Rijkaard en Van Basten in race voor trainerschap bij Sporting

Of een van beiden het ook werkelijk wordt is nog de vraag – maar zowel Frank Rijkaard als Marco van Basten is in de race om hoofdtrainer te worden bij Sporting Lissabon.

De Portugese voetbalclub is zaterdag begonnen met een soort verkiezingscampagne voor de benoeming van een nieuwe voorzitter. In het heetst van de campagnestrijd beloven de zes kandidaten sterspelers en een toptrainer naar Lissabon te halen en zo de kwakkelende topclub eindelijk weer aan een titel te helpen. In sportkrant Record werd gisteren gegrapt dat het er nog aan ontbreekt dat een van de kandidaten belooft Ruud Gullit te contracteren om „zo het droomtrio van weleer te herenigen”.

De flamboyante zakenman en kansrijk geachte kandidaat Bruno de Carvalho maakte dit weekeinde bekend dat onder zijn bewind Marco van Basten trainer zal worden. Afgelopen zaterdag presenteerde hij de voormalige Nederlandse bondscoach en ex-trainer van Ajax al aan enkele honderden uitzinnige Sportingfans voorafgaand aan een thuiswedstrijd in stadion Alvalade. Van Basten sprak daarbij de wens uit „Sporting weer grote overwinningen te geven”.

Mocht Van Basten trainer worden, dan wordt Mitchell van der Gaag zijn assistent. De voormalige speler van FC Utrecht deed recentelijk ervaring op in Portugal als coach van Marítimo Funchal, op het Portugese eiland Madeira.

Een andere kandidaat, José Dias Ferreira, kondigde begin deze maand aan Rijkaard te willen aantrekken. De sinds zijn ontslag bij Galatasaray werkloze Rijkaard bevestigde toen dat hij bereid is naar Lissabon te komen. Van Basten en Rijkaard zijn goede vrienden, ze hebben dezelfde zaakwaarnemer.

Naast de namen van de twee Nederlanders worden ook die van Domingos Paciência (trainer Braga) en de Braziliaanse legende Zico genoemd. De laatste zou trainer kunnen worden als Pedro Baltazar de voorzittersstrijd wint. Baltazar zou, zo melden Portugese sportkranten, ook azen op oud-Feyenoorder Royston Drenthe, die niet erg gelukkig is bij zijn Spaanse club Hercules.

Sporting werd voor het laatst landskampioen in 2002. En ook dit jaar zal de club de titel niet winnen. Sporting staat derde, op 27 punten van koploper FC Porto. De slechte resultaten leidden de afgelopen maanden al tot het voortijdig vertrek van achtereenvolgens de clubvoorzitter, technisch directeur en trainer. Vorige maand werd de club uitgeschakeld in de Europa League.