Strijd tussen de liefdes van De Breuk

Commissaris Van Breukelen ziet PSV met 1-0 winnen van zijn jeugdliefde FC Utrecht.

De oud-doelman vindt vergelijkingen met Cruijff en Van Hanegem vreselijk.

Hans van Breukelen heeft twee liefdes: FC Utrecht en PSV. De oud-doelman wordt echter niet verscheurd door emoties als beide clubs elkaar in het Philips Stadion treffen in de 28ste competitieronde. Van Breukelen krijgt met een 1-0 overwinning voor PSV het resultaat waar hij vooraf op hoopte. „Ik beleef een topseizoen als PSV landskampioen wordt en FC Utrecht zich plaatst voor de Europa League. Beide clubs liggen op koers”, zegt de 54-jarige oud-international.

Van Breukelen bekijkt het duel als commissaris van PSV én als lid van de klankbordgroep van FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren. „Veel mensen zeggen tegen mij: ‘Dat kan toch niet Hans. Je kunt toch geen twee heren dienen?’ Maar zo is het niet”, legt de geboren Utrechter uit. „Ik ben volledig onafhankelijk. In beide posities. Ik geef pas mijn mening als daar om wordt gevraagd. Alleen is het wel zo dat FC Utrecht en PSV een plaats in mijn hart hebben.”

Op achttienjarige leeftijd tekent Van Breukelen zijn eerste contract als doelman van FC Utrecht. De club die hij talloze malen als klein jochie aan het werk zag. „Ik weet nog goed dat ik bij de allereerste wedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles met mijn vader en mijn broer achter het doel stond van Joop Leliveld. Utrecht, dat was mijn club. Schitterend om daar later voor te mogen spelen. Ik trainde zes keer in de week en stond zondags op het doel. Daarnaast gaf ik vijftien uur les als leerkracht in het lagere tuinbouwonderwijs. En ik volgde ook nog een cursus voor ‘akte j’ om derdegraads sportleraar te kunnen worden. Hoewel ik uit een Feyenoordnest kwam heb ik een toekomst bij PSV altijd zien zitten. Ik zag daarin vooral de mogelijkheid om na mijn voetbalcarrière aan de slag te kunnen op de Philips School. Ik ben altijd een pragmaticus geweest.”

Van Breukelen komt na een tussenperiode van twee seizoenen bij Nottingham Forrest in 1984 als doelman bij PSV terecht. In tien jaar tijd groeit hij uit tot de beste keeper van Nederland met de Europa Cup I en de Europese titel met Oranje, beide in 1988, als hoogtepunten. „Bij PSV heb ik natuurlijk alles meegemaakt”, stelt Van Breukelen. „Hoewel mijn eerste seizoen niet vlekkeloos verliep. In de halve finales van de beker verloren we nota bene van FC Utrecht, dat destijds de finale van Helmond Sport won. Later heb ik toch heel wat prijzen gewonnen. En ik ben nooit meer uit Brabant weggegaan. Ik leef inmiddels langer in die provincie dan ik ooit in Utrecht heb gewoond.”

Na zijn actieve voetballoopbaan treedt Van Breukelen in dienst bij FC Utrecht als technisch manager. Een succes wordt dat niet. „Nee, dat was mijn ding niet”, verzucht ‘De Breuk’. „Ik heb daarna nog een aantal aanbiedingen van andere clubs gehad, maar ik zal nooit meer zo’n functie vervullen. Bij FC Utrecht moest ik constant politiek bedrijven in de richting van het bestuur dat eerder tegenwerkte dan hielp. Daarnaast was ik er dag en nacht mee bezig waardoor ik mijn gezin tekortdeed. En dan was er nog het fenomeen pers. Altijd bevooroordeeld en altijd onvolledig. Al met al redenen om ermee te kappen.”

Van Breukelen is sinds het jaar 2000 zelfstandig ondernemer van HvB management. Als ‘ervaringsdeskundige’ in het bedrijfsleven en de topsport geeft hij presentaties, trainingen en workshops. Van Breukelen is ervan overtuigd dat succes maakbaar is. Zowel Van Seumeren als de leiding van PSV ziet in hem een persoon die een voetbalclub verder op weg kan helpen. „Een paar keer per jaar kom ik met een man of twaalf met Van Seumeren bijeen om over FC Utrecht te praten. Hij gooit dingen op tafel en daar reageren we op met de benen op tafel. Hij wil in tien jaar tijd van Utrecht een stabiele club maken. De club moet kleine stapjes zetten. In het verleden is FC Utrecht op sterven na dood geweest. Dat mag nooit meer gebeuren.”

Van Breukelen is sinds vorig jaar in een formelere rol toegetreden tot de Raad van Commissarissen van PSV. „Ik heb een rol vanaf de zijlijn. Daarin moet ik me nog wel vinden. Ik weet nog niet of ik het leuk of spannend genoeg vind. We babbelen wat en houden toezicht. Ik richt me op het technische vlak en sta open om advies te geven. Wel ben ik geschrokken van de financiële situatie. Maar ik houd me nadrukkelijk op de achtergrond. Mensen zeggen wel eens: ‘Hans ik hoor je niet! Cruijff en Van Hanegem roeren zich wel’. ‘Wil je mij nooit met hen vergelijken’, zeg ik dan. Dat zijn clubiconen met machtmiddelen, met columns in kranten. Dat wil ik niet. Mijn inbreng is minimaal.”

En zo zit Van Breukelen tussen het bestuur van PSV als zijn jeugdliefde FC Utrecht aantreedt in Eindhoven. Hij is als commissaris blij met de winnende treffer van Otman Bakkal. Als liefhebber geniet Van Breukelen van Utrecht-doelman Michel Vorm. „Ik heb hem ooit over kunnen halen dat hij FC Utrecht verkoos boven Ajax. Dankzij hem kwam PSV niet verder dan een 1-0 overwinning. Ik heb er vrede mee.”