Beheerder kerncentrale bleef in gebreke - rook bij reactoren

Grijze rook stijgt op uit reactor 3. Foto AP / Kyodo / TEPCO

Tepco, de beheerder van de kerncentrale Fukushima Dai’ichi, heeft in de weken vóór de natuurramp in Japan herhaaldelijk nagelaten inspecties uit te voeren op belangrijke onderdelen van de centrale . Dat concludeert het Japanse nucleaire veiligheidsbureau in een rapport dat negen dagen voor de ramp verscheen.

Tokyo Electric Power Co (Tepco) negeerde ingeroosterde inspecties en verzuimde 33 onderdelen van de centrale te inspecteren. Volgens het veiligheidsbureau, de Nuclear and Industrial Safety Agency, bevonden zich onder de te inspecteren segmenten onderdelen die cruciaal zijn voor de koelsystemen. Deze moeten de zes reactoren op Dai’ichi en de ‘spent fuel pools’ behoeden voor oververhitting.

Het gaat daarbij onder meer om dieselgeneratoren voor de plutoniumhoudende reactor 3 en pompen voor reactor 1 en 2. Voor de crisis lag Tepco al onder vuur omdat het onderhoud van zijn kerncentrales te wensen overliet.

Inmiddels is de situatie rondom Dai’chi “licht verbeterd”, maar nog steeds  ”zeer ernstig“, zo lieten de Japanse overheid, de VN en het Internationale Atoom Energie Agentschap vandaag weten. Eerder steeg vanochtend rook op uit reactor 2 en 3, de oorzaak daarvan is onbekend.