Kort nieuws Wetenschap

Twijfel over werking van het griepvaccin

Rotterdam. Het griepvaccin van afgelopen winter werkte niet best. De berekeningen „passen in de hypothese van ‘geen effect’”, schrijft een commentator in het donderdag uitgekomen online tijdschrift Eurosurveillance. Het commentaar staat bij twee artikelen met snelle werkzaamheidsanalyses, gemaakt toen het laatste griepseizoen nog niet voorbij was. De onderzoekers komen er op uit dat, afhankelijk van de correctie die ze uitvoeren, 35 tot 61 procent van de gevaccineerden beschermd is tegen griep. Dat is minder dan waarop de overheden rekenen die de vaccinatie betalen. De metingen zijn echter moeilijk te interpreteren omdat vorig jaar met de Mexicaanse griep een nieuw virus opdook dat vooral jonge mensen ziek maakt die niet massaal tegen griep worden gevaccineerd. (NRC)

Wie zelf grafiek tekent, gelooft in opwarming

Rotterdam. Mensen die niet geloven dat het klimaat opwarmt, tekenen voor de jaren na 2011 toch een opgaande lijn, als ze een grafiek van de temperaturen vanaf 1880 moeten doortrekken tot 2020. Klimaatsceptici gebruiken jaren waarna de temperatuur leek af te nemen, zoals na 1998 en na 2005, vaak als argument dat de aarde niet zou opwarmen. Dat zijn jaren waarin het El Niño-effect (de periodieke opwarming van het oppervlaktewater in de Grote Oceaan) vrij groot was. Het leek daardoor of het de jaren erna kouder was. Maar als mensen de hele grafiek vanaf 1880 te zien krijgen, zien zelfs klimaatsceptici een stijging. Dat blijkt uit een studie van een Australische psycholoog, eind vorige week online gepubliceerd in Psychological Science. Hij ondervroeg tweehonderd mensen op straat, in de zomer. (NRC)