Situatie Fukushima Dai’ichi verbetert ‘langzaam’, maar blijft ‘ernstig

Een bord langs de weg in Tamura, Fukushima: “Gevaar over 10 km. Afgesloten gebied. Politie Fukushima." Mensen mogen het gebied niet in vanwege radioactieve straling bij kerncentrale Dai'ichi. Foto Reuters / Joe Chan

Volgens premier Naoto Kan van Japan verbetert de situatie bij de kerncentrale Fukushima Dai’ichi “langzaam”. Dit heeft hij tegen het Japanse persbureau Kyodo verklaard. De situatie blijft echter “onzeker”. Het Internationale Atoom Energie Agentschap bevestigt de verbetering, maar vindt de toestand in het algemeen nog “zeer ernstig”.

De Japanse nucleaire waakhond heeft intussen bevestigd dat de twee minst beschadigde reactoren, nummers 5 en 6, weer zijn aangesloten op stroomkabels. Beide reactoren waren uitgeschakeld wegens onderhoudswerkzaamheden toen de tsumani en aardbeving Japan troffen.

Vanochtend moesten enkele medewerkers van de centrale worden geëvacueerd bij reactor 3. Beheerder van Dai’ichi, Tepco, meldt dat rook uit het gebouw opstijgt. Diverse media berichtten vanochtend dat de druk in reactor 3 weer zou zijn opgelopen. Gisterochtend gebeurde dat ook, waarna mogelijk radioactieve lucht zou moeten worden vrijgelaten. Uiteindelijk stabiliseerde de situatie en was dat niet nodig. Reactor 3 brengt het meeste risico met zich mee omdat deze behalve uranium als enige van de zes reactoren plutonium bevat.