Obama in Chili: “Humanitaire crisis moet worden voorkomen”

Foto AP

De gevechten in Libië gaan vandaag door, na flinke beschietingen in de afgelopen nacht en deze middag vallen troepen van Gaddafi Misrata aan. De VS laten weten dat Gaddafi zelf geen doel is. In Rusland heeft Medvedev felle kritiek geuit op de uitspraken van zijn premier Poetin. Vier NY Times journalisten die gevangen waren genomen zijn vrijgelaten. nrc.nl houdt een liveblog bij.

Update 23:07 We sluiten dit liveblog voor vandaag. Vanaf morgenochtend zeven uur berichten we weer over Libië.

Update 22:48 In het Britse parlement is het debat over de betrokkenheid bij de missie nog steeds bezig.

Update 22:45 Oogetuigen in Zintan ten zuid-westen van Tripoli melden dat de stad zwaar onder vuur ligt sinds vanmorgen. (Reuters)

Update 22:39 Een ooggetuige in Misrata meldt: “Het is een ramp. We hebben hier meer dan veertig doden en 200 gewonden. Toen Gaddafi de militaire acties stopte gingen mensen de straat op om te demonstreren. Toen begonnen ze te schieten met zwaarder geschut.” (BBC)

Update 22:22 Tegen één van de Nederlandse militairen die gevangen zat in Libië is tijdens een verhoor geweld gebruikt. Hij heeft dit niet tegen zijn medegevangenen gezegd, omdat hij ze niet ongerust wilde maken. (NOS)

Update 22:05 Lees hier meer over de brief van Rosenthal en Hillen.

Update 21:51 Het Britse parlement gaat binnen een uur stemmen over de mate van betrokkenheid in de militaire acties. (BBC)

Update 21:46 Ooggetuigen melden dat een marinehaven tien kilometer ten oosten van Tripoli is aangevallen door de coalitie. (AFP)

Update 21:42 Een radiostation van Libische opstandelingen, dat claimt uit te zenden vanuit Misrata, zegt dat het moment van de overwinning nadert. Het station waarschuwt de pro-Gaddafi troepen om zich over te geven, en zich vooral niet te verkleden als burgers. (BBC)

Update 21:34 En weer worden er zware explosies en luchtafweergeschut gehoord in Tripoli. (Reuters)

Update 21:32 De boodschap van de Libische regering is niet veranderd, blijkens deze quote van een woordvoerder (Reuters):

“Our aim is peace and stability and the unity of Libya. But at the end we will defend ourselves. We are arming our people. You will have a nation of six million armed persons and we will fight. There is no doubt.”

Update 21:22 Ministers Rosenthal en Hillen vermoeden sterk dat de Libische autoriteiten op de hoogste waren van de Nederlandse plannen om op 27 februari een aantal mensen per helikopter te evacueren. Dat schrijven de ministers in een brief aan de Tweede Kamer. (NOS)

Update 21:21 Televisiestation Al Arabiya meldt dat Misrata in handen is van troepen van Gaddafi. Het nieuws kwam van een Libische woordvoerder en is niet gecheckt, dus moet vooralsnog met enig voorbehoud worden bekeken. (Reuters)

Update 21:18 Libië wil vrede, meldt een woordvoerder van de Libische regering, maar zal wel terugvechten als ‘rebellen’ proberen om de regering in Tripoli te bereiken. (Reuters)

Update 21:15 BBC-correspondent Ian Pannell, die in de buurt van Benghazi zit, meldt dat er net buiten de stad een aanval was van tanks van Gaddafi. (BBC)

“The ceasefire is not being honoured and there is still a battle under way. The rebels are a pretty rag-tag bunch. There’s no command and control. A lot of shouting and heat, and not a lot of light in their campaign.”

Update 21:08 Volgens de Libische regeringswoordvoerder is het zuidelijke Gaddafi-gezindte stadje Sebha ook gebombardeerd. (AFP)

Update 21:04 De Al Aan-correspondent meldt overigens ook het volgende:

Twitter avatar jenanmoussa Jenan A man in #Benghazi told me that his neighbor gave birth to a baby boy and they named him #Sarkozy. #Libya #feb17

Update 20:58 The New York Times heeft meer details over de vier NYT-journalisten die werden vrijgelaten.

