Sarkozy krijgt klappen, Front National boekt winst

Front National-partijleider Marine Le Pen brengt haar stem uit in een stemlokaal in Henin-Beaumont.
Front National-partijleider Marine Le Pen brengt haar stem uit in een stemlokaal in Henin-Beaumont. Foto AFP / Denis Charlet

Het extreem-rechtse Front National heeft een flinke winst behaald bij de regionale verkiezingen in Frankrijk. Het UMP van president Sarkozy moest inleveren.

Front National van Marine Le Pen haalde 15,2 procent van de stemmen binnen en volgt daarmee het UMP nauw op, dat 17,1 procent behaalde. De socialistische PS bleef ongeveer gelijk met 25,1 procent. De groenen (Europe Ecologie-Les Verts) waren goed voor 8,5 procent en het Front de gauche behaalde 9 procent van de stemmen.

De opkomst was slechts 45 procent.

Verkiezingen zijn test voor Sarkozy

De regionale stembusgang wordt gezien als een test voor Sarkozy. Het zijn de laatste verkiezingen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Sarkozy hoopt op een nieuwe termijn van vijf jaar.

Werd de winst van Front National verwacht vragen we aan NRC-correspondent Dirk Vandenberghe:

“Verwacht werd dat Front National door zou gaan in 200 kantons, maar dat zijn nu 399 kieskringen geworden. Dat is echt een forse winst. In 204 kantons gaat de partij de strijd aan met de PS. Dat betekent dat Front National in die kantons op rechts groter is dan de UMP.”

“Dit is een hele slechte uitslag voor de UMP. Het is een signaal dat Front National een serieuze kandidaat is bij de volgende presidentsverkiezingen. Niet dat zij een president gaan leveren, maar ze gaan het de partijen wel moeilijk maken in de eerste ronde.”

“Er is in Frankrijk veel discussie over de uitslag. Daar waar de strijd in de tweede ronde gaat tussen Front National en UMP, heeft de PS opgeroepen UMP te stemmen. De UMP geeft daarentegen geen stemadvies aan de kiezers voor de strijd tussen Front National en de PS. Daar moet de UMP-kiezer zelf maar over oordelen is de gedachte. Daar wordt verontwaardigd op gereageerd.”

De tweede verkiezingsronde is aankomende zondag 27 maart.