Muezzin Musa houdt van de katholieke Clara

dvd

Mahmut Fazil Coskun: Wrong Rosary

Twee jaar geleden wijdde het International Film Festival Rotterdam een programma aan Young Turkish Cinema, met een overzicht van recente artistieke Turkse films. Toeval of niet, in hetzelfde jaar won Wrong Rosary een Tiger Award. De debuutfilm van Mahmut Fazil Coskun (1973) is een sympathieke verkenning van religieuze verschillen tussen christenen en moslims in het moderne Istanbul. Want zijn de verschillen eigenlijk wel zo groot als soms wordt aangenomen?

Aan het begin van de film verhuist de muezzin Musa van het platteland naar de kleurrijke en multiculturele wijk Galata. De schuchtere Musa gaat in een klein appartement wonen waar ook de katholieke Clara leeft, een verlegen verpleegster die non wil worden.

Ze ontmoeten elkaar soms in de hal of lift, maar een nadere kennismaking is een brug te ver. Musa wordt verliefd en probeert zo vaak mogelijk een glimp van haar op te vangen. In een fraaie scène schuift hij tijdens de afwas steeds het gordijn opzij in de hoop dat Clara ook net in haar keuken staat zodat hij haar kan bewonderen.

In een andere sterke scène worden heel symbolisch hun rozenkralen per ongeluk verwisseld, wat pas heel laat opgemerkt wordt: katholieken en islamieten dienen tenslotte dezelfde God. Ze hebben meer gemeen dan ze denken.

André Waardenburg