Update 20:51 Een woordvoerder van de Libische overheid meldt dat er veel doden zijn gevallen nadat er verschillende havens en de luchthaven van Sirte werden aangevallen. (Reuters)

Update 20:42 Een correspondent van Al Aan meldt een grote explosie bij Benghazi. “Geen idee waardoor die werd veroorzaakt.” (BBC)

Update 20:40 Berlusconi wil dat de NAVO de coördinatie van de militaire acties overneemt. (AFP)

Update (20:36) Het Britse parlement bespreekt momenteel in hoeverre Groot-Brittannië geïnvolveerd zal raken in de militaire acties. Binnen enkele uren wordt er een stemming verwacht. (BBC)

Update (20:17) De Libische staatstelevisie meldt nu dat de hoofdstad aangevallen wordt door de internationale coalitie. (AP)

Update (20:15) Het luchtafweergeschut verlicht de lucht boven Tripoli. (BBC)

Update (20:09) Rond Tripoli is een explosie gehoord, kort nadat er hevig afweergeschut klonk. (Reuters)

Update (20:01) Obama: “Het doel van de militaire actie is om de burgers te beschermen, niet om Gaddafi uit zijn functie te ontzetten. Hoewel de VS wel van mening zijn dat hij moet gaan.”

Update (19:59) De persconferentie kan overigens hier live worden gevolgd.

Update (19:46) De Amerikaanse president Barack Obama herhaalt op een persconferentie tijdens een bezoek aan Chili dat het Amerikaanse standpunt is dat Gaddafi moet vertrekken, maar dat de missie draait om het beschermen van de Libische burgers. “Een humanitaire ramp moet worden voorkomen”, aldus de president. Na het uitschakelen van het luchtafweergeschut van Gaddafi zal de VS zijn leidende rol overgeven aan andere landen en de NAVO. (AFP)

Update (19:27) Het vertrek van Gaddafi blijft het ultieme doel van de VS, verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse regering: “We proberen Gaddafi en zijn regime te overtuigen dat ze op moeten stappen.” De stafchef van het Amerikaanse leger Mike Mullen zei gisteren dat de doelen van de missie ook zonder het vertrek van Gaddafi bereikt zouden kunnen worden. (AFP)

Update (19:18) Canadese gevechtsvliegtuigen hebben zojuist hun eerste missie’s boven Libisch grondgebied gevlogen. Het gaat om vier CF-18 straaljagers en twee tankvliegtuigen. Ze vlogen boven het noorden van het land, maar zouden niet hebben geschoten. Dat meldt de Canadese minister van Defensie Peter MacKay. (Reuters)

Update (19:16) Volgens de opstandelingen in Misrata zijn daar, naast 40 doden, zeker 300 gewonden gevallen door schoten van regeringstroepen. (AFP)

Update (19:05) Volgens Gates zou het een fout van de coalitie zijn om zichzelf als doel te stellen Gaddafi te doden. (Reuters, via het Russische persbureau Interfax News)

Update (19:04) De VS gaat hun aandeel aan de operatie in Libië ‘snel terugdringen’. Dat laat de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates weten. (Reuters)

Update (19:03)

Twitter avatar amnesty AmnestyInternational Hundreds of thousands of people are fleeing violence in #Libya. Call for their protection: http://ow.ly/4iL1Z #takeaction #humanrights

Update (19:02) Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal over NAVO-deelname in Libië:

Update (19:01) Vier gevechtsvliegtuigen van Qatar worden vandaag of morgen verwacht in Griekenland. Het gaat om Mirage’s. (Reuters)

Update (18:59) Zo’n 40 mensen zijn doodgeschoten in Misrata door troepen loyaal aan Gaddafi, melden de opstandelingen. (AFP)

Update (18:57) Beelden van Russia Today van gevechtsvliegtuigen in Italië en Frankrijk:

