Oranje mist Robben en Janssen tegen Hongaren

Arjen Robben en Theo Janssen hebben zich afgemeld voor de selectie van het Nederlands elftal voor de twee EK-kwalificatieduels met Hongarije. Nederland reist eerst naar Boedapest, waar vrijdag 25 maart in het Ferenc Puskás Stadion het eerste duel met Hongarije op het programma staat. Vier dagen later, dinsdag 29 maart, ontmoeten de ploegen van bondscoaches Bert van Marwijk en Sándor Egervári elkaar in de Amsterdam Arena.

Robben heeft last van een lichte liesblessure. De vleugelaanvaller van Bayern München viel zaterdag in de met 2-1 gewonnen uitwedstrijd tegen SC Freiburg na een half uur geblesseerd uit. Hij voelde na een sprint pijn in de liesstreek en liet zich uit voorzorg wisselen. Hij heeft een lichte spierverrekking. De blessure lijkt mee te vallen, meldt Bayern op zijn website, maar Robben wil geen risico nemen. Robben zou in de komende EK-kwalificatiewedstrijden zijn rentree maken in Oranje. Voor het eerst sinds het WK zou hij weer deel uitmaken van de selectie van bondscoach Van Marwijk.

De KNVB lag na het WK in Zuid-Afrika maanden in de clinch met Bayern München over de hamstringblessure van Robben. De aanvaller keerde na dat toernooi geblesseerd terug bij zijn club. Bayern München eiste aanvankelijk een schadevergoeding. Uiteindelijk kwamen de KNVB en de Duitse club overeen dat er volgend jaar een vriendschappelijke wedstrijd wordt gespeeld tussen Oranje en Bayern.

Janssen heeft aan de bondscoach laten weten dat hij te veel last heeft van een knieblessure. De middenvelder van FC Twente maakte gisteren in het met 2-0 gewonnen uitduel met Excelsior beide doelpunten. Tien minuten voor tijd viel hij geblesseerd uit.

Nederland treft in de duels met Hongarije onder anderen PSV’er Balazs Dzsudzsak. De linksbuiten van de koploper uit de eredivisie vindt dat zijn land de laatste jaren stappen vooruit heeft gezet. „We staan er goed voor in de groep, we hebben het in eigen hand”, vertelde Dzsudzsák op de KNVB-website. „De laatste jaren is Hongarije sterker geworden. Al zijn we onervaren, we hebben nu een team dat vecht voor elkaar. Niemand verwacht dat we van Nederland kunnen winnen. Als we tien keer tegen ze spelen, zullen we een keer winnen. Onderschat Oranje ons, dan maken we een kans.”

Hongarije hoopt zich te revancheren voor de 6-1 nederlaag die het vorig jaar leed tegen Oranje. Dzsudszak: „Ik denk nog steeds met grote schaamte terug aan die wedstrijd. Voor mij was het nog een tikkeltje erger, want we speelden in het land waar ik voetbal. Eigenlijk was de wedstrijd helemaal fout gepland door de bond. Wij waren allemaal al op vakantie, terwijl Nederland volop in voorbereiding was voor het WK.”