Libië: geen permanent tv-nieuws

Wie voortdurend op de hoogte wil blijven van de laatste situatie in Libië, is aangewezen op buitenlandse zenders. Een constante nieuwsstroom op televisie zoals bij CNN en Al Jazeera bestaat in Nederland niet. Er zijn op dit moment ook geen plannen voor het instellen van een permanente nieuwszender op tv.

„Mensen willen graag op de hoogte worden gehouden. Maar dan moet er wel iets nieuws te melden zijn”, vertelt een woordvoerder van omroepkoepel NPO. „Dan maken we de balans op: gaan we mee in de hype? Vaak is er behoefte aan meer achtergrondinformatie. Dat kan bijvoorbeeld ook met een expert bij Pauw & Witteman.”

Er is geen vast protocol voor inbreken in de reguliere programmering, vertelt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws. „Het is iedere keer anders. Maar breaking news melden we altijd.” Er waren dit weekend bij RTL Nieuws en NOS wel extra uitzendingen over Libië. Ook kan via de websites van de nieuwszenders en het digitale kanaal Journaal 24 voortdurend het laatste nieuws worden gevolgd.