Update (18:54) Een inwoner van Misrata zegt dat het lokale ziekenhuis overvol is met gewonden. De stad zou omringt zijn door troepen van Gaddafi en de situatie verslechtert. (BBC)

Update (18:52) De NOS over de doodgeschoten Mohammed Nabbous in Benghazi:

Update (18:46) Italië heeft zeven militaire bases beschikbaar gesteld en er zijn zes Italiaanse Tornado’s actief boven Libië. (Reuters)

Update (18:45) Ook Italië is geërgerd over het uitblijven van centrale coördinatie voor de missie in Libië. Italië zegt dat het het gebruik van bases in het Zuid-Europese land zal ‘heroverwegen’ als de NAVO de coördinatie niet in handen neemt. Dit laat het land weten bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini, nadat Turkije voorkwam dat de NAVO een militaire strategie goedkeurde wat ervoor zou zorgen dat het verbond kon participeren in de operatie. (Reuters)

Update (18:42) De New York Times heeft een prachtige site gemaakt over jonge Arabieren die hun stem laten horen.

Update (18:40) Een verslaggever van de BBC meldt dat hij, tijdens een autorit van Benghazi naar Ajdabiya, niets van het staakt-het-vuren merkt. Regeringstroepen vallen rebellen aan in het oosten en proberen hun territorium te behouden. (BBC)

Update (18:37) Iran heeft kritiek geuit op de militaire actie van de coalitie. Ayatollah Ali Khamenei heeft gezegd dat Iran de luchtaanvallen verwerpt en dat in plaats daarvan de rebellen bewapend zouden moeten worden. (Reuters)

“We veroordelen voor 100 procent hoe Gaddafi omgaat met zijn eigen volk en burgers doodt. Maar we veroordelen ook voor 100 procent de interventie van Amerika en het Westen.”

Update (18:31)

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal Om 19.05 uur spreekt Obama over Libie, live op o.a. https://www.cnn.com/live

Update (18:23) Ondanks de terughoudendheid van de Amerikaanse legerleider in de regio en de Britse premier David Cameron over Gaddafi als doel van de militaire actie, heeft de Britse regering laten weten dat, terwijl het geen doel is van de VN-resolutie 1973, de verwijdering van Gaddafi wel nodig lijkt om de Libische burgers goed te kunnen beschermen. En om die reden zou het wel legaal zijn. (The Guardian)

Update (18:18) Het Franse leger laat weten dat Frankrijk nu 55 missies heeft uitgevoerd in Libisch luchtruim in de afgelopen drie dagen. (AFP)

Update (18:16) Over onderstaande tweet: Volgens Sky News was er een Britse aanval van Tornado vliegtuigen gepland op het complex van Gaddafi, die werd afgeblazen omdat er burgers en journalisten aanwezig zouden zijn. Het zou gaan om in elk geval een CNN-journalist, die live vanaf die plek aan het uitzenden was. (Sky News)

Update (18:14)

Twitter avatar DaveAlpert David R. Alpert British fighter jets had to call off mission attacking Gadaffi compound last night because #Libya Ministry of Info brought journalists there

Update (18:13) Bij het huis van de Britse premier David Cameron zijn zo’n tweehonderd betogers op de been om te protesteren tegen de militaire actie in Libië. (Al Jazeera)

Update (18:09) De Noorse minister van Defensie zegt dat de zes gevechtsvliegtuigen die het land heeft gestuurd niet in actie zullen komen totdat duidelijk is welk land het commando voert over de multinationale actie. (AFP)

Update (17:51) Het Franse ministerie van Defensie laat weten dat Frankrijk vandaag nog geen luchtaanvallen op Libië heeft uitgevoerd. (BBC)

Update (17:50) Beelden van de NOS van de beschietingen afgelopen nacht:

Update (17:50) Pro-Gaddafi troepen bombarderen Zintan, in West-Libië. (Al Jazeera)

Update (17:47) Een Frans vliegdekschip, de Charles de Gaulle (wiki), zal vanaf morgen beschikbaar zijn om te participeren in de operatie in Libië. (Reuters)

