Ook verhoogde radioactiviteit in zeewater bij kerncentrale

In zeewater vlakbij de kerncentrale in Fukushima zijn verhoogde radioactieve waarden gemeten, volgens de beheerder van de centrale Tepco. Het gaat om jodium en cesium, meldt persbureau AFP.

De hoeveelheid Jodium zou 126,7 keer boven de wettelijk toegestane limiet liggen en de hoeveelheid cesium 24,8 keer. Volgens een woordvoerder van Tepco gaat het nog steeds om lage waarden die niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Eerder al werden in spinazie en melk van boerderijen nabij de door de aardbeving en tsunami getroffen kerncentrale een verhoogde concentratie radioactiviteit gevonden. Ook zijn sporen van radioactief jodium aangetroffen in het drinkwater in Tokio en in vijf andere gebieden. Die hoeveelheid jodium was niet hoger dan wettelijk toegestaan, afwijkend was dat er normaliter geen jodium in het drinkwater zit.

De situatie in de kerncentrale verbetert langzaam, zo verklaarde premier Naoto Kan van Japan vanmorgen. Werknemers van de centrales slaagden er vandaag in om alle centrales weer aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Vanochtend was er nog wel even grijze rook te zien boven reactor 3. Het Internationale Atoom Energie Agentschap noemt de situatie nog steeds zeer ernstig.