Naïef Ajax verspeelt titelkansen in Den Haag

ADO Den Haag3Ajax2

Ruststand 1-0. 31. Kubik 1-0, 70. Vertonghen 1-1, 76. Immers 2-1, 85. Eriksen 2-2., 87. Derijck 3-2. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 15.000.

Frank de Boer is altijd een winnaar geweest die moeilijk tegen zijn verlies kon. Als hij toch verloor, dan ging hij strijdend ten onder. Op het voetbalveld, maar ook aan tafel met kaarten of andere spelletjes. Misschien wel voor het eerst ontdekte De Boer gisteren dat een trainer vaak machteloos staat.

Ajax liet zich in de slotfase onnodig aftroeven door ADO (3-2) en verspeelde vrijwel zeker de titelkans. PSV en Twente (2-0 tegen Excelsior) wonnen wel. Ook de tweede plek, die recht geeft op de voorronden van de Champions League, is uit het zicht verdwenen. PSV heeft zes punten voorsprong, FC Twente vijf.

Ontgoocheld analyseerde De Boer de prestatie van zijn spelers. „Ik zit me nog te verbijten”, aldus De Boer. „Ik kan niet geloven dat wij hier hebben verloren. Het gebeurt zelden dat ploegen bij ADO zo dominant voetballen als wij vandaag. In een paar kolderieke situaties voor het doel bij een vrije trap en een corner verspelen we de punten en de kans op het kampioenschap. In die scrimmages moet je toch met je hele ziel en zaligheid de bal wegwerken? Misschien is deze groep te naïef. Was het besef er niet waar het op dit soort momenten om draait. Dat mag niet gebeuren op dit niveau.”

In de spits bij Ajax debuteerde in het laatste half uur de lange negentienjarige Geoffrey Castillion. Hij verving Dario Cvitanich, die op die plek de voorkeur had gekregen boven Siem de Jong omdat de Argentijn twee keer goed was ingevallen. Toch moest De Boer uiteindelijk terugvallen op een onervaren speler uit het beloftenteam. Het gaf wel aan waar de problemen momenteel bij Ajax liggen.

Met de verkoop van Luís Suarez aan Liverpool heeft de club uit Amsterdam het risico genomen dat komend seizoen deelname aan de lucratieve Champions League wordt gemist. Maar de directie had niet veel keus. Suarez had zijn zinnen gezet op een overstap naar de Premier League en Ajax kon voor hem de hoofdprijs ontvangen van 26,5 miljoen euro. Een teleurgestelde speler zou deze zomer nooit hetzelfde bedrag hebben opgebracht.

Financieel gezien compenseert de opbrengst van Suarez het niet deelnemen aan de Champions League. Sportief was het echter een aderlating. Bovendien zal Ajax de komende maanden alsnog een fors bedrag moeten uittrekken voor een nieuwe centrumspits. Want voor Castillion, die ook nog onder De Boer uitkwam in de A-junioren, lijkt het te vroeg om vast in Ajax 1 te spelen – als hij al die potentie heeft.

De Boer voert vandaag een gesprek met spits Mounir El Hamdaoui, met wie hij in onmin raakte, en diens zaakwaarnemer. De trainer kondigde al aan dat het een verzoeningsgesprek wordt. Hij heeft de Nederlandse Marokkaan na drie nederlagen in tien dagen hard nodig om weer uit de impasse te raken.

Ajax heeft ook een keepersprobleem. Bij de treffers van ADO maakte Jeroen Verhoeven geen geweldige indruk. De vervanger van Maarten Stekelenburg werd door het Haagse publiek vanwege zijn wat corpulente uiterlijk de hele wedstrijd belachelijk gemaakt. Bij elke uittrap riep het publiek massaal „pizzáááá” of zong het „Verhoeven laat je tieten zien”. Verhoeven is derde keus, reservedoelman Kenneth Vermeer herstelt nog enkele weken van een achillespeesblessure.

De Boer schoof Jan Vertonghen gisteren door naar het middenveld voor „wat meer body” en schotkracht. De Belg scoorde, André Ooijer kwam op zijn plaats te spelen in het centrum van de defensie. De oud-PSV’er had een rode kaart verdiend toen hij in de slotfase een trappende beweging naar Lex Immers maakte. Vurnon Anita verving als linkervleugelverdediger Daley Blind met het oog op de snelheid van Hagenaar Wesley Verhoek.

Sinds het vertrek van Urby Emanuelson naar AC Milan neemt Ajax ook op die plek in het elftal genoegen met minder kwaliteit. Met alle consequenties van dien.