Update (17:46) De coalite is niet van plan het Libische leger van Gaddafi ‘totaal te vernietigen’, zegt de leider van de Amerikaanse strijdkrachten in de regio. Doelen zijn alleen diegenen die het internationale mandaat schenden. (Reuters)

Update (17:44)

Twitter avatar SultanAlQassemi Sultan Al Qassemi Al Jazeera: the Libyan National Council says it won’t negotiate with Gaddafi. #Libya

Update (17:42)Libische rebellen bij de frontlinie bij Ajdabiya, ten zuiden van Benghazi:

Foto AP / Anja NiedringhausFoto AP / Anja Niedringhaus

Update (17:39) De VN Veiligheidsraad gaat achter gesloten deuren praten over de situatie in Libië en de beschuldigingen over de internationale militaire interventie. Libië heeft om een spoedzitting van de Veiligheidsraad gevraagd en noemt de interventie ‘militaire agressie’. (AP)

Update (17:36) De Amerikaanse generaal die de actie voor de VS coördineert, Carter Ham, zegt dat het niet ideaal zou zijn als Gaddafi aan de macht blijft, maar dat een aanval op de Libische leider geen deel uitmaakt van zijn missie. (Reuters)

Update (17:20) Generaal van het Amerikaanse leger Carter Ham heeft tijdens een briefing van het Pentagon gezegd dat de luchtstrijdkrachten blijven vliegen om de no-flyzone te handhaven. Grondtroepen van Gaddafi verplaatsen zich volgens hem ten zuiden van Benghazi.

Update (17:14) Het Pentagon meldt dat de Libische no-flyzone werkt en dat deze snel wordt uitgebreid naar hoofdstad Tripoli. De no-flyzone geldt snel voor een gebied van 1000 kilometer nu vliegtuigen uit andere landen aankomen in de regio.

Update (17:08) Volgens een Amerikaanse commandant zijn er weinig tekenen dat troepen van Gaddafi naar Benghazi bewegen. Hij zegt dat de coalitiemacht niet in contact staat met de opstandelingen en dat er geen grondtroepen in Libië zijn. (Reuters)

Update (16:59) Cameron benadrukt in het Lagerhuis opnieuw het verschil met het ingrijpen in Irak. Volgens Cameron maakt de VN-resolutie heel duidelijk dat er geen sprake is van een bezetting door het buitenland. Hij benadrukte het belang om als internationale gemeenschap te laten zien dat het geeft om de situatie van miljoenen mensen in de Arabische wereld. Dat de inwoners beschermd worden tegen Gaddafi. (livestream)

Update (16:57)Cameron: Gaddafi heeft een trackrecord van geweld tegen de inwoners van zijn land.

Update (16:55) Volgens Cameron was er een “dringende noodzaak” om militair in te grijpen om een bloedbad te voorkomen. (livestream)

Update (16:53) Cameron benadrukt het verschil in aanpak met Irak van destijds. Hij zegt dat de coalitie er voor moet zorgen dat de no-flyzone gewaarborgd blijft, daarna kiest de Libische bevolking haar eigen toekomst.

Update (16:48) Cameron: We hebben Gaddafi een ultimatum gegeven, maar daar dat heeft hij geschonden. (…) Om op te treden met een coalitie was de juiste beslissing.

Update (16:43) Cameron in het Lagerhuis: door de inspanningen van de coalitie is een bloedbad in Libië voorkomen. Hij herhaalt dat het ingrijpen “noodzakelijk” en “legaal” is. (livestream)

Update (16:41) David Cameron spreekt in het Lagerhuis over de militaire actie in Libië. Volg het debat hier.

Update (16:38) Titia Ketelaar, NRC-correspondent in Londen, meldt op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Debat in Lagerhuis over militaire actie in Libië is begonnen

Update (16:36) Britse premier Cameron: Coalitietroepen hebben het Libische luchtafweer grotendeels geneutraliseerd (Reuters)

Update (16:32) Foto van de vrijgelaten New York Times journalisten op de Turkse ambassade in Tripoli, met ambassadeur Levent Sahinkaya:

Update (16:28) De hoofdredacteur van The New York Times Bill Keller reageert op Twitter verheugd op de vrijlating van de vier journalisten van zijn krant:

Twitter avatar nytkeller Bill Keller Huge relief. NYT Four arrive Tunisia. They will have some story to tell.

