoewel het afzetten van Gaddafi geen direct doel van de acties is, bleek gisteravond laat dat een kantoorgebouw op een compound van de leider in Tripoli door een raket “van de geallieerden” geraakt was. Westerse journalisten werden door Libische diplomaten uitgenodigd om de schade te bekijken. Driehonderd mensen zouden volgens Libië in het gebouw aanwezig zijn geweest, over gewonden werd niets bekend.

‘Campagne effectief’
De militaire actie conform de eerder aangenomen VN-resolutie kreeg gisteren kritiek van onder meer de Arabische Liga. Maar de geallieerde landen zeggen dat de campagne effectief is. Volgens Gortney is de Libische luchtmacht niet meer actief geweest sinds de aanvallen zaterdag begonnen. Hiermee zou de beoogde no-flyzone in werking zijn. Libië zelf kondigde gisteravond wederom een staakt-het-vuren af.

De VN-resolutie moet ook burgers in Libië beschermen tegen geweld dat Gaddafi tegen hen gebruikt heeft. Gaddafi ontkent dat nog altijd. Het Britse ministerie van Defensie zegt vandaag echter dat het samen met “de internationale partners” doorgaat met de militaire operaties om resolutie 1973 van de VN Veiligheidsraad te bewerkstelligen.

NAVO-lidstaten nog niet op één lijn
De NAVO is gisteravond laat in Brussel akkoord gegaan met een militair plan om het VN-wapenembargo tegen Libië af te dwingen. De lidstaten konden het echter niet eens worden over een plan om het vliegverbod boven Libië af te dwingen. Turkije, dat gekant is tegen iedere vorm van NAVO-interventie in Libië, houdt een besluit tegen, zeggen diplomaten.

De landen die nu de aanvallen op Gaddafi’s eenheden plegen, opereren als een ‘gelegenheidsalliantie’, niet namens de NAVO. De 28 NAVO-landen zetten hun overleg nog voort. De NAVO-operaties moeten de zegen hebben van de Noord-Atlantische Raad, hetgeen alleen mogelijk is als alle lidstaten akkoord zijn.

Lees het live-verslag van gisteren terug. Vanaf omstreeks 08.30 uur start ons liveblog over Libië weer.