Skiër Kostelic voltooit trilogie in wereldbeker

Na het winnen van de wereldbeker algemeen en combinatie, was Ivica Kostelic ook de beste op de slalom.

Ivica Kostelic heeft zaterdag de wereldbeker slalom op zijn naam geschreven. De Kroaat kwam bij de slotwedstrijd in Lenzerheide niet in de buurt van het podium, maar had al genoeg punten vergaard. Kostelic hield in het wereldbekerklassement de Fransman Jean-Baptiste Grange achter zich, die bij de eerste run de finish niet haalde.

Kostelic won eerder ook de wereldbeker algemeen en de wereldbeker combinatie. De 31-jarige skiër, die in zijn loopbaan regelmatig geplaagd werd door knie- en rugproblemen, veroverde negen jaar geleden voor de laatste keer de wereldbeker slalom.

In Lenzerheide kon Kostelic niet imponeren. In de eerste run eindigde hij als dertiende, in de tweede slechts als 22ste. De overwinning in Lenzerheide ging naar de Italiaanse olympisch kampioen Giuliano Razzoli. De Oostenrijker Mario Matt werd tweede, vóór de Duitser Felix Neureuther.

„De batterij is leeg”, zei Kostelic, die dit seizoen aan vijf wereldbekeronderdelen deelnam. „Strijden tegen Jean-Baptiste vormde de grootste motivatie voor mij. Toen hij eruit lag na de eerste run, kon ik me moeilijk opladen voor de tweede run.”

Terugblikkend op een geslaagd seizoen, haalde Kostelic de successen van zijn (gestopte) zus Janica aan. „Vóór haar overwinningen was skiën slechts een sport voor recreanten in Kroatië. Om succesvol te zijn in skiën heb je geld en sneeuw nodig. Het is moeilijk om uit Zagreb te komen en iets te winnen wat zo ver weg is.”

Bij de vrouwen won Maria Riesch de wereldbeker algemeen. De Duitse had voor de laatste race een voorsprong van drie punten op de Amerikaanse Lindsey Vonn, die de afgelopen drie jaar de titel behaalde. De wedstrijdorganisatie in Lenzerheide schrapte de reuzenslalom wegens het slechte weer. Daardoor won de Duitse Viktoria Rebensburg de wereldbeker op de reuzenslalom. (AP, Novum)