Maar:

Twitter avatar nytkeller Bill Keller 1 cloud: unknow fate of their driver, Mohamed Shaglouf.

Update (16:16) Gaddafi-aanhangers hebben geschoten op een menigte in de stad Misrata die in handen is van opstandelingen. Ten minste negen mensen zijn om het leven gekomen, meldt een inwoner van de stad. (Reuters)

Update (16:13) Namik Tan, de Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten, meldt op Twitter over de vrijlating van de vier journalisten van The New York Times:

Twitter avatar NamikTan Ambassador Namik Tan More good news: a few minutes ago NY Times journalists are delivered to US authorities on Libya-Tunisia border.

Update (16:09) De Russische president Dmitri Medvedev noemde het gebruik van de term ‘kruistochten’ om te verwijzen naar de situatie in Libië “onaanvaardbaar”. Medvedev sprak enkele uren nadat premier Poetin vergeleek de VN-resolutie vergeleek met “middeleeuwse oproepen tot kruistochten”. (Reuters)

Update (16:05) De coalitie heeft vannacht 10 tot 12 raketten afgevuurd op doelen in Libië, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse militair leiderschap voor Afrika. Volgens een woordvoerder is het aantal raketaanvallen daarmee flink verlaagd. In de eerste nacht werden nog ruim 110 raketten afgevuurd. (Reuters)

Update (15:54) De NAVO is klaar om de internationale coalitie die intervenieert in Libië “binnen een paar dagen” te steunen, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe. (AFP)

Update (15:42) De westerse strijdkrachten hebben bij hun luchtaanvallen de Libische leider Gaddafi niet als direct doelwit om de VN-resolutie uit voeren. Dat heeft het hoofd van de Britse strijdkrachten gezegd. “Absoluut niet. Het is onder de VN-resolutie niet toegestaan”, zei generaal David Richards (BBC)

Update (15:35) De effectiviteit van aanvallen op het gebouw van het hoofdkwartier van Gaddafi blijft onduidelijk, zegt een functionaris van het Amerikaanse leger. (Reuters)

Update (15:32) Reactie van The New York Times op de vrijlating van de vier journalisten:

“We are grateful that our journalists have been released, and we are working to reunite them with their families.”

“We have been told they are in good health and are in the process of confirming that. We thank the Turkish, British, and U.S. governments for their assistance in the release. We also appreciate the efforts of those in the Libyan government who helped secure the release this morning.”

Update (15:27) Eerste Spaanse F18’s boven Libië, meldt het Franse ministerie van Defensie. (AFP)

Update 15.15: De exacte woorden van de Russische premier Vladimir Poetin over de geallieerde acties in Libië:

“De resolutie is ondeugdelijk en gebrekkig”, zei Poetin. Hij voegde eraan toe: “Het maakt alles legitiem. Het lijkt op een middeleeuwse oproep tot kruistochten.”

Update 15.11: NYT-columnist Nick Kristof:

Twitter avatar NickKristof Nicholas Kristof While celebrating release of NYT journalists in Libya, we’re also thinking of Al Jazeera journos & others still detained.

Update 14.43: Frankrijk ziet geen reden haar beveiligingsniveau te verhogen nadat Gaddafi landen bedreigde die meedoen aan de luchtaanvallen. Het niveau in Frankrijk staat sinds de aanslagen in Londen in 2005 op level 3 van 4.

Update 14.37: De VN Veiligheidsraad komt waarschijnlijk vanavond om 20.00 uur bijeen om de actuele situatie in Libië te bespreken.

Update 14.35: Mohamed mailt vanuit Misrata:

“Deze tiran Gaddafi houdt de hele wereld voor de gek met zijn staakt-het-vuren. Hij vernietigt Misrata nog steeds met meer dan tweehonderd sluipschutters. Ze gebruiken lasergeleide geweren. We roepen de internationale gemeenschap op om alle middelen te gebruiken om de dictator omver te werpen.”

