Ode aan de lente

Kon ik dichten, schreef ik vandaag iets moois over de lente. Een ode van vederlichte woorden geweven in dartele regels, iets met tintellichtluchten, bevende witte vlinders en experimenten in groen.

Maar een mens moet zijn beperkingen kennen; de naam is Gorter noch Gerhardt noch Dickinson. Een prozaïsche ode dan, een eerbetoon in romig, zachtgolvend pastel: risotto met jonge prei, saffraan, kalfsbouillon en een gepocheerd ei.

Voor 4 personen:

een zeer bescheiden plukje saffraan

1 glas droge witte wijn

1 - 1,2 liter krachtige kalfsbouillon (vegetariërs kunnen groente- of kruidenbouillon gebruiken)

2 eetlepels olijfolie

1 kleine ui, gesnipperd

1 stengel bleekselderij, in smalle boogjes

2 dunne, jonge preien, in ringetjes

300 g risottorijst (carnaroli of arborio)

2 eetlepels azijn

4 verse eieren

50 - 75 gram mascarpone

een flinke handvol geraspte Parmigiano Reggiano

2 eetlepels fijngesneden platte peterselie

Week de saffraan 5 minuten in de wijn. Breng de bouillon tegen de kook aan. Schenk de olie in een pan met dikke bodem en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de ui, selderij en een snufje zout toe en laat kalmpjes 5 minuten fruiten.

Voeg de prei toe, zet het vuur iets hoger en bak even mee. Doe de rijst in de pan en bak al roerend een minuutje mee, opdat alle rijstkorrels bedekt raken met een filmpje vet. Schenk de saffraanwijn in de pan. Roer tot de vloeistof is opgenomen en begin dan met het toevoegen van de bouillon, een flinke scheut per keer.

Laat de rijst telkens bijna droogvallen en blijf regelmatig roeren. Na een minuut of 15 - 20 zou de rijst net gaar moeten zijn en de risotto zo vochtig dat hij tijdens het roeren als ware door de pan golft. Gebruik zo nodig extra bouillon (of kokend water). Breng intussen in een lage wijde pan zo’n 10 centimeter water aan de kook. Voeg de azijn toe en draai het vuur laag.

Breek de eieren een voor een boven een kopje, en laat ze daarna in een snelle beweging in het water glijden. Gebruik twee spatels of lepels om het uitwaaierende eiwit in toom te houden; probeer het om de dooier heen te vouwen. Schep de eieren na 3 minuten met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een (met keukenpapier bekleed) bord. Snijd de eieren zo nodig een beetje bij.

Maak de risotto af: roer de mascarpone, Parmezaanse kaas en peterselie door de rijst. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel over 4 borden, leg op elk risottoheuveltje een gepocheerd ei en maal er nog een zwiertje peper over.

Eet smakelijk. Fijne Wereldpoëziedag gewenst. En fijne lente.

Janneke Vreugdenhil

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.