Leden EU- parlement omgekocht

De Oostenrijkse Europarlementariër Ernst Strasser is gisteren afgetreden na een corruptieschandaal. Journalisten van de Sunday Times hadden hem en twee collega’s gestrikt om tegen betaling amendementen in te dienen over financiële wetgeving. De journalisten deden zich voor als lobbyisten. Strasser, oud-minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat hij „niets fout deed”. De krant stelt dat hij werkte voor vijf lobbykantoren, die elk 100.000 euro per jaar zouden betalen.

De andere twee zijn Adrian Severin, voormalig Roemeens vice-premier, en de Sloveense oud-minister van Buitenlandse Zaken Zoran Thaler. Severin factureerde 12.000 euro voor een amendement. Veel collega’s willen dat zij ook aftreden.

Volgens ingewijden hadden de drie geen invloed op financieel gebied – hun amendementen werden nauwelijks opgemerkt. Rapporteurs over hedgefondsen of banktoezicht, wier amendementen wél invloed hebben, bleken niet omkoopbaar. Het parlement verscherpt momenteel omgangsregels met lobbyisten.