Update 14.20: Meer van de opstandelingenwoordvoerder:

“De regeringstroepen hebben meer dan tweehonderd sluipschutters langs de hoofdstraat geposteerd. Ze schieten op alles wat daar en in de zijstraten beweegt. Onze strijdkrachten proberen weerstand te bieden en ze uit de stad te verdrijven. Maar Gaddafi gebruikt overweldigende vuurkracht.” (BBC)

Update 14.15: Meer nieuws over Misrata. Een woordvoerder van de opstandelingen zegt tegen de BBC:

“Gaddafi heeft de stad voor de vierde opeenvolgende dag gebombardeerd. De hoofdstraat en het centrum zijn met de grond gelijk gemaakt. Dit is het enige deel van de stad dat hij in handen heeft. De straat loopt helemaal door tot buiten Misrata, dus hij heeft de straat van voor tot achter in handen. Hij bewaakt daarmee zijn bevoorrading.”

Update 14.12: Volgens de bronnen is het toegestaan als Gaddafi een bedreiging zou vormen voor de veiligheid van Libische burgers. Chef Defensiestaf van de Britten, Sir Dave Richards, zou er naast zitten als hij zegt dat het niet is toegestaan Gaddafi in persoon aan te vallen. Het is echter niet gezegd dat de regeringsbronnen daarmee bedoelen dat Gaddafi daadwerkelijk een doelwit is.

Update 14.09: Meer over het wel of niet aanvallen van Moammar Gaddafi zelf (13.11 en 13.17). britse bronnen binnen de regering zeggen nu dat er wél mandaat voor zou zijn onder de huidige VN resolutie 1973. (BBC)

Update 14.04: De prijzen van olie en goud zijn vandaag naar aanleiding van de geallieerde aanvallen op Libië gestegen.

Update 14.02: Henri Guaino, een topadviseur van Nicolas Sarkozy, zegt dat de militaire acties van de geallieerde troepen waarschijnlijk “nog wel even duren”. Hij beweert dat de doelstelling van de VN resolutie, het beschermen van Libische burgers, “nog niet helemaal” bereikt is. (AP)

Update 13.58: Ondertussen komen er wat meer berichten over de situatie in Misrata binnen, zij het onbevestigd. Gaddafi’s troepen zouden daar burgers uit omringende dorpen ronselen om als menselijk schild te dienen in de door opstandelingen overmeesterde stad. Misrata is het enige overgebleven anti-regimebolwerk in het westen van Libië. Opstandelingen beweren tegenover Reuters dat Gaddafi-troepen verkleed als burger zich in de stad ophouden. Ook zouden er sluipschutters actief zijn.

Update 13.55: Italiaanse technici prepareren een Tornado gevechtsvliegtuig op de Siciliaanse basis Trapani-Birgi.

Foto AFP / MARCELLO PATERNOSTROFoto AFP / MARCELLO PATERNOSTRO

Update 13.48: Majoor-generaal Lorimer: “We zijn tevreden over dat onze aanvallen en die van onze partners zeer effectief zijn in het vernietigen van de Libische luchtverdediging en luchtcommando, alsmede hun mogelijkheid hierover controle uit te oefenen.”

Update 13.44: Op een persconferentie van het Britse leger heeft majoor-generaal John Lorimer gezegd dat er nog geen enkel teken van een staakt-het-vuren aan de kant van Gaddafi’s leger is. En dus gaan de Britten door met het militair offensief. Ook is er bij hen niets bekend over burgerdoden door de geallieerde aanvallen.

Update 13.37: Zorgelijk geluid over gewapende Gaddafi-loyalisten die Misrata zouden zijn binnengereden, ondersteund door elf tanks. Een ooggetuige meldt het volgende via twitter:

Two civilian buses loaded with armed personnel dressed as civilians have entered Misrata (ca. 60 peple) accompanied by 11 tanks and are positioned at the main hospital in Misrata (close to the Time Square). The hospital has been out of service for 4 years. The tanks are positioned at the front garden of the hospital.

