President Saleh ziet kring van bondgenoten slinken - Britten en Fransen kritisch

A Yemeni army officer reacts holding up his AK-47 as he and other officers join anti-government protestors demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh, in Sanaa,Yemen, Monday, March 21, 2011. Three Yemeni army commanders, including a top general, defected Monday to the opposition calling for an end to President Ali Abdullah Saleh's rule, as army tanks and armored vehicles deployed in support of thousands protesting in the capital. With the defection, it appeared Saleh's support was eroding from every power base in the nation _ his own tribe called on him to step down, he fired his entire Cabinet ahead of what one government official said was a planned mass resignation, and his ambassador to the U.N. and human rights minister quit. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
A Yemeni army officer reacts holding up his AK-47 as he and other officers join anti-government protestors demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh, in Sanaa,Yemen, Monday, March 21, 2011. Three Yemeni army commanders, including a top general, defected Monday to the opposition calling for an end to President Ali Abdullah Saleh's rule, as army tanks and armored vehicles deployed in support of thousands protesting in the capital. With the defection, it appeared Saleh's support was eroding from every power base in the nation _ his own tribe called on him to step down, he fired his entire Cabinet ahead of what one government official said was a planned mass resignation, and his ambassador to the U.N. and human rights minister quit. (AP Photo/Muhammed Muheisen) Een overgelopen soldaat houdt zijn geweer omhoog, temidden van een anti-regeringsbetoging in Sanaa. Foto AP / Muhammed Muheisen

Steeds meer Jemenitische hoogwaardigheidsbekleders keren zich tegen het regime. Tegelijkertijd laat het leger weten niet terug te zullen deinzen om in te grijpen om het land te verdedigen.

Generaals, ambassadeurs en enkele stammen keren zich tegen president Ali Abdullah Saleh, die de hardere roep om zijn vertrek probeert te overleven. De president heeft in zijn 32 jaar aan de macht al verschillende oproeren, een burgeroorlog en militante campagnes tegen zijn bewind doorstaan, maar nu ziet hij zijn kring van bondgenoten snel slinken.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Editor in chief of #Yemen Post tells #AlJazeera:- ‘We expect the fall of the regime in the next 24 hours at max’ (via @AlanFisher)

‘Vertrek Saleh onvermijdelijk’
Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé is het vertrek van Saleh ‘onvermijdelijk’. Vijf Jemenitische ambassadeurs in Europa hebben zich achter de protesten geschaard, net als enkele van hun collega’s in Syrië, Egypte en Saoedi-Arabië. Ook de Britse premier David Cameron laat weten ‘zeer verontrust’ te zijn over de gebeurtenissen in Jemen:

“We zijn natuurlijk zeer verontrust over wat er gebeurt in Jemen, vooral de recente gebeurtenissen. Wij vragen elk land in de regio nadrukkelijk om tegemoet te komen aan de wensen van het volk met hervormingen, en niet met repressie.”

De minister van Defensie in Jemen, Mohammed Nasser Ali, heeft aangekondigd een verklaring af te geven over de golf van deserterende en terugtredende topmilitairen en ambassadeurs. Volgens een bron in de regering betekent de aankondiging van Nasser Ali dat het deserteren illegaal is.

Protest beantwoord met geweld
De afkeer van Saleh lijkt te volgen op zijn besluit om de protesten met geweld te beantwoorden. In de hoofdstad Sanaa kwamen zeker 52 mensen om het leven en raakten minimaal tweehonderd mensen gewond, toen ze vanaf de daken door scherpschutters onder vuur werden genomen. In Sanaa zijn vandaag tanks ingezet om de orde te herstellen. Vooral het presidentieel paleis wordt omringd door militaire voertuigen.

Hieronder beelden uit Jemen van gisteren, zo staat in elk geval bij de video. Te zien is hoe er geschoten wordt op betogers en iemand daarbij naar alle waarschijnlijkheid om het leven komt.
http://www.youtube.com/watch?v=e-7AVY_992E

Lees hier meer over de gebeurtenissen in Jemen

De NOS over de opgestapte generaal: