'Parzival heeft geen seks voor de wedstrijd'

Naam: Adelinde Cornelissen Leeftijd: 31Ploeg: Nederlandse equipe

Prestaties: twee keer gouden medaille (Grand Prix Special en team), één keer zilveren medaille (kür op muziek) bij Europese kampioenschappen in Windsor in 2009.

Je bent de grote favoriet voor Indoor Brabant, dat komende donderdag begint. Hoe zorg je dat je paard Jerich Parzival (14) scherp aan de start verschijnt?

„Vorige week heb ik hem veel kracht- en conditietraining laten doen. De laatste paar dagen voor het concours doen we het rustig aan, zodat hij niet vermoeid aan de wedstrijd begint. We trainen in de laatste fase hoofdzakelijk op techniek en we nemen de proeven nog een aantal keer door. Zelf ga ik iedere ochtend een half uur hardlopen. Daarnaast doe ik coördinatie- en balanstrainingen en oefeningen voor de rompstabiliteit (de spierbalans en controle in het gebied van bekken, heupen en romp, red).”

Ben je meer tijd kwijt aan je eigen voorbereiding of aan die van Parzival?

„Dat is niet te zeggen, zijn voorbereiding is ook mijn voorbereiding. Alle trainingen die we samen doen zijn voor mij ook van belang. Mijn mentale voorbereiding begint eigenlijk pas op de dag van de wedstrijd. De wedstrijddagen verlopen volgens een vaste routine. Drie uur voor de start ga ik hem eerst wassen, netjes maken en opvlechten. Daarna kleed ik me om. Vervolgens visualiseer ik de proef. En drie kwartier voor de start ga ik Parzival opwarmen.”

Slaapt Parzival goed tijdens toernooien?

„Bij concoursen brengt hij de nacht meestal door in een grote hal waar zo’n zestig andere wedstrijdpaarden staan. Ze slapen in boxen, naast elkaar. Er is constant lawaai. De paarden moeten zich dus kunnen afsluiten van alle drukte. Parzival kan dat. Zodra ik niet meer met hem bezig ben, gaat hij direct slapen. Hij begrijpt dat hij die rust nodig heeft. De groom slaapt tijdens wedstrijden niet naast hem in de box. Dat is niet nodig, de stallen worden 24 uur per dag bewaakt. Wel zorg ik altijd dat onze camper dicht bij Parzival in de buurt staat.”

Een maand geleden liep je voor een wedstrijd in Zweden een voedselvergiftiging op. Bestaat dat gevaar ook voor Parzival?

„Nee, want we nemen altijd eigen voer mee.”

Praat je met hem voor de wedstrijd?

„Nee. Maar hij wil nog wel eens gespannen zijn als hij in een nieuwe omgeving komt. Dan zeg ik soms iets om hem gerust te stellen. ‘Brave jongen’, bijvoorbeeld. Het gaat om de intonatie, niet om wat ik zeg, want dat begrijpt hij toch niet. Als ik op een zachte toon praat, weet hij dat ik het kalmerend bedoel.”

Sporters die seks hebben voor de wedstrijd zouden minder presteren. Parzival is een ruin (een gecastreerd mannelijk paard). Heeft hij desondanks de behoefte om voor de wedstrijd seks te bedrijven?

Hard lachend: „Nee, hij is heel erg rustig, omdat hij gecastreerd is. Sommige hengsten hebben er wel last van. Parzival was vroeger als hengst ook lastig, daarom is hij op zijn vijfde gecastreerd. Hij werd te veel afgeleid door al die mooie merries die overal rondlopen.”