Gaddafi today announced that he’s going to arm the public to go out and clean the cities from the revolutionary. It seems that he wants to create a massacre in Misrata tomorrow, which he will go back and say it was the Libyan people who went to kill these rats (he refers to Libyans as Rats).

A massacre is about to happen in Misrata if the international coalition doesn’t wipe them out today.

Remember over 80 people have been killed yesterday in Misrata by snipers.

We need to get the news out to stop the massacre from happening!!!!!

Update 13.35: NRC-redacteur Steven de Jong heeft zojuist een online-artikel gepubliceerd over de tenneur in een aantal grote buitenlandse kranten in hun schrijven over de militaire actie van geallieerden.

Update 13.30: The New York Times meldt nu ook de vrijlating van haar journalisten (12.47).

Update 13.29: Drie dagen oud, maar deze video toont de schade die Gaddafi’s troepen hebben aangericht in hun laatste pogingen om Misrata te veroveren op de opstandelingen. (Al Jazeera)

Update 13.25: De Libische rebellencoalitie ‘February 17’ wil meer luchtaanvallen tegen Gaddafi zien, maar blijft erbij dat de opstandelingen geen geallieerde grondtroepen willen in Libië. De groepering stelt zichzelf nog steeds als doel het bereiken van Tripoli. “We willen de hoofdstad nog steeds overnemen, maar zonder hulp van buitenlandse grondtroepen”, sprak een woordvoerder op een persconferentie in Benghazi. (Reuters)

Update 13.23: Het hoofd van de Cooperation Council for the Arab States of the Gulf (CCASG) heeft vandaag nogmaals onderstreept dat Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten de militaire acties van de geallieerde troepen steunen.

Update 13.21: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft nu de vrijlating van de vier New York Times journalisten bevestigd (12.47). Ahmet Davutoglu heeft tegen AFP verklaard dat zij zijn overhandigd aan de Turkse ambassade in Tripoli.

Update 13.17: Generaal Sir David Richards, chef van de Britse Defensiestaf, heeft zich gehaast om de opmerking van Fox tegen te spreken. “Absoluut niet”, reageerde hij op het ten doelwit stellen van Moammar Gaddafi zelf. “Het wordt niet toegelaten onder de VN resolutie en het is ook niet iets wat ik verder nog wil bespreken.”

Update 13.13: “Dat behoort in potentie tot de mogelijkheden”, zei FOX tegen BBC Radio 5 over Gaddafi als doelwit. Dit gaat in tegen de VN resolutie. Er is geen mandaat voor het direct aanvallen van de Libische leider.

Update (13.11) De Britse minister van Defensie Liam Fox heeft gezegd, in tegenstelling tot het pentagon, dat Moammar Gaddafi wel degelijk doel kan worden van de militaire acties door geallieerde staten. (BBC)

Update (13:01) Een woordvoerder van de opstandelingen in Benghazi zegt dat hun doel nog altijd is om de hoofdstad Tripoli te veroveren. (Reuters)

Update (12:55) Italië meldt dat 200 Libiërs per boot zijn aangekomen in Sicilië. (AP)

Update (12:52) Volgens de Russische premier Poetin roept de VN-resolutie over Libië de roep om middeleeuwse kruistochten in herinnering. Inmenging in de interne aangelegenheden in andere landen lijkt volgens hem een trend in de Amerikaanse buitenlandse politiek te worden. (Reuters)

Update (12:47) Namik Tan, de Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten, heeft op Twitter geschreven dat de vier journalisten van The New York Times, die gevangen zaten in Libië, vrij zijn gelaten:

Twitter avatar NamikTan Ambassador Namik Tan 4 @nytimes journalists captured by forces loyal to Gadhafi are released this morning, after Turkey’s negoatiations with Libyan officials.

En:

Twitter avatar NamikTan Ambassador Namik Tan The 4 @nytimes journalists are on their way to leave Libyan border and will be delivered to US officials.

Update (12:39): Wegens technische problemen kon het liveblog tijdelijk niet bijgewerkt worden. Alles werkt inmiddels weer gewoon.

Update (12:38): Fokke Gerritsma van NRC heeft een infographic gemaakt waarin het principe van Tomahawkraketten wordt uitgelegd: